Ana SayfaGüncelAltın Koza’da onur ve emek ödüllerinin sahipleri belli oldu

Altın Koza’da onur ve emek ödüllerinin sahipleri belli oldu

HABER MERKEZİ – Altın Koza’da Yaşam Boyu Onur Ödülleri Nur Sürer ile Rutkay Aziz’e, Orhan Kemal Emek Ödülü ise Orhan Oğuz’a veriliyor.

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve bu yıl 14-20 Eylül tarihleri arasında pandemi kurallarına uygun şekilde gerçekleşecek olan 27. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde verilecek onur ve emek ödüllerinin sahipleri belli oldu.

Festival kapsamında düzenlenecek ödül töreninde Altın Koza Yaşam Boyu Onur Ödülleri, oyuncular Nur Sürer ve Rutkay Aziz’e, Orhan Kemal Emek Ödülü ise yapımcı ve yönetmen Orhan Oğuz’a takdim edilecek.

Ödüller, festival bitiminde gerçekleşecek Altın Koza Ödül Töreni’nde verilecek.

Nur Sürer hakkında

1954 yılında Bursa’da dünyaya geldi. Bursa Anadolu Kız Lisesi’ni bitirdikten sonra yaklaşık beş yıl İsviçre’de yaşdı. Türkiye’ye döndükten sonra fotomodellik yaptı, reklam filmlerinde oynadı.

Erden Kıral’ın 1979 yönettiği Bereketli Topraklar Üzerinde filmiyle sinemaya başladı. 1980 yılında Sinan Çetin’in yönettiği Bir Günün Hikâyesi ve 1989 yılında Tunç Başaran’ın yönettiği Uçurtmayı Vurmasınlar filmlerindeki performansıyla Antalya Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’ne değer görüldü.

Nur Sürer 1990 yılında İsviçre yapımı Umuda Yolculuk filminde Necmettin Çobanoğlu’yla başrolde oynadı. Film, İsviçre adına En İyi Yabancı Film Oscar’ı aldı.

2002 yılında Aydın Sayman ve Ümit Cin Güven’in yönettiği Sır Çocukları filmindeki rolüyle Ankara Film Festivali’nden En İyi Kadın Oyuncu Ödülü aldı.

1981 yılında TRT’nin Bay Alkolü Taktimimdir adlı dizi filmiyle televizyon yapımlarında yer almaya başladı, birçok televizyon dizisinde oynadı.

Rutkay Aziz hakkında

 

1947 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Babası Fikri Rutkay ve amcası Fuat Rutkay 1950’li yıllarda yönetmenlik ve yapımcılık yapıyordu. Rutkay Aziz Bakırköy Lisesi’nde öğrenciyken öğretmeni Neriman Süer’in zorlamasıyla sahneye çıktı. Daha öğrencilik yıllarında oyun sahneye koymaya başladı.

Dönemin özel tiyatro okulu LCC’den burs kazanarak Muhsin Ertuğrul, Beklan ve Ayla Algan’ın öğrencisi oldu. 1971 yılında Ankara Sanat Tiyatrosu’na (AST) katıldı. 1973 yılından itibaren AST’ın sanat yönetmenliği ve idareciliğini üstlendi. Özellikle Bertolt Brecht’in epik tiyatro kuramını benimsedi; Tik Tak, Komün Günleri, Galile’nin Yaşamı oyunlarıyla birlikte birçok oyun sahneledi.

Rutkay Aziz 1987 yılında Zülfü Livaneli’nin yönettiği Yer Demir Gök Bakır filmiyle sinema oyunculuğuna başladı. 1989 yılında yine Livaneli’nin Sis, 1992 yılında Tunç Başaran’ın Piyano Piyano Bacaksız filminde rol aldı.

Birçok televizyon dizisi ve sinema filminde de yer alan Rutkay Aziz, en son 2017 yılında Yavuz Turgul’un yönettiği Yol Ayrımı filminde yer aldı.

Orhan Oğuz hakkında

1948 yılında Kırklareli’de doğdu. Kariyerine fotoğrafçı olarak başladı, sinemaya kamera asistanı olarak geçti. Kameraman olarak birçok filme imza attı. Sonraki yıllarda mesleğinde ilerleyerek, Türkiye sinemasının en tanınmış yönetmenlerinden biri oldu. Başarıları nedeniyle çok sayıda ulusal ve uluslararası ödüle değer görüldü.

1987 yılında ilk uzun metraj filmi Her şeye Rağmen’i çekti ve çeşitli ödüller kazandı. Filmlerinde toplumun her kesiminden yalnız suskun kenara itilmiş insanların hayatlarını anlatmayı seçti.

Orhan Oğuz, şimdiye dek 40’tan fazla film ve dizinin yönetmenliğini yapmış, ayrıca birçok filmin yapımcılığını üstlenmiş, bazılarının da senaryosunu yazdı.

Kazandığı ödüller şöyle:

  • En İyi Film (Dönersen Islık Çal) / 15. Montpellier Film Festivali 1993
  • Jüri Özel Ödülü (Dönersen Islık Çal) / 7. Altın Koza Kültür ve Sanat Şenliği 1993
  • En İyi Görüntü Yönetmeni (Zıkkımın Kökü) / 8. Altın Koza Kültür ve Sanat Şenliği 1994
  • En İyi Görüntü Yönetmeni (İki Başlı Dev) / Sinema Yazarları Derneği 1991
  • En İyi Yönetmen (İki Başlı Dev) / 10. İstanbul Film Festivali 1991
  • En İyi 2. Film (İki Başlı Dev) / Sinema Yazarları Derneği 1991
  • En İyi Görüntü Yönetmeni (Üçüncü Göz) / 2. Ankara Film Şenliği 1989
  • En İyi Yönetmen (Her şeye Rağmen) / 1. Ankara Film Şenliği 1988
  • En İyi Film (Her şeye Rağmen) / 1. Ankara Film Şenliği 1988
  • En İyi Film (Her şeye Rağmen) / Bari Film Festivali 1988
  • En İyi Film (Her şeye Rağmen) / 38. Mannheım Uluslararası Film Festivali 1988
  • En İyi Görüntü Yönetmeni (Dul Bir Kadın) / 22. Antalya Film Şenliği 1985
  • En İyi Görüntü Yönetmeni (Amansız Yol) / Sinema Yazarları Derneği 1987
  • En İyi Görüntü Yönetmeni (Tomruk) / 20. Antalya Film Şenliği 1983

Altın Koza’nın bu yılki jüri başkanı Füsun Demirel


Karınca Sinema Servisi

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
‘Diriliş Ertuğrul’u ti'ye alan gazeteci Oktay Candemir serbest bırakıldı
Sonraki Haber
Belarus: Kolesnikova Ukrayna sınırında gözaltına alındı