Ana SayfaEkolojiİzmir depremi: Aramalar sürüyor, can kayıpları artıyor

İzmir depremi: Aramalar sürüyor, can kayıpları artıyor

HABER MERKEZİ – Ege Denizi’nde, Seferihisar açıklarında 30 Ekim’de meydana gelen depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 69’a yükseldi, yaralananlardan 220’sinin tedavisi sürüyor. Şiddetli depremin ardından artçılar devam ederken, halen sekiz binada arama kurtarma çalışması yürütülüyor.

Ege Denizi’nde, 30 Ekim Cuma günü saat 14.51’de merkez üssü İzmir’in Seferihisar açıkları olan şiddetli bir deprem meydana gelmişti.

Depremin büyüklüğü; AFAD’a göre 6.6, Kandilli Rasathanesi’ne göre 6.8, ABD Jeoloji Araştırmaları Merkezi’ne (USGS) göre ise 7.

Can kayıplarına neden olan şiddetli depremin ardından artçı sarsıntılar sürüyor.

AFAD’ın açıklamasına göre, deprem sonrasında, 43’ünün büyüklüğü 4’ün üzerinde olmak üzere toplam 987 artçı sarsıntı yaşandı.

Bugün saat 10.05’te Kuşadası Körfezi’nde 4.5 büyüklüğünde de bir sarsıntı kaydedildi. AFAD, depremin 7 kilometre derinlikte olduğunu aktardı.

Fotoğraf: EPA-EFE

Can kaybı sayısı 69’a yükseldi

Şiddetli depremin ardından yıkılan binaların enkazlarında yapılan arama kurtarma çalışmaları da halen sürüyor.

AFAD’ın son açıklamasına göre, depremde can kaybı sayısı 69’a yükseldi.

949 kişinin yaralandığını duyuran AFAD, yazılı yaptığı açıklamada “Yaralanan 949 vatandaşımızdan 729’u taburcu edilmiş olup, 220 vatandaşımızın tedavisi devam etmektedir” diye kaydetti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da yaptığı açıklamada, “Corona virüsü tedbirlerini ihmal etmiş olabiliriz. Dikkatli olalım” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise bin 238 binada hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını belirterek, “Hasarın en yoğun olduğu ilçemiz Bayraklı’da 6 binamız yıkık, 7 binamız acil yıkılacak durumda. Yine 9 binamız ağır hasarlı, 3 binamız orta hasarlı ve 260 binamız da az hasarlı olarak tespit edilmiş durumda” dedi.

İzmir’de halen sekiz binada arama kurtarma çalışması yürütülmekte.

Seferihisar açıklarında meydana gelen şiddetli depremde Yunanistan’ın Samos Adası’nda da iki çocuğun yaşamını yitirdiği, en az sekiz kişinin de yaralandığı açıklanmıştı. Adada pek çok bina hasar alırken, Meryem Ana Kilisesi’nin büyük bir bölümü de şiddetli deprem nedeniyle çökmüştü.

Soyer: Yurttaşlarımızın her türlü ihtiyacını karşılamaya devam edeceğiz

Diğer yandan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de belediye bünyesindeki ‘Deprem Yardım Hattı’nın yurttaşlar tarafından ulaşılabilir olduğunu duyurdu: “Deprem nedeniyle talebi, sorunu olan hemşehrilerimiz @izmirhim‘in 444 40 35 ve 185 numaralı hatlarından bize ulaşabilir. İstekleriniz titizlikle değerlendiriliyor. Ekiplerimiz hizmetinizde.”

Soyer ayrıca, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’la birlikte kameraların karşısına geçerek şu açıklamayı yaptı:

TMMOB İzmir: Yıkım, imar affının sonucu

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu tarafından depremin ardından dün düzenlenen basın toplantısında yapılan açıklamada yıkımın, ‘imar affı’nın bir sonucu olduğu vurgulandı:

İzmir depremi, imar affının ortaya çıkaracağı tehditler için uyarı niteliği taşımaktadır. İmar affı adı altında, ruhsatsız ve depreme dayanıklılığı tartışmalı birçok yapının, İzmir’deki yapı stoğunun içerisine dahil edildiği malumdur. Yıkım, imar affının sonucudur. Yıkılan binalar arasında, imar barışından faydalanan binalar olup olmadığı şu anda bilinmemekle birlikte, temel olarak oy kaygısının tetiklediği imar aflarının, depremde can ve mal güvenliğini tehlikeye attığı herkes tarafından bilinmelidir. Bugün rant uğruna görmezden gelinen ya da devletin resmi kayıtlarına geçirilen, kaçak yapıların, depremlerde bir tabuta dönüşme olasılığı unutulmamalıdır.

Fotoğraf: AFP

Somalı madenciler kurtarma çalışmalarını tamamladıklarını açıkladı

Manisa’nın Soma ilçesinde 21 gündür tazminatları için eylem yapan madencilerden oluşan arama kurtarma ekibi, İzmir’de yaşanan depremin hemen ardından bölgede çalışmalara katılmıştı.

İnşaat İşçileri Sedikası, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımla, Somalı madencilerin kurtarma çalışmalarını tamamladıklarını ve yeniden direniş alanına döneceklerini açıkladı.

Depremle ilgili ‘provakatif paylaşım yapan’ iki kişi tutuklandı

Bu arada İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, Seferihisar açıklarında meydana gelen deprem ile ilgili ‘provakatif paylaşım yapan’ 10 kişinin gözaltına alınığını, ikisinin tutuklandığını açıkladı.

İnce, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Aklıselim olmamız gereken günlerde sosyal medyadaki cehalet dolu görüntüler aymazlıktan ileriye gitmiyor. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından, 49 paylaşım tespit edildi, 37 kişi hakkında işlemler sürüyor, 10 gözaltı yapıldı, 2 kişi tutuklandı. Klavye delikanlılığına fırsat vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

  İzmir depreminde yaşamını yitirenler



Önceki Haber
Covid-19: Küresel salgında can kayıpları 1.2 milyonu aştı
Sonraki Haber
Robert Fisk hayatını kaybetti