Ana SayfaDünyaCovid-19 aşılarının dağıtımı adil olacak mı?

Covid-19 aşılarının dağıtımı adil olacak mı?

HABER MERKEZİ – Varlıklı ülkelerin Covid-19’a karşı geliştirilen aşıları şimdiden stokladığına dikkat çeken Uluslararası Af Örgütü Sağlık Hakkı Araştırmacısı Nelson, “Pfizer ve BioNTech acilen, düşük ve orta gelirli ülkelerde hayat kurtarmak için aşı erişimini nasıl en yüksek seviyeye çıkaracağını açıklamalıdır” çağrısında bulundu.

Pfizer ve BioNTech, Corona virüsünün yol açtığı Covid-19 hastalığına karşı geliştirdikleri aşının insanlar üzerinde yüzde 90 etkili olduğunu duyurdu.

Peki, elde edilen Covid-19 aşısının dağıtım ağı adil olacak mı? Konuyla ilgili ilk açıklama Uluslararası Af Örgütü Sağlık Hakkı Araştırmacısı Tamaryn Nelson’dan geldi.

Nelson “Pfizer ve BioNTech’in geliştirdiği aşının Covid-19’a karşı etkili olduğunun kanıtlanması harika bir haber” derken, kaygı verici olarak nitelendirdiği noktayı şu sözlerle ifade etti:

Ancak Pfizer ve BioNTech’in varlıklı ülkelerle bir milyardan fazla doz aşı için halihazırda anlaşma imzalamış olması ve dünyanın geri kalanına planlanan tedarik miktarının çeyreğinden azını ayırmış olması kaygı vericidir. Bu tür iki taraflı anlaşmalar, bilimsel buluşların potansiyel faydalarını azaltma riski taşıyor. Büyük ilaç firmalarının kârları, milyarlarca kişinin sağlığından önce gelmemelidir.

Pfizer ve BioNTech acilen, düşük ve orta gelirli ülkelerde hayat kurtarmak için aşı erişimini nasıl en yüksek seviyeye çıkaracağını açıklamalıdır. Ayrıca, şirket, ihtiyacımız olan milyarlarca doz aşının mümkün olduğunda hızlı ve ucuz şekilde üretilebilmesi için aşı teknolojisini Dünya Sağlık Örgütü’nün Covid-19 Teknoloji Erişimi Havuzu üzerinden diğer üreticilerle paylaşmalıdır. Pandemi herkes için bitene kadar bitmiş olmayacak.

Pfizer ve BioNTech, 1 milyardan fazla doz aşı için halihazırda anlaşmalar imzaladı.

Bu kapsamda ilk aşamada ABD’ye 100 milyon, Brtianya’ya 30 milyon, Japonya’ya 120 milyon, Kanada’ya 20 milyon, Yeni Zelanda’ya 1.5 milyon ve Avrupa Birliği’ne (AB) 200 milyon doz aşı satışı öngörülüyor.

Şirket, daha sonraki aşamalarda ABD’ye 500 milyon ve AB’ye 100 milyon doz daha aşı tedarik etmeyi kabul etti.

Şirketin tahmini olarak 2020’de 50 milyon, 2021’de ise 1.3 milyar doz aşı üretebileceği belirtiliyor.

Bu anlaşmalar, geriye kalan ülkelere çok sınırlı miktarda aşı bırakıyor.

Dünya Sağlık Örgütü, ilaç şirketlerinin Covid-19 aşılarıyla ilgili teknoloji, bilgi ve mülkiyet haklarını gönüllü olarak paylaşması için Mayıs ayında Covid-19 Teknoloji Erişimi Havuzu’nu (C-TAP) kurmuştu.

Pfizer Yönetim Kurulu Başkanı, kurulduğu dönemde bu şemayı ‘saçmalık’ olarak nitelemişti. Şimdiye kadar hiçbir şirket, bu erişim havuzuna kaydolmadı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
AİHM Cumhuriyet Davası'nda Türkiye'yi mahkum etti
Sonraki Haber
Devrimci Parti'den kaçırılan Gündüz’e ilişkin açıklama