Ana SayfaCezaevleriKanser hastası Halil Güneş’in kardeşi: Abime ölüm dayatılıyor

Kanser hastası Halil Güneş’in kardeşi: Abime ölüm dayatılıyor

HABER MERKEZİ – İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, kanser dahil pek çok hastalığı olan 66 yaşındaki hasta tutuklu Halil Güneş’in durumuna dikkat çekti, “‘Cezaevinde Kalamaz’ raporu verilmesine rağmen, Adli Tıp Kurumu 29 Ocak 2014 tarihinde yeni bir rapor hazırlayarak Güneş’in tek başına hayatını idame edebileceği ve hapiste kalabileceği sonucuna varmış, serbest kalması engellenmiştir” ifadelerini kullandı. Güneş’in kız kardeşi de “Abime ölüm dayatılıyor” dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, 445’inci F Oturumu eyleminde Diyarbakır 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde bulunan hasta tutuklu Halil Güneş’in durumuna dikkat çekerek, tahliye edilmesini istedi.

Yapılan açıklamada konuşan komisyon üyesi Meral Nergis Şahin, Corona virüsü salgının da etkisiyle hapishanelerde sağlıksız koşullar, yetersiz beslenme ve tedavi hakkına erişimin durma noktasına geldiğini belirtti.

Temel hakların askıya alınmasıyla birçok tutuklunun ölüme terk edildiğini vurgulayan Şahin, cezaevi yönetimlerinin açıklamalarının aksine tutukluların ve yakınlarının anlatımlarının endişelerini arttırdığını söyledi.

Sonrasında konuşan komisyon üyesi Mehmet Acettin ise Güneş’in durumunu anlattı.

Acettin, Güneş’in 2 Ocak 1993 yılında 23 yaşında iken tutuklandığını ve yaklaşık 28 yıldır cezaevinde bulunduğunu belirterek, uzun zamandır akciğer ve kemik kanseri hastalığıyla mücadele ettiğini ifade etti.

Güneş’in tutuklandığından bu yana 15 farklı cezaevine sürgün ve ya da sevk edildiğini vurgulayan Acettin, şunları söyledi:

Halil Güneş’in hastalıkları, gözaltında gördüğü ağır işkenceler sonrasında ortaya çıkmıştır. Başlangıçta, kaburgalarında oluşan kırıklar kalp ve akciğerini baskı altında tutarak nefes almada zorluklar yaşamasına sebep olmuş, hapishanelerdeki kötü sağlık koşulları, kötü beslenme ve kötü barınma koşulları ile rahatsızlıkları zamanla daha da artmıştır.

2007’de çekilen akciğer tomografisinde; akciğerinde yaklaşık 1 cm boyutlarında onlarca tümör olduğu tespit edilmiş, kırılan kaburgalarının ameliyatı sırasında ise ayrıca kemik kanseri olduğu tespiti yapılmıştır. İki kere bu nedenle ameliyat edilen Halil Güneş’e, 2009 yılında ağır derecede KOAH ve Uyku Apnesi teşhisi konulmuş, doktorları; ömür boyu solunum cihazıyla uyuması ve gündüzleri de oksijen maskesi takması gerektiğini söylemiştir.

İlaçlar nedeniyle yeni hastalıkları oluştu

Acettin, Güneş’in kullanmak zorunda kaldığı yüksek dozdaki ağrı kesiciler nedeniyle ağır stres bozukluğu, epilepsi, her iki gözde Glokom hastalığı, boyunda fıtıklar ve böbreklerinde taşlar oluştuğunu söyledi.

Avukatlarının başvurusu sonucu, Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından ‘Cezaevinde Kalamaz’ raporu verilmesine rağmen, Adli Tıp Kurumu (ATK) 29 Ocak 2014 tarihinde yeni bir rapor hazırlayarak Güneş’in tek başına hayatını idame edebileceği ve hapiste kalabileceği sonucuna varmış, serbest kalması engellenmiştir. 2014 Temmuz ayında yapılan tetkiklerde kanser hastalığının daha da ilerlediği tespit edilince, serbest bırakılması ve tedavisinin dışarıda sürdürülmesi için avukatları Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuruda bulunmuş ancak olumlu bir sonuç alınamamıştır.

‘Abime ölüm dayatılıyor’

Acettin, Güneş’in kız kardeşinin son görüşmede yaşananlara ilişkin aktarımlarını şöyle dile getirdi:

Sevk adı altında işkence ile, yapım aşaması bile tamamlanmamış olan Diyarbakır F Tipi Hapishane’ye sevk edilen abim, sağlıksız koşullar içinde yaşamını devam ettirmeye çalışmaktadır. Pandemi bahane edilerek abim 6 aydır kontrollerine götürülmüyor. Abime ölüm dayatılıyor.

İnsanlık onuruna ve siyasi kimliğine yönelik bu saldırıları abimin kabul etmesi mümkün değildir. Koşulları bir an önce düzeltilmediği sürece abim ölüm orucuna başlayacağını söylemektedir ki, abimin sağlığı buna uygun değildir. Sorunlar aktardıklarımla da sınırlı değildir. Koşullarının acilen düzeltilmemesi halinde abimin sağlığındaki bozulma tedavi edilemez hale gelecektir. Abime dayatılan ölümdür ve bunu kabul etmemiz mümkün değildir.




Önceki Haber
Eylül ayında 64 gazeteci yargılandı, toplam 970 yıla kadar hapis cezası istendi
Sonraki Haber
HDP: Meydan okuyoruz, faşizme karşı direneceğiz