Ana SayfaCezaevleriHasta tutuklu Ebedin Abi için tahliye çağrısı: Cezaevinde hayatını devam ettirmez

Hasta tutuklu Ebedin Abi için tahliye çağrısı: Cezaevinde hayatını devam ettirmez

HABER MERKEZİ – Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, tutuklu bulunan ağır hasta tutuklu Ebedin Abi’nin 2,5 yıldır kendi doktoruna muayene olamadığını ve cezaevinde yaşamını devam ettirmesinin mümkün olmadığını belirterek, tahliye çağrısı yaptı.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 348’inci haftasında hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için çevrimiçi basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda, İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, Kayseri Bünyan 2 No’lu T Tipi Cezaevi’nde kalan Ebedin Abi’nin durumunu anlattı.

Abi’nin kalbindeki 5 damarda tıkanma olduğunu belirten Çevirmen, Abi’nin aynı zamanda Tip 2 şeker hastası olduğu ve kontrollere götürülmediği için hastalığının ilerlemesiyle insülin kullanmak zorunda kaldığını aktardı.

Çevirmen, Abi’nin, 2016 yılında Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde akciğerinde 14 milimetre (mm) nodül olduğu tespit edilmesine rağmen Kayseri’ye sevk edilmesinin ardından gittiği Göğüs Hastalıkları Hastanesinde ise “Akciğerlerinde bir sorun yok” denilerek cezaevine geri gönderildiği ve bu rahatsızlığı için bir tedavi uygulanmadığını ifade etti.

Yapılmayan tedaviler

Abi’nin 2016 yılında apandist, 2017 yılında da fıtık ameliyatı olduğunu kaydeden Çevirmen, hasta tutuklunun diğer hastalıklarını ve yaşadıklarını şöyle anlattı:

Yüksek tansiyon hastasıdır ve sürekli ilaç kullanmak zorundadır. 9 Nisan 2021 tarihinde yapılan avukat görüşünde son güncel durumunu aktarmıştır. Buna göre: 1 ay önce Şehir Hastanesi’ne sevk edilmiş ve burada anjiyo yapılmıştır. Damarında 2 yerde yüzde 70 ve 80 oranında tıkanıklık meydana geldiği tespit edilmiş ve bu sebeple stent takılması gerekmiştir.

Ancak sent takmaya çalışmalarına rağmen damarı daha fazla zorlayarak patlatma durumu yaşanabileceği sebebiyle vazgeçildiğini ve kendisinin Erciyes Hastanesi’ne sevk edildiğini, bu hastanede takviye ilaç yazıldığını aktarmış ayrıca stent takmak için donanımlı kadro ve imkanın olmaması sebebiyle stent takılmadığını, Ankara Şehir Hastanesi’ne giderek tedavi olmak istediğini ancak Erciyes Hastanesi’ndeki doktorun ‘Ben hocama sordum ilaçlara devam edeceğiz, gardiyana söyle seni sevk etsin’ dediğini belirtmiştir.

Yine aktarılan bilgiye göre, kampüs hastanesindeki doktorun yapabileceği bir şeyin olmadığını, büyük bir hastaneye sevk edilmesinin gerektiğini, kalbinin sürekli ağrıdığını, kalbinde sıkışmanın olduğunu, hastaneye her gidiş gelişinde karantina odasında kaldığını, ancak karantina odasında havalandırmaya dahi çıkarılmadıklarını, hastalığı sebebiyle 60 gün boyunca karantina odasında yaşamak zorunda kaldığını, ayrıca şeker hastalığından dolayı doktorun kendisine insülin iğnesi verdiğini ve 15 gün sonra kontrole gelmesini söylediği buna rağmen 2,5 yıldır doktoruna muayene edilmediğini de aktarmıştır.

Tahliye çağrısı

Çevirmen, yaşamsal riski bulunan ağır kalp hastası olan Ebedin Abi’nin ve uzun yıllardır bu kalp sorununun artarak devam ettiğine dikkat çekti.

Tutuklunun diğer sağlık sorunları düşünüldüğünde cezaevinde yaşamını devam ettirebilmesinin mümkün olmadığını belirten Çevirmen, Abi’nin tahliye edilmesi gerektiğini söyledi.




Önceki Haber
Kayıp yakınları Hasan Ergül için adalet talep etti
Sonraki Haber
Peker 'öldürüldü' demişti, Başsavcılık 'intihar'da ısrarlı