Ana SayfaGüncelAİHM Cumhuriyet Davası’nda Türkiye’yi mahkum etti

AİHM Cumhuriyet Davası’nda Türkiye’yi mahkum etti

HABER MERKEZİ – Cumhuriyet gazetesinin eski yönetici ve yazarlarıyla ilgili kararını açıklayan AİHM, davacıların ’emniyet ve güvenlik’ haklarıyla ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğine hükmetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla yargılanan Cumhuriyet gazetesinin eski yönetici ve yazarlarıyla ilgili başvurusunda kararını açıkladı.

AİHM oy birliğiyle, Akın Atalay, Murat Sabuncu, Turhan Günay, Bülent Utku, Önder Çelik, Musa Kart, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör, Güray Tekin Öz ve Ahmet Kadri Gürsel’in ’emniyet ve güvenlik’ hakları ile ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğine hükmetti.

DW Türkçe’den Kayhan Karaca’nın haberine göre davacılara yönelik geçici gözaltı kararlarının “makul gerekçelere” dayanmadığı sonucuna varan AİHM, gazetenin yönetici ve yazarlarının “örgüt propagandası” yaptıklarına dair bir delil bulunmadığını belirtti.

Mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ’emniyet ve güvenlik’ hakkıyla ilgili 5’inci maddesinin 1’inci bendi ile, ‘ifade özgürlüğü’yle ilgili 10’uncu maddesinin ihlal edildiğine hükmetti.

AİHM, buna karşılık, Anayasa Mahkemesi’nin davacıların bireysel başvurularıyla ilgili davayı makul bir süre zarfında ele almadığı ve davacıların siyasi nedenlerle gözaltına alındıklarına ilişkin iddiaları geri çevirdi.

Karar gereği Ankara, başvurucuların her birine 16 bin euro manevi tazminat ödeyecek.

Ankara’nın karara itiraz için 3 ay süresi bulunuyor.




Önceki Haber
'Hudut Komutanı tutuklandı' haberini yapan Kanbal'a soruşturma
Sonraki Haber
Covid-19 aşılarının dağıtımı adil olacak mı?