Ana SayfaDünyaZehirlenen Rusyalı muhalif Aleksey Navalni komadan çıktı

Zehirlenen Rusyalı muhalif Aleksey Navalni komadan çıktı

HABER MERKEZİ – Berlin’de tedavi gören Rusyalı muhalif aktivist Aleksey Navalni’nin komadan çıktığı ve sağlığının iyiye doğru gittiği duyuruldu. Navalni’nin Noviçok sinir gazına maruz kaldığı açıklanmıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e olan muhalefetiyle bilinen aktivist Aleksey Navalni 20 Ağustos’ta Tomsk-Moskova uçuşu sırasında kötüleşmişti.

22 Ağustos’ta Navalni’nin tedavi için uçakla Almanya’ya sevkine izin verilmişti.

Navalni’nin tedavisini yürüten doktorlar Rusya yapımı Noviçok sinir gazına maruz kaldığını açıklamıştı.

Berlin’deki Charité Hastanesi’nden yapılan açıklamada, Navalni’nin komadan çıktığı ve sağlığının iyiye doğru gittiği duyuruldu.

Navalni’nin ekibi muhalif aktivistin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emriyle zehirlendiğini öne sürüyor. Kremlin ise iddiaları reddediyor.

Noviçok sinir gazı nedir?

Eylül 1992’de Organik Kimya ve Teknoloji Araştırma Enstitüsü’nden (GNİİOHT) Vil Mirzayanov’a bir makaleye göre Rusya’da kimyasal silahların üretim programı (Foliant) 1973’te başladı.

Programın temel hedefi, sinir sistemine tesir eden 3. nesil yeni kimyasal maddelerin üretimi yapmaktı.

Program kapsamında ‘Noviçok’ kod adını alan 5 tür ikili kimyasal silah üretildi.

Bazı bilgilere göre Foliant programı kapsamındaki tüm çalışmalar 1992’de durduruldu.

Etkileri: Renksiz ve kokusuz sıvılardan oluşan sinir gazları kişinin solunum organlarına nüfuz ederek sinir sistemini doğrudan zehirliyor ve hayati fonksiyonları felce uğratıyor.

Sıvı haldeki sinir ajanları vücuda deri veya mukozadan vücuda ulaşabiliyor. Ayrıca sinir ajanları ile kirlenmiş sıvı veya katı yiyecekler yemek de zehrin bulaşmasını sağlıyor.

“Sinir ajanının” solunum yollarından vücuda girmesi halinde hızlı bir zehirlenme gerçekleşiyor, maruz kalan kişi 1-10 dakika arasında hayatını kaybediyor.

“Sinir ajanı” na deri yoluyla maruz kalındığında ise zehirlenme daha yavaş gerçekleşiyor.

Geçen yıl da zehirlenmişti

2019 yılında evi basılarak gözaltına alınan muhalif siyasetçi Aleksey Navalni, hükümet karşıtı bir protesto çağrısı yaptığı gerekçesiyle tutuklanmış ve 30 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.

Ardından da ülkede seçim kurulunun Eylül 2019’da düzenlenecek yerel seçimlere muhalif adayların katılımının yasaklamasına karşı düzenlenen protesto gösterileri sonrası pek çok kişi gözaltına alınmıştı.

Navalni cezaevindeyken “alerjik reaksiyon” iddiasıyla 28 Temmuz 2019’da Moskova’da hastaneye kaldırılmıştı.

Muhalif liderin vücudunda şişme, gözde akıntı, boyun, sırt, göğüs ve bileklerde döküntü gözlemlenmişti.

Navalni’nin sözcüsü o dönem yaptığı açıklamada bunun alerjik reaksiyon olabileceğini, ancak daha önce böyle bir şey yaşamadığını duyurmuştu.

Şahsi doktoru Anastasia Vassilieva da belirtilerin “kimyasal bir maddeye” maruz kalmaktan kaynaklı olabileceğini ifade etmişti.

“Bazı yetkililerin tuhaf davranışlarının” da şüphelerini artırdığını belirten Vassilieva, mesajında “Kimse onun rahatsızlığının nedenini tespit etmeye çalışmıyor, doktorlara izin verilmiyor. Yalanlar söyleniyor” diye yazmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Netflix 'Minnoşlar'ın Türkiye’deki yayın tarihini erteledi
Sonraki Haber
Gazeteci Oktay Candemir gözaltına alındı