Ana SayfaGüncelValilik yalanlandı: Bulduğumuzda yaşıyordu, askerler engelledi

Valilik yalanlandı: Bulduğumuzda yaşıyordu, askerler engelledi

HABER MERKEZİ – İran sınırında öldürülen İbrahim Baykara için “Olay İran tarafında oldu” açıklaması yapan Van Valiliği yalanlandı. Arama çalışmalarına katılan Yusuf Baykara, askerlerin amcasını yaralı halde otların arasına sakladığını ve kendilerini oyaladığını ileri sürdü. Baykara, uzun süre sonra nefes alır vaziyette buldukları amcasını hastaneye götürürken bu kez de askerler tarafından yavaşlatıldıklarını anlattı.

Van’ın Çaldıran ilçesine bağlı İran sınırındaki Yukarı Çilli Mahallesi’nde 3 Ağustos akşamı askerler tarafından açılan ateş sonucu yaşamını yitiren altı çocuk babası 46 yaşındaki İbrahim Baykara ile ilgili önemli bir iddia ortaya atıldı.

Van Valiliği, dün köyünde toprağa verilen Baykara ile ilgili yaptığı açıklamada, olayın İran tarafından açılan ateş sonucu meydana geldiğini iddia etti.

Sınır ticareti ile geçimini sağlayan Baykara’nın kalaşnikof tüfeği ile vurulduğunu belirten valilik, “Hudut birliklerimizde kalaşnikof marka tüfek kullanılmamaktadır” iddiasında bulundu.

Ancak olay gecesi amcası İbrahim Baykara’yı aramaya çıkanlar arasında yer alan Yusuf Baykara, Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Cemil Uğur ve Dindar Karataş’a verdiği röportajda Türk askerlerinin kasıtlı biçimde ölüme sebebiyet verdiği iddiasını dile getirdi.

İlk önce yaralı demişler

Baykara, olayın meydana geldiği gün saat 22.00 sularında evde uyurken annesinin kendisini uyandırarak amcasının vurulduğu haberini verdiğini anlattı.

Yusuf Baykara

Baykara, bundan sonra yaşananları şöyle dile getirdi:

Aracımla köy içine doğru gittim. Gittiğimde köyün ortasında insanlar toplanmış ağlıyordu. Daha sonra silah seslerinin geldiği yöne doğru gittik. Gittiğimiz yer köyden bir buçuk kilometre uzakta. Askerler zırhlı araçlarıyla bölgedeydiler ve bizim oraya geçmemize izin vermediler. Biz askerlere yaralımız olduğunu duyduğumuzu ve hastaneye götürmek istediğimizi söyledik. Askerler de, ‘Sizin yaralınız bizim yanımızda şu an onu karakola götüreceğiz. Bizi takip et gel’ dediler. Ben de onları takip ederek karakolun önüne kadar gittim. Daha sonra bana, ‘Senin cenazen orada git onu al’ dediler. Tekrar köye geldim ve arkamdan bir askeri araç da geldi. Aracımla önlerinde durdum, amcamın nerede olduğunu sordum. Askerler tekrar amcamın yaralı olduğunu ve kendilerinin yanında olduğunu söylediler.

‘Engellemeseydiler yaşayacaktı’

Bu sırada babasının yanlarına geldiğini ve askerlerin kendilerini kandırdığını söylediğini dile getiren yeğen Baykara, şöyle devam etti:

Amcamın hala silah seslerinin geldiği bölgede olabileceğini söyledi. Ben, babam ve diğer akrabalarımız bölgeye giderek amcamı aramaya başladık. Bulduğumuzda hala nefes alabiliyordu. Askerler onu vurduktan sonra yerde sürükleyerek, biçilen ot yığınlarının arkasına götürüp bırakmıştı. Bizim görmememiz için öyle yapmışlardı, ölmesi için. Biz, amcamı arabaya koyarak hastaneye yetiştirmeye çalıştık. Yolda yine zırhlı askeri araçlar bizim yaralı taşıdığımızı bildikleri halde yol vermediler. Yüzlerce kez korna çalıp selektör yapmama rağmen askerler yol vermedi. Biz en son asfalt yoldan çıkıp, toprak yoldan askeri araçların önüne geçmeye çalıştık. Askerler bizi oyaladıkları yetmiyormuş gibi yolda yolumuzu kestiler. Böyle yapmamış olsalardı belki amcam şimdi yaşıyor olacaktı.

‘Katliamlar hep böyle devam mı edecek?’

İbrahim Baykara dün köyünde defnedilirken, çocuklarının gözyaşları yürek yaktı

Olay yerine gelen savcıya da ifade verdiğini aktaran Baykara, şunları söyledi:

Şu an size anlattıklarımı ona da söyledim. Ama kendisi bana, ‘Sen de hep askerleri suçlu görüyorsun’ dedi. Ben de ne gördüysem onu söylediğimi belirttim. Köyümüzde sınırda olması nedeniyle bu katliamlar hep böyle devam mı edecek? Bu ne ilktir ne de son olacaktır. Biz suç duyurusunda bulunduk ancak bir umudumuz yok. Kimi kime şikayet edeceğiz. Biz artık bu halktan ellerini çekmelerini istiyoruz. Bölgedeki insanın zaten bir geçim kaynağı yok. O yüzden ölümü göze alarak evlerine bir ekmek parçası götürmek için sınırı aştı. Kimse artık ne tarlasının ekip biçebiliyor ne de hayvanını otlatabiliyor. Gidenlere keyfi bir şekilde ateş ediyorlar. Biz artık bu ölümlerin son bulmasını istiyoruz. Bizim yüreğimiz yandı başkalarının da yüreği yanmasın.

‘Olay yerinde boş kovanlar vardı’

Valilik açıklamasındaki iddialara da değinen Baykara, “Valiliğin dün amcamın İran tarafından yapılan ateşle vurulduğu ve sadece kalaşnikof marka silahtan edilen ateşle yaşamını yitirdiği bilgisi kesinlikle doğru değildir. Benim amcamı Türkiye sınırları içerisinde askerler vurmuştur. Biz bunu kendi gözlerimizle gördük. Olay yerinde birçok silaha ait boş kovanlar vardı” diye konuştu.


Askerler sınır ticareti yapan köylüyü öldürdü


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Oyuncu Üstün Asutay yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Antep'te fabrikada patlama: Yedi işçi yaralandı