Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisi: Dünya genelinde can kaybı 714 bini aştı

Covid-19 pandemisi: Dünya genelinde can kaybı 714 bini aştı

HABER MERKEZİ – Covid-19 salgınında dünya genelinde vaka sayısı 19 milyonu, can kayıpları da 714 bini aşmış durumda. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 5 bin 813 kişinin hayatını kaybettiği Türkiye’de ise yeniden açılma süreciyle birlikte vaka sayılarında ciddi bir artış yaşandı. Dünya ve Türkiye’den gelişmeler sayfamızda.

 


Gıda-İş Genel Başkanı Aslan: Dardanel’de 153 işçiye Covid-19 tanısı konuldu, 56’sı hastanede

Gündüz fabrikada çalışan işçiler, akşamları ise zorunlu olarak karantina yurtlarında tutuluyor.

Çanakkale’de konserve ton balığı üreten ve binin üzerinde çalışanı bulunan Dardanel fabrikasında, Covid-19 teşhisi konulan işçilerin de yer aldığı ‘kapalı devre çalışma’ sistemi tepkilere rağmen devam ediyor.

İl Hıfzısıhha Kurulu, Çanakkale Belediyesi ve Çanakkale Valiliği’nin kararı doğrultusunda gündüz fabrikada çalışan işçiler, akşamları ise zorunlu olarak karantina yurtlarında tutuluyor.

bianet’e konuşan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, İl Sağlık Kurulu’nda bulunan sağlıkçılardan 2 Ağustos’ta aldığı bilgiye göre 56 işçinin şu an hastanede Covid-19 tedavisi gördüğünü söyledi.

56 işçi ile birlikte toplamda 153 işçinin Covid-19 tanısı konduğunu belirten Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Hastanede tedavi gören işçilerin dışındakilerin semptomlarının ağır olmadığı, bu nedenle çalışmaya devam ettikleri söylendi. Şu ana kadar bizim söylediğimiz hiçbir şey yalanlanmadı. Çanakkale Hıfzı Sıhha Kurulu, Çanakkale Valiliği ve Çanakkale Belediyesi bu kadar işçi hasta değil diyen olmadı.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 15 kişi hayatını kaybetti, bin 185 yeni vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı, “Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu”nu paylaştı.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte;

  • Bin 185 vaka tespit edildi
  • 15 kişi yaşamını yitirdi
  • Bin 28 kişi hastalığı attı
  • 56 bin 726 test yapıldı

Yine bu verilere göre;

  • Toplam vaka sayısı 238 bin 450
  • Toplam can kaybı sayısı 5 bin 813
  • Toplam iyileşen sayısı 221 bin 574
  • Toplam test sayısı 5 milyon 138 bin 528


Afrika’da Covid-19 vaka sayısı 1 milyonu aştı

Afrika’da Corona virüsü vaka sayısı 1 milyonu aştı. Sadece Güney Afrika’da 500 binden fazla vaka tespit edildi.

Güney Afrika’yı vaka artışı ile Mısır izledi. İki ülke birlikte Temmuz ortasına kadar toplam vakaların yüzde 75’ini oluşturuyordu.

Fakat bölgedeki her ülkede yeterli test yapılmadığı endişeleri dile getiriliyor.

Afrika Birliği, kıtadaki ülkelerden biri olan Tanzanya’daki veri eksikliğinin “bir endişe kaynağı” olduğunu belirtiyor.

Resmi verilere göre Afrika kıtasında Covid-19’dan kaynaklı 22 bin kişi hayatını kaybetti. Virüse yakalanan 690 bin kişi ise iyileşti.


Fatsa’da mevsimlik fındık işçileri karantinaya alındı

Urfa’dan, Ordu’nun Fatsa ilçesine fındık toplamak için giden mevsimlik tarım işçilerinden 60 yaşındaki bir kadının Corona virüsü test sonucu pozitif çıktı.

Bunun üzerine kadın ile birlikte ilçeye gelen 20 fındık işçisi konakladıkları Bolaman Mahallesi Bülbül mevkisinde, Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından karantina altına alındı.


SES: Vaka artışının sorumlusu iktidarın yanlış politikaları

SES Eş Genel Başkanı İbrahim Kara, salgına ilişkin düzenlediği basın toplantısında, “Covid-19 artışlarının sorumlusu yanlış politikalarda ısrar eden iktidardır” dedi.

SES, sağlık çalışanlarının sorunlarını ve buna karşı alınması gereken tedbirleri de sıraladı.


Seydişehir Cezaevi’ndeki dört koğuşta corona karantinası

Konya Seydişehir T Tipi Kapalı Cezaevi’nde birçok tutuklunun corona virüsüne yakalandığı ileri sürüldü.

Cezaevindeki tutuklu Yılmaz Uçar, ailesiyle yaptığı haftalık telefon görüşmesinde yanlarında bulunan 4 koğuşta birçok tutuklunun karantinaya alındığını ve buna karşı cezaevi yönetiminin bir önlem almadığını aktardı.

Bir aydır sosyal haklardan yararlanamadıklarını belirten Uçar, gardiyanların önlem almadan koğuşlarda sayım yaptığını ve şu ana kadar sadece bir litre sıvı sabunun kendilerine verildiğini dile getirdi.

Uçar, “Deterjan, kolonya ve dezenfektan ürünleri parayla dahi bizlere verilmiyor. Kantinden hiçbir şey satın alamıyoruz. Gardiyanlar maske dahi takmadan koğuşlarda dolaşıyor. Birçok kez cezaevi yönetimine dilekçe vermemize rağmen bize geri dönüş yapılmadı. Burada bizlere de virüsün buluşması an meselesi. Bu nedenle herkesi duyarlılığa çağırıyoruz” diye seslendi.

İçişleri Bakanlığı: 83 yerleşim yerinde karantina tedbirleri uygulanıyor

İçişleri Bakanlığı, ülke genelindeki Corona virüsü vakaları nedeniyle alınan karantina tedbirlerine ilişkin açıklama yaptı.

Buna göre 32 ildeki 4 belde, 37 köy, 39 mahalle ve 3 mezra olmak üzere toplam 83 yerleşim yerinde karantina tedbirleri uygulanıyor.

Açıklamada ayrıca şöyle denildi:

“Bu bağlamda il ve ilçelerde mülki idare amirleri başkanlığındaki umumi hıfzı kurullarınca yerleşim yerlerine ilişkin karantina kararları alınmakta ve bu kararlar titizlikle uygulanmaktadır. Karantina tedbiri uygulanan yerleşim yerindeki toplam nüfus 54 bin 53’tür. Ülkemizde koronavirüs salgını sürecinde, bugün itibarıyla 68 ilimizde, 5 ilçe (3 ilçe, 2 ilçe merkezi), 24 belde, 354 köy, 352 mahalle, 53 mezra olmak üzere toplam 788 yerleşim yerinde, 623 bin 766 kişi karantina altına alınmıştır.”


Batman’da günlük vaka sayısı 200’leri buluyor

Türkiye’de ‘normalleşme’ süreciyle birlikte en çok vaka artışının yaşandığı illerden biri Batman.

MA’dan Metin Yoksu’nun haberine göre kentte bugüne kadar, 12 bini “normalleşme” süreci öncesi olmak üzere toplam 32 bin test yapıldı ve bunlardan 6 bin 500’ü pozitif çıktı.

Salgının başlangıcından bu yana yaşamını yitirenlerin sayısı ise 100’ü aştı.

Batman Tabip Odası Başkanı Selahattin Oğuz, 1 Haziran öncesi pozitif vakaların 670 civarında olduğunu, ancak 1 Haziran sonrası günlük vakaların 200’leri bulduğunu ifade etti.

Oğuz, bu süreci yönetenlerin vaka artışları karşısında suskun kaldıklarını belirterek, “Süreci yönetenlerin toplumun karşısına geçerek verileri paylaşmaları gerekiyor. Doğru verileri sunulacak ki toplum da bireysel tedbirleri ona göre almalıdır” dedi.

Oğuz, sağlıkçı arkadaşlarından aldıkları bilgilere göre pandemi hastaneleri ve Bölge Devlet Hastanesi’nde servislerin ve yoğun bakımların tamamına yakınının dolduğunu kaydetti.

“Hekimlerden aldığımız bilgilere göre, temaslı dahil olmak üzere sağlık emekçileri 10 bin kişi ile 2 bini aşan aktif vaka takibini yapıyor. Durumun bu derece vahim olduğunu düşündüğümüzde yerel amirler kamuoyunu daha şeffaf bilgiler ile aydınlatmalı ve buna yönelik önlemler alınması sağlanmalıdır.”

Kentte bugüne kadar 200’ü aşkın sağlık emekçisinin testinin pozitif çıktığını belirten Oğuz, “Pandemi ile fedakarca mücadele eden sağlık emekçilerine bugüne kadar düzenli periyodlarla test yapılmış değil” ifadelerini kullandı.


Almanya’da ‘riskli bölgeler’den gelenlere zorunlu test uygulaması

Almanya, Corona virüsü vakalarında yaşanan artışın önüne geçmek için zorunlu test uygulamasını başlattı.

Bu kapsamda Cumartesi gününden itibaren “riskli bölgeler” olarak adlandırılan yerlerden, Almanya’ya gelenlere virüs testi uygulanacak.

Ülkedeki Pforzheimer Zeitung gazetesine göre bu doğru ancak geç kalınmış bir uygulama. Gazete şu ifadelere yer verdi:

“Sağlık Bakanı Jens Spahn konuyu ne kadar evirip çevirse de şöyle bir gerçek var ki; yarından itibaren, riskli ülkelerden dönenlere yönelik zorunlu koronavirüs testi uygulamasında geç kalındı. İnsanların çoğu tatilden ya da Türkiye ve Hırvatistan örneğinde olduğu gibi aile ziyaretlerinden Almanya’ya döndü.

Robert Koch Enstitüsü’nün dün açıkladığı bin yeni vaka sayısında bu durumun payı büyük ve daha başka sıkıntılar da var: Hastalığın uzun kuluçka dönemi nedeniyle, rakamlar iki hafta öncesinin gerçeğini yansıtıyor olabilir. Bu bağlamda asıl enfeksiyon oranının çok daha yüksek seviyede olma ihtimali var. Devletin böyle bir ortamda vatandaşlarından belli kurallara uyulmasını talep etmesi haklı bir tavırdır. Bunun kadar önemli bir diğer nokta da iletişim. Halkın, konunun ciddiyeti konusunda aralıksız bilgilendirilmesi gerekiyor.”

  • DW Türkçe’deki haberin tamamı
Previous post
Tutukluların talebi kabul edildi, açlık grevi sonlandırıldı
Next post
Kocaeli’nde iş cinayeti: İnşaattan düşen işçi hayatını kaybetti