Ana SayfaGüncelİçişleri Bakanlığı’na derneklere kayyum atama yetkisi veren madde kabul edildi

İçişleri Bakanlığı’na derneklere kayyum atama yetkisi veren madde kabul edildi

HABER MERKEZİ – İçişleri Bakanı’na, çeşitli alanlarda faaliyet yürüten derneklere kayyum atama yetkisi veren 15’inci madde muhalefet partilerinin tepkilerine rağmen Adalet Komisyonu’nda kabul edildi.

AKP grubu tarafından Meclis’e sunulan ve Cumhurbaşkanı ile İçişleri Bakanlığı’nın yetkilerini genişleten, dernekler, vakıflar, ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarına kayyum atamasının önünü açan “Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Önlenmesi Hakkında Kanun” teklifinin görüşmeleri kabul edildi.

Meclis Adalet Komisyonu’nda yapılan görüşmelerde, İçişleri Bakanı’na dernek faaliyetini durdurma ve kayyım atama yetkisi getiren 15’inci madde AKP-MHP oylarıyla kabul edildi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Komisyon’da kabul edilen 15’inci madde ile İçişleri Bakanı ve valilikler, derneklerin yönetiminde bulunan ve hakkında terör soruşturması açılan isimleri görevden alabilecek, derneğin faaliyetini geçici olarak durdurabilecek ve gerekli görürse yönetimlerine kayyum atayabilecek.

‘İkinci kayyum dönemini yaşıyoruz’

Maddenin kabul edilmesi üzerine konuşa Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, kayyum atanan HDP’li belediyeleri hatırlatak, “İkinci kayyım dönemini yaşıyoruz” dedi.

İçişleri Bakanı’na derneklere kayyum atama yetkisi verileceğine değinen Koç, şunları söyledi:

Şimdi diyeceğiz ki ‘İçişleri Bakanı şu, şu suçlardan dolayı derneklere kayyım atayacak’ Neye göre atayacak? Hangi kriterlere göre atayacak? Yine, Millî İstihbaratın kararları veya işte, çeşitli yerlerden gelebilecek olan raporlara göre gidecek o derneğin kafasına çökecek. Peki, niye bu kadar derneklere yükleniyoruz? Yani şunu demeseydik keşke; ‘Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine Dair Kanun’.

6 tane kanun maddesi gelmiş; tamam, güzel, burada bitseydi. Ee, bitmedi ama ne yapıyoruz? Aşağı dernek, yukarı dernek, yana dönüyorsunuz dernek, kenara dönüyorsunuz dernek yani derneklere yüklendikçe yükleniyor bu kanunda. Öyle bir şey yapılacak ki… Bakın, Türkiye’de gerçek anlamda sivil toplum örgütlenmesi açısından 12 Eylül darbesinden bu yana insanların sığındığı tek alan derneklerdir, sadece derneğe sığınıyor insanlar.

Söz konusu kanun maddesiyle hukukun ihlal edileceğine vurgu yapan Koç, “Belki gerçek anlamda hukukun, adaletin zerresinde bir şey varsa onu da kaldırmış olacağız. Bu nedenle bunun kanun metninden çıkarılmasını talep ediyoruz” dedi.

‘Özgürlüğün altına dinamit koyuyorsunuz’

Maddenin kabulüne tepki gösteren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül de “Bu madde açık ve net olarak OHAL düzeninin devamını ortaya koyan bir madde” diye konuştu.

Siz bir iki normal gerekçe göstererek böyle maddelerle örgütlenme özgürlüğünün altına dinamit koyuyorsunuz. Derneklere ‘kara para aklamanın, uyuşturucu imali ve ticaretinin, terörizmin finansmanının önlenmesi’ adı altında kayyum atanması ne demek? Bir bakana -kim olursa olsun- İçişleri Bakanına, bir kişiye bir sivil toplum örgütünün faaliyetine devam edip etmemesi üzerine yetki verilebilir mi? Bir sivil toplum örgütünün, bir derneğin faaliyetine devam edip etmemesi konusunda bir bakana yetki verilebilir mi arkadaşlar? Bu yargı ne iş yapar?

Öte yandan 43 maddelik teklifin 19 maddesi görüşülerek, kabul edildi.




Önceki Haber
Gözaltındaki gazeteci Durgut: Polis bizim için "illegal ajans" dedi
Sonraki Haber
Covid-19: Pandemide vaka sayısı 76 milyonu aştı