Ana SayfaGüncelVakıflar Müdürü’nden ‘Galata’ açıklaması: Özgün duvarların yıkıldığını söylemek iyi niyetli değil

Vakıflar Müdürü’nden ‘Galata’ açıklaması: Özgün duvarların yıkıldığını söylemek iyi niyetli değil

HABER MERKEZİ – Galata Kulesi’nde yapılan restorasyon çalışması sırasında hilti kullanılmasına gelen tepkiler üzerine açıklama yapan Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, “Makine ile yapılan yıkımın sanki eserin özgün duvarlarının yıkımı şeklinde kamuoyuna yansıtılmasını ise iyi niyetle bağdaştırmıyoruz. Tarihi yapıya değil, çimento harçla örülmüş bölümüne müdahale yapılmıştır” ifadelerini kullandı.

Galata Kulesi’nin mülkiyeti 13 Mayıs 2019 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) alınıp Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne verilmişti. Bunun üzerine İBB de Vakıflar’a karşı dava açmıştı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Galata Kulesi’nin müze yapılması kararı alınmış ve açılan ihale ile restorasyon çalışmalarına başlanmıştı.

Ancak geçtiğimiz gün Galata Kulesi içinde hilti ile yapılan çalışmalara tepki yağmıştı.

Gelen tepkiler üzerine Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy açıklama yaptı.

Ersoy, Galata Kulesi’nin restorasyonu için gerekli izinler alınarak 22 Haziran 2020 tarihinde ihaleye çıkıldığını, ihalenin 11 milyon lira bedel ile E.S. Yapı Şehircilik ve Mimarlık firması kazandığını, 29 Haziran tarihinde de yer teslimi yapılarak çalışmaya geçildiğini söyledi.

Restorasyon çalışmalara başlandığında Galata Kulesi’nde yapının özgünlüğü ile uyuşmayan pek çok müdahale ve eklemeler yapıldığını tespit ettiklerini kaydeden Ersoy, yapının özgün haliyle ilgisi olmayan bölümlerin daha önce eklendiğini ileri sürdü.

Birkaç gündür kamuoyu gündemini meşgul eden, yüklenici firmanın özgün olmayan malzemeyi çıkartırken kullandığı yöntem bizi de en az sizler kadar rahatsız etmiştir. Makine ile yapılan yıkımın sanki eserin özgün duvarlarının yıkımı şeklinde kamuoyuna yansıtılmasını ise iyi niyetle bağdaştırmıyoruz.

Tarihi yapıya değil, çimento harçla örülmüş bölümüne müdahale yapılmıştır. Yapılması zorunlu bu işlem ne yazık ki önceki dönemlerde izinsiz ve kaçak olarak tarihi esere eklenen orijinal dokusunu bozan müdahaleleri yapıdan arındırmak içindir. Kurumumuzun hassasiyeti ile uyuşmayan bir yöntem kullanan yüklenici firma ise uyarılmıştır ve gerekli yaptırım uygulanacaktır.

Ersoy, habere konu olan kısımda çimento olduğunu iddia eden Ersoy, “Ana duvardaki girişte çimento vardı. Çimentoyu tırnak ucuyla sökmek mümkün değil. Muhakkak bir alet kullanmak lazım. Belki arkadaşlar yanlış bir alet kullandılar. Onu biz kabul ediyoruz zaten” dedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
KHK'li Cemal Yıldırım'dan İstanbul'dan Ankara'ya yürüyüş kararı
Sonraki Haber
Covid 19 salgını: Dünyadaki can kaybı 760 bini aştı