Ana SayfaÇalışma YaşamıSakarya’da saldırıya uğrayan işçiler: Bizi yakmakla tehdit ettiler

Sakarya’da saldırıya uğrayan işçiler: Bizi yakmakla tehdit ettiler

HABER MERKEZİ – Mardin’den gelen mevsimlik tarım işçilerinin Sakarya’da saldırıya uğramasına ilişkin açıklama yapan Sakarya Valiliği, “Bu haberler gerçeği yansıtmıyor” dedi. İşçiler ise valiliğin açıklamasının yalan olduğunu ifade etti. Yaşadıklarını anlatan işçilerden Şilan Demir, “Saldırının ardından eğer gitmezsek bizi yakacaklarını söylediler” dedi.

Mardin Mazıdağı’ndan Sakarya’ya giden 16 fındık işçisi, dün sabah işveren ve köylülerin saldırısına uğramıştı.

Saldırganların kendilerine “köpek sürüsü” dediğini anlatan işçiler memleketlerine dönmek için yola çıkmıştı.

Irkçı saldırıya gelen tepkiler üzerine Sakarya Valiliği’nden açıklama geldi.

Valilik, sosyal medyada yapılan paylaşımlar ve yapılan haberlerin gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü.

Valilikten yapılan açıklamada, konu ile ilgili araştırmada 22 Ağustos’ta Kocaali ilçesinde fındık bahçesinin sahipleri arasında yaşanan tartışmanın sonucunda arbede yaşandığı, şahıslardan birinin aracını diğer kişinin üzerine sürdüğü, bu esnada Mardin nüfusuna kayıtlı iki kadın işçi ile Düzce nüfusuna kayıtlı bir erkek işçinin yaralandığı ve olayın yargıya intikal ettiği belirtildi.

Soruşturmanın sürdüğünü belirten valilik açıklamasında, “Geçmişe dönük yapılan incelemede sosyal medya platformlarında ve haber sitelerinde iddia edildiği gibi bir olaya ilişkin Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı ile 112 Acil Çağrı Merkezine intikal eden herhangi bir konu, olay veya şikayet bulunmamaktadır” denildi.

HDP’li Dündar’dan valiliğe yalanlama

İşçiler ile görüşen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Pero Dündar, valiliğin iddialarını yalanladı.

Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan konuşan Dündar, işçilerin arasında yaralıların olduğunu da aktardıklarını söyledi.

Sakarya Valiliği’nin açıklamasının aksine olayın bugün yaşandığının aktarıldığını kaydeden Dündar, “Görüştüğüm işçiler valiliğin açıklamasının yalan olduğunu, kendilerinin jandarmayı aradıklarını, ve onların da kendilerinden konum istediklerini söyledi” ifadelerini kullandı.

İşçilerin, köylülerin kendilerine saldırmak için toplandıklarını görünce jandarmayı beklemeden köyü terk ettiklerini belirten Dündar, “Olay sırasında olay yerinde bulunanların çoğunun da kadın olduğunu aktardılar” dedi.

Saldırının öncesinde de işverenin işçilere ‘it sürüleri halen ne bekliyorsunuz’ hakaretinde bulunduğunun kendisine aktarıldığını belirten Dündar, işçilerin halen yolda olmaları nedeniyle endişeli olduklarını da paylaştı.

‘Defalarca jandarmayı aradık gelmediler’

MA’dan Ahmet Kanbal’a konuşan saldırıya maruz kalan işçilerden Hadra Demir çalıştıkları sırada,  işverenin torununun kendilerine hakaret edildiğini söyledi.

Bahçeden çıkıp başka bir alana geçtikleri sırada kendilerine fiziki saldırıda bulunulduğunu belirten Demir, “Biz de bunun üzerine ‘yaşlıdır, uğraşmayalım’ deyip, gittik. Yanımıza gelene de memlekete gideceğimizi söyledik. O bizi götüreceğini söyledi. O kişi bizi eve kadar götürdü. O sırada işveren çocuklarını arayarak, köye çağırdı” ifadelerini kullandı.

O sırada işverenin oğlunun amcasına saldırdığını dile getiren Demir, araya giren ağabeyinin de yumruklu saldırıya maruz kaldığını kaydetti.

Sakarya Valiliği’nin açıklamasının saldırıyı manipüle ettiğini vurgulayan Demir, “Olayın yalan olduğunu söylüyorlar. Allah’tan medya aracılığı ile ortaya çıktı” diye konuştu.

Biz telefon da ettik kimse gelmedi. Defalarca jandarmayı aradık gelmediler. Sonra baktık jandarma gelse bile onlara yardımcı olacak; iptal ettik. ‘En iyisi Allah’tan bulsunlar’ dedik” ifadelerini kullandı. Saldırganlar için “faşist” diyen Demir, “17 gün önce gittik oraya. Bize her gün hakaret ediyorlardı. 3 gün çalışıyorduk, bazen 3 günü bir gün sayıyordu. Biz de mecburi idare ediyorduk.

‘Jandarma benim arkamda, serbest kalırım’

Saldırıya maruz bırakılan Tuba Demir de jandarmaya haber vereceklerini söylemeleri üzerine saldırganların, “İsterseniz Kürtlerin bütün sülalesini, isterseniz jandarmanın sülalesini çağırın. Jandarma benim arkamda. Ben serbest kalırım” dediğini aktardı.

Saldırının ırkçılık ve faşizm ile alakalı olduğunu dile getiren, “Bugüne kadar hangi patronlara gittikse hepsi faşistti, ırkçıydı. Hepsinin isimlerini de verebilirim. ‘Biz tekiz. Bizden başka kimse yoktur. Kürt yoktur’ diyorlar. Sanki Allah bir tek onları yarattı” dedi.

‘Bizi yakmakla tehdit ettiler’

MA tarafından servis edilen görüntülerde bir erkek tarafından tokat atıldığı görülen Şilan Demir ise kendilerine söylenen ağza alınmayacak sözlere rağmen alttan almaya çalıştıklarının altını çizdi.

Demir, hakaretleri kabul etmeyeceklerini söylemeleri üzerine saldırıya uğradıklarını ve kendisine tokat atıldıktan sonra kardeşlerinin kendisini eve almaya çalıştığını söyledi.

Kadir Cebecioğlu isimli kişinin kendisine saldırmaya devam ettiğini kaydeden Demir, gitmemeleri durumunda eşyalar ile beraber yakılmakla tehdit edildiklerini ifade etti.

Demir, “Biz tam gidecekken, bizi dövmeye çalışanlardan biri olan Kadir Cebecioğlu elbiselerini yırtmaya başladı. Yüzünü parçalamaya başladı. Biz de şaşırdık. Jandarma gelecek diye öyle yaptı” diye konuştu.

Demir, Cebecioğlu’nun, “Beklerseniz sizi gebertiriz. Burası Mardin değil. Burası bizimdir. Burası Mardin’e benzemez. Burası bizim memleketimiz, jandarma bizim yanımızda, asker bizim, kimse sizi burada tutmaz” şeklinde ifadeler kullandığını aktardı.

Şilan Demir, maruz kaldıkları uygulama karşısında suç duyurusunda bulunacaklarını paylaştı.




Önceki Haber
Jandarma, saldırıya uğrayan işçilerin köylerine girişi kapattı
Sonraki Haber
15 yaşındaki Melisa Kılıç'ı, babası Özay Kılıç intihara sürüklemiş