Ana SayfaGüncelKavala: AYM ve yerel mahkemeden hukuka uygun karar bekliyorum

Kavala: AYM ve yerel mahkemeden hukuka uygun karar bekliyorum

HABER MERKEZİ – CHP’li Utku Çakırözer, Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvurusuna ilişkin toplantısı öncesinde ziyaret ettiği Osman Kavala’nın “AYM ve yerel mahkemeden hukuk normlarına uygun karar bekliyorum” dediğini aktardı.

Anayasa Mahkemesi (AYM), 1140 gündür Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala’nın “tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle ‘kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı’nın ihlal edildiği” gerekçesiyle yaptığı ikinci bireysel başvurusunu yarın (15 Aralık) görüşecek.

Bu görüşme öncesi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Kavala’yı ziyaret etti.

Kavala, Çakırözer’le yaptığı görüşmede “AYM ve yerel mahkemenin hukuk normlarına uygun kararlar vereceğini ümit ediyorum. Benimle ilgili alınacak hukuk normlarına uygun kararların yargı için olumlu örnek olmasını diliyorum” dedi.

AİHM’in hak ihlali kararı ve yerel mahkemelerin bir beraat iki tahliye kararına rağmen hala tutuklu olmasıyla ilgili de Kavala, “Paralel bir cezalandırma yöntemi haline gelen uzun ve gerekçesiz tutuklamaların, özgürlükler için büyük bir tehlike olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Çakırözer: Hak savunucuları özgürlüğüne kavuşmalı

Kavala’yı ziyareti sonrasında açıklamalarda bulunan CHP’li Utku Çakırözer ise, iktidarın reform söylemlerine dikkati çekerek şunları dedi:

Osman Kavala, bir beraat, iki tahliye, bir Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararına rağmen 1140 gündür haksız, hukuksuz cezaevinde.

İktidarda olanlar hukukta, yargıda reformdan bahsetmekte. Eğer ülkede gerçek anlamda bir reform yapılacaksa Osman Kavala ve düşüncesi, ifadesi nedeniyle haksız, hukuksuz cezaevlerinde tutulan gazeteciler, siyasiler, hak savunucuları özgürlüğüne kavuşmalıdır.

Ne olmuştu?

Osman Kavala, 18 Ekim 2017’de gözaltına alındı ve 15 gün gözaltında tutulduktan sonra 1 Kasım 2017’de “Gezi eylemlerinin yöneticisi olmak” ve “15 Temmuz darbe girişimine katılmak” suçlamalarıyla tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne konuldu. Halen aynı cezaevinde tutuluyor.

Kavala tutuklandıktan yaklaşık 1,5 yıl sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame düzenlendi.

İlk duruşma 24 Haziran 2019’da Silivri Cezaevi’ndeki duruşma salonunda yapıldı. Oy çokluğu ile Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verildi. 18 Temmuz ve 9 Ekim’deki duruşmalarda da mahkeme Osman Kavala için tahliye taleplerini reddetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 10 Aralık 2019’da Osman Kavala’nın makul şüphe bulunmadan siyasi gerekçelerle tutuklandığına hükmetti ve tutukluluğun derhal sona erdirilmesini istedi.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, AİHM’in kararının henüz kesinleşmediği gerekçesiyle oy birliği ile Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

18 Şubat 2020’de yapılan duruşmada mahkeme, aralarında Osman Kavala’nın da olduğu Gezi Parkı Davası’nda yargılanan sanıkların beraatine karar verdi.

Silivri Cezaevi’nden tahliyesi gerçekleşmeden Osman Kavala hakkında 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili daha önce re’sen tahliye edildiği başka bir soruşturmadan yeniden gözaltı kararı verildi.

Kavala ertesi gün bu kez “casusluk” suçlamasıyla tutuklandı.

‘Casusluk’ gerekçesiyle yeniden tutuklanan Osman Kavala hakkında hazırlanan yeni iddianamede, Kavala için üç kez ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıl hapis cezası isteniyor.




Önceki Haber
Ağır hasta tutuklu Turan hastaneye kaldırıldı
Sonraki Haber
Benzine zam