Ana SayfaDünyaKarabağ’da çatışmalar sürüyor: Son gelişmeler neler?

Karabağ’da çatışmalar sürüyor: Son gelişmeler neler?

HABER MERKEZİ – Karabağ’da geçtiğimiz hafta Azerbaycan ile Ermenistan arasında başlayan çatışmalar tüm şiddetiyle devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanı Türkiye’nin bölgeye Suriyeli savaşçı gönderdiği iddiasının doğru olmadığını umduğunu söylerken, Kanada sattığı silahların Azerbaycan tarafından Karabağ’daki çatışmalarda kullanıldığı iddialarını araştıracak. Türkiye’ye yönelik suçlamalar da peşi sıra geliyor. Son gelişmeleri derledik.

Ermenistan ve Azerbaycan arasında statüsü anlaşmazlık konusu olan Karabağ bölgesinde geçtiğimiz hafta başlayan şiddetli çatışmalar sürüyor.

Ermenistan, Azerbaycan’ın Cumartesi günü Karabağ bölgesine kapsamlı bir taarruz başlattığını belirtirken, Azerbaycan da Ermenistan’ın kendi kontrolündeki topraklarına saldırı düzenlediğini ifade ediyor.

Bugün ise Azerbaycan’ın en büyük ikinci kenti olan Gence’ye bombardıman düzenlendiği bildiriliyor.

Azerbaycanlı yetkililer sivil yerleşim yerlerinin hedef alındığını açıklarken, Karabağ yönetimi Gence Havalimanı’nın kullanılamaz hale getirildiğini duyurdu. Ermenistan ise kendi topraklarından Azerbaycan’a bir atış yapılmadığını belirtiyor.

Reuters’in aktardığına göre Azerbaycan, Gence kentine düzenlenen bombardımanda bir sivilin hayatını kaybettiğini, dört sivilin de yaralandığını açıkladı. Azerbaycan ayrıca, Ermenistan’daki hedeflerin yok edileceğini de duyurdu.

Ermenistan’ın kontrolündeki Karabağ’ın lideri Arayik Harutyunyan ise yaptığı açıklamada “Emrim üzerine savunma ordusu Gence kentindeki askeri tesisleri etkisizleştirmek için Gence Havalimanı’na saldırı düzenledi” dedi.

Harutyunyan, sivillerin hayatını kaybetmesinin önüne geçmek için bu saldırıdan sonra bombardımanı durdurma emri verdiğini söyledi ve ekledi: “Düşman bundan gerekli dersleri almazsa güçlü ve orantılı saldırılara devam edeceğiz. Azerbaycan geç olmadan durmalı.”

Karabağ yönetimi, Hankendi (Stepanakert) kentinde sivillerin Azerbaycan tarafından hedef alındığını ve buna karşılık olarak bazı Azerbaycan kentlerindeki askeri hedeflere saldırı düzenleyeceklerini açıklamıştı.

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmalar 27 Eylül Pazar günü başlamıştı. O günden bu yana devam eden çatışmalarda 30’dan fazlası sivil olmak üzere 200 civarında kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor.

ABD’den dış güçlere çağrı

Petrol ve doğalgaz boru hatları için bir koridor olan Güney Kafkasya bölgesinde istikrar konusundaki endişeleri yeniden alevlendiren çatışmaların yoğunlaşması uluslararası güçlerin gündeminde.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bölgeye dışarıdan müdahalenin olmaması yönünde çağrıda bulundu.

Pompeo, Türkiye’nin Suriyeli militanları Azerbaycan safhında savaşmaları için Karabağ’a gönderdiğine dair çıkan haberlerin doğru olmadığını umduğunu söyledi.

Mike Pompeo, ABD’nin, ateşkesin sağlanması ve diyalog yoluyla düzen ile barışın yeniden tesis edilmesi için çağrıda bulunduklarını belireterek, “Bunu Azerbaycan ve Ermenistan liderlerine ilettik; ve Türklere de” diye konuştu.

Suriyeli militanlar iddiaları

Rusya Dışişleri Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak Karabağ’da yaşanan çatışmalara Suriye ve Libya dahil olmak üzere dışarıdan ‘yasa dışı silahlı grupların’ gönderildiğini bildirmişti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesinde yaptığı açıklamada, Suriye’deki “cihatçı gruplar”dan 300 kadar savaşçının Antep üzerinden Karabağ’a yerleştirildiği yönünde istihbarat raporları bulunduğunu belirterek, Türkiye’den konuyla ilgili “açıklama” talep etmişti.

Ayrıca Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Türkiye’nin Azerbaycan safında savaşması için 850’yi aşkın Suriyeli savaşçıyı Karabağ’a gönderdiğini iddia etmişti. Son olarak The Guardian gazetesi ise Türkiye’ye ait askeri kargo uçaklarıyla Karabağ’a taşınan Suriyeli savaşçılara 3 ila 6 aylık kontratlar yapılarak ayda 10 bin lira teklif edildiğini öne sürmüştü.

Söz konusu iddialar hem Ankara hem de Bakü tarafından yalanlanıyor.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau

Öte yandan Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Kanada askeri teknolojisinin Azerbaycan ve Ermenistan arasında çatışmaların yaşandığı Karabağ bölgesinde kullanılıp kullanılmadığına dair bir soruşturma açıldığını açıkladı.

Trudeau, “Kanada’nın insan haklarının ihlal edilmemesine yönelik beklentilerine saygı duyulması çok önemli, elimize bilgi geldikçe konuyla ilgili açıklamalarda bulunacağız” dedi.

AFP’nin haberine göre silah ticaretinin kontrol edilmesi için mücadele eden kimi sivil toplum kurululuşları, Kanada merkezli şirket Wescam’in Türkiye’ye askeri malzeme sattığını belirtiyor.

Kanada, Ekim 2019’da Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kuzey ve Doğu Suriye’de yürüttüğü askeri operasyonlar yüzünden Türkiye’ye silah satışının dondurulduğunu duyurmuştu. Mayıs ayında bu karar geri çekilmişti.

Azerbaycan tarafından kullanılan silahların Türkiye üzerinden gönderildiği ima ediliyor.

Fotoğraf: Reuters

Türkiye, Karabağ’da devam eden çatışmalarda Azerbaycan’ın en büyük destekçisi olarak gösteriliyor.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı açıklamada, “Türkiye olarak tüm imkanlarımız ve tüm kalbimizle dost ve kardeş Azerbaycan’ın yanındayız, yanında olacağız. İnşallah Karabağ işgalden kurtulana kadar bu mücadele sürecek” demişti.

Paşinyan: Türkiye’den 150 üst rütbeli asker Azerbaycan saflarında savaşıyor

Bu arada Ankara’ya yönelik bir suçlama da Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’dan geldi.

Paşinyan, Karabağ’daki çatışmalara Türkiye’den yaklaşık 150 üst rütbeli askerin Azerbaycan saflarına katıldığını iddia etti.

Söz konusu açıklamayı Ermenistan halkına sesleniş konuşması sırasında yapan Paşinyan, şunları söyledi:

Askerlerimizin verdiği bilgiye göre saldırılara Azerbaycan ordu birlikleri, ayrıca Suriyeli militan ve teröristlerin yanı sıra Türk Silahlı Kuvvetleri’ne mensup özel kuvvet askerleri de katılıyor. Edindiğimiz bilgilere göre Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri’nin komuta noktalarında yaklaşık 150 Türk üst düzey askeri personeli bulunuyor ve askeri operasyonları yönetiyor.


Karınca, DW Türkçe, Agos, BBC Türkçe, Euronews

Kime ‘ait’? Karabağ’ın dünü ve bugünü üzerine




Önceki Haber
Hayvanları Koruma Günü: Avcılık yasaklansın
Sonraki Haber
Baro seçimleri ve TBB Genel Kurulu'nun ertelenmesine tepki: Polis devletinin resmi