Ana SayfaEkolojiAydın’da JES’e karşı ortak mücadele çağrısı

Aydın’da JES’e karşı ortak mücadele çağrısı

HABER MERKEZİ – Aydın’da İncirliova ilçesinde yapılmak istenen JES’e onay verilmesine tepki gösteren AYÇEP, “Salgın fırsat bilinip ÇED olumlu kararı alındı” dedi. ÇED olumlu raporuna karşı dava açtıklarını belirten platform, herkesi ortak mücadele etmeye çağırdı.

Aydın Çevre Platformu (AYÇEP), Gürmat Elektrik Anonim Şirketi’nin kentin İncirliova ilçesi Kızılcaköy, Dereağzı, Gerenkova mahalleleri mevkiindeki Sarı Zeybek Jeotermal Elektrik Santrali (JES) projesinin 10 Nisan tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kabul edilmesini protesto etti.

Kızalcaköy Meydanı’nda yapılan açıklamaya çevre halkı ve doğa savunucuları katıldı.

Kızılcaköy Çevre ve Dayanışma Derneği üyesi Gülten Şimşek yaptığı açıklamada, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporuna karşı dava açıldığını belirterek mahkeme sonuçlanana kadar hiçbir faaliyete izin vermeyeceklerini söyledi.

2018 yılının Ağustos ayından bu yana direniş içinde olduklarını belirten Şimşek, projeye verilen onayı kabul etmediklerinin altını çizdi.

“ÇED olumlu kararı ile birinci sınıf tarım arazilerimiz, incirimiz, zeytinimiz, Aydın’a içme suyu sağlayan İkizdere Barajı sularımız, nefes aldığımız havamız, çoluk-çocuğumuzun geleceği, sağlığı yok sayılarak tehlikeye atılmıştır. Biz bu vatan topraklarında üretmek istiyoruz, sağlıklı bir şekilde yaşamak istiyoruz” diyen Şimşek, hukuki zeminde de mücadele edeceklerini belirtti.

Kararın Zeytincilik, Su Kaynakları Koruma, Toprak Koruma kanunlarına aykırı olduğunu ve Anayasa’nın 56’ncı maddesi ile çeliştiğine işaret eden Şimşek, “Salgın fırsat bilinip ÇED olumlu kararı alındı. Bizimle birlikte tüm mahalle muhtarlarının, Aydın Büyükşehir, Efeler ve İncirliova belediyelerinin de karşı dava açmalarını talep ediyoruz” dedi.

Hukuki süreç tamamlanana kadar hiçbir faaliyete izin vermeyeceklerini belirten Şimşek, şu çağrıyı yaptı: “Sözde değil, gerçekten elimizi taşın altına koyalım. Her gün ölmektense onurluca mücadelemizi verelim ve bir gün ölelim.”


MA

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Rusya’da bir pandemi hastanesinde daha yangın
Sonraki Haber
Evrensel gazetesi yöneticileri ifadeye çağrıldı