Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisinde aktif vaka sayısı 14 milyonu aştı

Covid-19 pandemisinde aktif vaka sayısı 14 milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Corona virüsü salgınında dünya çapında vaka sayısı 53 milyona, can kayıpları 1 milyon 300 bine yaklaştı. Küresel salgında aktif vaka sayısı ise 14 milyon bandında. Sağlıkçıların tükenme noktasına geldiği belirtilen Türkiye’de de resmi verilere göre can kaybı 11 bin 233. Gelişmeler sayfamızda.

 


BioNTech CEO’su Uğur Şahin: Aşının Covid-19 salgınını bitireceğinden eminim

Özlem Türeci ve Uğur Şahin (Fotoğraf: The Times)

Pfizer ile BioNTech 9 Kasım Pazartesi günü yaptıkları basın açıklamasında, aşı denemelerinin faz 3 aşamasında, gönüllü deneklerin yüzde 90’ında hastalığın gelişmesinin önlendiğini ve bu oranın beklenenden daha iyi bir sonuç olduğunu kaydetmişti.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Guardian gazetesine konuşan BioNTech şirketinin CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin, geliştirdikleri Covid-19 aşısının “virüsün başını ezip”, 2020’de dünyayı esir alan salgına son vereceğinden emin olduğunu ifade etti.

Bu konuda iyimser olduğunu söyleyen Şahin, “Eğer soru bu aşıyla pandemiyi durdurup durduramayacağımız ise buna cevabım evet, çünkü semptomlu enfeksiyonlardan bile korunma sağlaması büyük bir etki yaratacaktır” dedi.

Geçen Pazartesi günü deneme çalışmalarının sonuçları açıklanıncaya değin aşının bağışıklık sisteminde yeterince güçlü bir tepki tetikleyip tetiklemeyeceğinden emin olmadıklarını belirten Şahin, “Aşının bu virüsü yeneceğini biliyoruz artık” diye konuştu.

Şahin, geliştirdikleri aşının etkisine dair elde edilen sonuçlar nedeniyle, henüz resmen kanıtlanmış olmasa da, aşının virüsün bulaşmasını da önleyeceğine inandığını ifade etti.

“Virüs bu mekanizmalara karşı kendisini savunamaz”

Aşının “birden fazla şekilde” Corona virüse saldırdığını belirten Şahin, “Covid-19’un hücrelerimize girişini engelliyor. Ama virüs bir şekilde girmiş bile olsa, o zaman da hücreleri virüsün kafasına vurup ortadan kaldırıyor. Bağışıklık sistemini bu iki savunma hareketini yapacak şekilde çok iyi eğittik. Artık biliyoruz ki virüs bu mekanizmalara karşı kendisini savunamaz” diye konuştu.

Aşının etkinliğiyle ilgili bazı önemli soruların önümüzdeki haftalarda ve aylarda yanıtlanabileceğini söyleyen Şahin, semptomsuz enfeksiyonları da durdurup durduramayacağı sorusunun yanıtının ise bir yılı bulabileceğini kaydetti.

Aşının farklı yaş gruplarına farklı koruma düzeyleri sağlayıp sağlamayacağı sorusunun yanıtının üç hafta içinde belli olacağını ifade eden Şahin, farklı etnik gruplar üzerinde farklı etki gösterip göstermeyeceğinin de henüz netlik kazanmadığını söylüyor.

Şahin, aşının üçer hafta arayla koldan iki doz halinde yapılacağını ve böylece en az bir yıllık koruma sağlayacağını kaydediyor.


DSÖ’den uyarı: Covid-19 kısıtlamaları kızamık vakalarını arttırdı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından hazırlanan raporda, Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında getirilen kısıtlamalar nedeni ile aşılama seviyelerinin kritik seviyelere düştüğü ve kızamık vakalarında çeyrek yüzyılın en kötü artışının yaşandığına dikkat çekildi.

DSÖ, dünya çapında getirilen kısıtlamaların aşılama programlarını daha da bozması nedeniyle bu yıl milyonlarca çocuğun hastalık riski altında olduğunu belirtti.

DSÖ, kızamığın geçtiğimiz sene dünya genelinde 870 bin kişiyi enfekte ettiğini ve 207 binden fazla kişinin ölümüne neden olduğunu aktardı.

Raporda, toplumların bulaşıcı hastalıklardan korunması için gereken yüzde 95 aşılamanın yapılamaması nedeni ile geçen yıl tüm DSÖ bölgelerinde 1996’dan bu yana kızamık vakalarının en kötü seviyelere yükseldiği belirtildi.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptığı açıklamada, “Bu veriler, dünyanın her bölgesinde çocukları kızamıktan koruyamadığımıza dair net bir mesaj veriyor” dedi.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin de (CDC) destek verdiği raporda, kızamığa bağlı can kayıplarındaki artışların ana nedeni olarak çocuklara vurulması gereken iki doz kızamık aşısının zamanında ve tam olarak vurulamadığı, bunun toplu bir başarısızlık olduğu belirtildi.

Rapor, bu yıl Covid -19 nedeni ile aşılamadaki aksamaların kızamık salgınlarını durdurma çabalarını engellediği ifade edildi.

CDC, bu ay itibariyle 26 ülkede aşılama kampanyalarının duraklatılması nedeniyle 94 milyondan fazla kişiye kızamık aşısının vurulmama riski olduğunu belirtti.

Dünya genelinde 2010’dan 2016’ya istikrarlı bir düşüşün ardından kızamık vakaları 2017’den itibaren tekrar yükselişe geçti.

Kızamığa bağlı can kayıpları dünya genelinde 2016 bu yana yaklaşık yüzde 50 arttı.

DSÖ ve UNICEF geçen hafta hükümetleri kızamık, çocuk felci ve diğer bulaşıcı hastalıklar konusunda harekete geçmeye çağırdı.


İtalya’da can kayıpları Nisan ayı seviyesine ulaştı, karantina gündemde

Fotoğraf: İtalya / Reuters

İtalya’da Covid-19 salgınında son 24 saatte 636 kişinin hayatını kaybetmesi ile ülkedeki can kayıpları 6 Nisan seviyesine ulaştı.

İtalya Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, son 24 saatte 37 bin 978 yeni vakanın tespit edildiği ve toplam vaka sayısının 1 milyon 66 bin 401’e ulaştığı aktarıldı.

Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 636 kişinin daha virüs nedeni ile hayatını kaybettiğini, toplam can kaybının 43 bin 589’a yükseldiğini ifade etti.

Böylece günlük can kaybı sayısı 6 Nisan tarihindeki sayıya ulaştı. Söz konusu tarihte de 636 kişi hayatını kaybetmişti.

Karantina gündemde

Covid-19 tedbirlerinin bölgesel olarak değişiklik gösterdiği İtalya’da daha riskli bölge sayısı giderek artıyor.

İtalya basınında yer alan haberlere göre, hükümetin tüm ülkeyi karantinaya almayı masaya yatırdığı ifade edildi.

Sağlık Bakanı Roberto Speranza’nın Baş Danışmanı Walter Ricciardi yaptığı açıklamada, birçok bölgede Covid-19 vakalarının kötüye gittiğini belirtti.

Alınan önlemlerin sonuçlarının iki hafta içinde görüleceğini belirten Ricciardi, genel bir karantinanın ihtimaller arasında olduğunu ve bu sonuçlara göre değerlendirileceğini ifade etti.

BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın aktardığına göre, Tabipler, Cerrahlar ve Diş Hekimleri Sendikaları Ulusal Federasyonu (FNOMCEO) da son günlerdeki artışın endişe verici olduğunu belirterek ülke çapında genel karantina tedbirleri uygulanmasını istedi.

Federasyon Başkanı Filippo Anelli, grip sezonunun da gelecek ay zirveye ulaşmasının beklendiğini vurguladı ve bu durumda “İtalyan sağlık sisteminin çökebileceği” uyarısında bulundu. Anelli, “Oldukça kritik seviyelere ulaştık, yoğun bakımlarda ay sonunda 5 bin kişi olacak, bizim için sınır bu” dedi.


Diyarbakır ve Bolu’da 65 yaş ve üstüne sokağa çıkma kısıtlaması  

Diyarbakır ve Bolu’da, Covid-19 salgını nedeniyle 65 yaş ve üstü için 10.00-16.00 saatleri arası dışında sokağa çıkma kısıtlaması getirildi.

İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu başkanlığında, Covid-19 salgınına yönelik alınacak ek tedbirler kapsamında toplandı. Toplantıda, 65 yaş ve üstü yurttaşlara 10.00 ile 16.00 saatleri dışında sokağa çıkma kısıtlaması kararı alındı.

Benzer bir kısıtlama kararı Bolu’da da alındı. Kentte bugünden itibaren, 65 yaş ve üstündekilere 10.00-16.00 saatleri arası dışında sokağa çıkma kısıtlaması getirildi.

İstanbul, Ankara ve İzmir’de de alınan kararlarla 65 yaş ve üstü için 10.00-16.00 saatleri arası dışında sokağa çıkma kısıtlaması getirilmişti.


Beyoğlu Sineması’ndan ‘filme kısa bir ara’

Beyoğlu Sineması, Covid-19 pandemisi sürecinde ekonomik olarak daha fazla hasar görmemek adına filmlere kısa bir ara vermeye ve gerekli koşullar yeniden oluşana dek sinemanın kapılarını kapatmaya karar verdiklerini duyurdu.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 88 hayatını kaybetti, 2 bin 841 ‘yeni hasta’ tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam ‘hasta’ sayısı 405 bine yaklaştı.

12 Kasım Perşembe günü Türkiye genelinde 148 bin 482 test yapıldığı ve 2 bin 841 ‘yeni hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 88 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 2 bin 181 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Böylece toplam ‘hasta’ sayısı 404 bin 894’e, toplam can kaybı ise 11 bin 233’e yükseldi.


İstanbul’da sigara içmenin yasaklandığı yerler açıklandı

İstanbul Valiliği, kentteki 125 sokak, 93 cadde, 84 meydan ve toplu taşıma araç duraklarında sigara içilmesinin yasaklandığını duyurdu.

Valilikten yapılan açıklamada yasağın Covid-19 salgını nedeniyle “Maske kullanımının doğru şekilde uygulanması amacıyla” getirildiği ifade edildi.

Yasağa uymayanlara  900 lira para cezası uygulanacak.

İçişleri Bakanlığı’ndan dün akşam (11 Kasım) 81 il valiliğine gönderilen genelgeyle 12 Kasım’dan itibaren açık alanlarda sigara içme kısıtlaması kararı alındığı duyurulmuştu.

Sigara içmenin yasaklandığı yerlere BURADAN ulaşabilirsiniz.


Mardin’de 7 mahalle karantinaya alındı

Mardin’in Artuklu ilçesine bağlı Kumlu, Midyat ilçesine bağlı Çavuşlu mahallesinin de aralarında bulunduğu 7 kırsal mahalle, Covid-19 vakaları nedeniyle karantinaya alındı.

Mahalleler, jandarma tarafından giriş-çıkışlara kapatıldı.


Vakalar arttı, New York’ta yeni kısıtlamalar getirildi

Corona virüsü vakalarının hızla arttığı ABD’nin New York kentinde yeni kısıtlamalar hayata geçirildi.

Bu kapsamda bar, restoran ve spor salonları gece 22.00’de kapanacak. Kentte en fazla 10 kişi bir araya gelebilecek.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, bu önlemlerin salgında ikinci dalgayı durdurmak için “son şansları” olduğunu söyledi.

Covid İzleme Projesi’ne göre Çarşamba günü 144 bin 270 vaka bildirildi. Bu şimdiye kadar görülen en yüksek vaka sayısı anlamına geliyor.

Ülkede hastalıktan her gün ortalama 900 kişi yaşamını yitiriyor.


Almanya Sağlık Bakanı: Yoğun bakımdaki hasta sayısı 6 bine çıkabilir

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, ülkedeki yoğun bakımlarda yatan Covid-19 hasta sayısının bu ay içinde 2 katına çıkabileceğini söyledi.

Spahn, “Eğer uzun süre günlük vaka sayısı 20 binde seyrederse, bu vakaların yüzde 2’si, 14, 15 gün yoğun bakımda tedavi görmek zorunda. O zaman kasım ayı içinde büyük olasılıkla 6 bin Covid-19 hastasını yoğun bakım ünitelerinde göreceğiz” dedi.

Bakan Spahn, “Bu rakam (6 bin) aşılmamalı. Şayet aşılırsa o zaman öngörülebilir bir zamanda sağlık sisteminin kapasitesinin aşıldığı bir noktaya geliriz” diye konuştu.

Spahn, Covid-19 hastalarının sayısının 6 bine yükselmesi halinde yoğun bakımlardaki doktor ve hemşirelerin durumun üstesinden ancak çok büyük bir stres altında çalışarak gelebileceğini kaydetti.

Jens Spahn bu nedenle hastanelerdeki ameliyatların yeniden ertelenmesi ve ameliyathanelerdeki personelin de yoğun bakımlarda görevlendirilmesi gerektiğini ifade etti.


Dünya çapında can kaybı 1 milyon 300 bine yaklaştı

Fotoğraf: Fransa

Dünya genelinde Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 52.452.552
  • Can kayıpları: 1.289.951
  • İyileşenler: 36.683.749
  • Aktif vakalar: 14.478.852

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (10.708.728)
  • Hindistan (8.684.039)
  • Brezilya (5.749.007)
  • Fransa (1.865.538)
  • Rusya (1.836.960)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (247.398)
  • Brezilya (163.406)
  • Hindistan (128.165)
  • Meksika (96.430)
  • Britanya (50.365)

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gazetecilerin yıpranma hakkı basın kartı şartına bağlandı
Sonraki Haber
Müzisyenlerden sessiz eylem