Ana SayfaDünyaKDP güçleri ile PKK’liler karşı karşıya geldi: Amediye’de ne oldu?

KDP güçleri ile PKK’liler karşı karşıya geldi: Amediye’de ne oldu?

HABER MERKEZİ – Son dönemde gerginliğin yükseldiği Irak Kürdistan Bölgesi’nde KDP güçleri ile PKK’lilerin karşı karşıya geldiği belirtildi. Konuya ilişkin yapılan açıklamaları ve kimi haberleri derledik.

Irak Kürdistan Bölgesi’nin Duhok vilayetine bağlı Amediye’de KDP güçleri ile PKK’lilerin karşı karşıya geldiği bildirildi.

Dün akşam saatlerinde yaşanan olayı ANF “KDP’den HPG gerillalarına saldırı” diye duyururken, Rudaw ise “Peşmerge ile PKK arasında gerginlik” diye yazdı.

ANF’nin yerel kaynaklara dayandırdığı habere göre KDP güçlerinin açtığı ateşte üç PKK’li yaralandı.

Rudaw’ın bir güvenlik kaynağına dayandırdığı haberde ise “PKK’ye ait bir otomobilin Peşmerge Güçleri’nin kontrol noktasından durmadan geçmek istemesi üzerine gerginlik yaşandığı. Gerginlik esnasında havaya ateş açıldığı ve hiçbir can kaybı olmadığı” ifade edildi.

Ardından haberini ‘yenileyen’ Rudaw, “gerginlik” ifadesinin yerine “çatışma” kullanarak bir Roj Peşmergesi’nin hayatını kaybettiğini belirtti.

Diğer yandan Türkiye devletinin resmi haber ajansı AA da KDP güçleri ile PKK’liler arasında çatışma yaşandığını belirterek, bir Peşmerge’nin hayatını kaybettiğini ve üç PKK’linin de ağır yaralandığını yazdı.

PKK’den açıklama

Yaşananlara ilişkin ilk açıklama PKK’den geldi. ANF’nin aktardığı yazılı açıklamaya göre, KDP güçlerinin açtığı ateşle başlayan ve bir süre devam eden çatışmada üç PKK’li yaralandı.

13 Aralık günü akşam saat 20:30 sularında yıllardan beri araçlarımızın gidip geldiği Amediye ilçesine bağlı Kane ve Sergele köyleri arasında kalan bölgede hareket etmekte olan bir aracımız KDP’ye bağlı ağır silahlarla donatılmış zırhlı araçlar tarafından çevrilmiştir. Burada durmadan yoluna devam eden aracımız KDP güçleri tarafından yoğun bir biçimde taranmıştır. Bunun üzerine yaşanan ve bir süre devam eden çatışmada 2’si ağır 3 arkadaşımız yaralanmıştır.

Yine 13 Aralık günü Zawite nahiyesine bağlı Reşanke köyü yakınında KDP güçleri tarafından içinde PKK’lilerin bulunduğu bir aracın durdurulduğu ve silahlarla hedef alındığı iddia edilen açıklamada, “Açık ki sistematik bir biçimde araçlarımızın yolunun kesilerek hedeflenmesi kararlaştırılmış” denilerek, “Bu olayların sorumluluğu tamamen bu saldırıları planlayıp uygulayanlara aittir” ifadesi kullanıldı.

Söz konusu çatışmaya ve iddialara ilişkin KDP’den henüz bir açıklama gelmedi.

Duhok Valisi Ali Teter ise “PKK Peşmerge kontrol noktasında izinsiz geçmeye çalıştığı için, araçları kontrol edilmek istendi. Bu anda PKK’liler Peşmerge’ye ateş açtı” iddiasında bulundu.

Irak Kürdistan Bölgesi’nde artan gerginlik

Bölgede KDP’nin önünü açtığı gerginliğin savaşa dönüşme riskini ortaya çıkardığı belirtiliyor.

Söz konusu gerginliğin nedeni olarak ise Barzani ailesine bağlı özel güçlerin Gare ve Metina bölgelerine kaydırılması gösteriliyor.

Kürtler arasında uzun yıllar sonra tekrar “birakujî” (kardeş kavgası) endişesi duyan birçok çevre sağduyu ve diyalog çağrılarını yineliyor.

Diğer taraftan Irak merkezi hükümeti ile Irak Kürdistan Bölgesi yönetimi arasında imzalanan ‘Şengal Anlaşması’ sonrası merkezi hükümete bağlı binlerce askeri personel Şengal’e gönderilmişti.

Yaşanan gelişmeler karşısında Şengal Demokratik Özerk Meclisi yaptığı açıklama ile anlaşmayı 75’inci ferman olarak tanımlayıp, “Şengal’i savunmak için tüm güçler hazır olsun” çağrısında bulunmuştu.

Öte yandan Irak Kürdistan Bölgesi’nde bir süre önce ekonomik kriz nedeniyle başlayan eylemler de sürüyor.

İşsizlikle birlikte aylardır maaşların ödenmemesi, kamu hizmetlerinin yetersiz olması ve yolsuzluk nedeniyle protestoların yaşanması karşısında KDP yetkilileri PKK’yi suçlamış ve Şengal’i hedef göstermişti.

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani de 9 Aralık’ta, protestolara ilişkin yaptığı bir açıklama sırasında, Şengal’i hedef göstererek, herhangi bir kanıt göstermeden PKK’lilerin “daha kalabalık bir şekilde Şengal’e döndüğünü” iddia etmişti.

  Gazeteci Altan: Irak Kürdistan Bölgesi’nde savaş hazırlığı yapılıyor
  Kürdistan Bölgesi’ndeki isyan: Sisteme karşı birikmiş öfke var

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Dört kişinin ölümüne neden olan polise verilen 11 yıl ceza 'hukuka uygunmuş'
Sonraki Haber
HDP Kadın Meclisi: Kadınların değil, tacizcilerin uykuları kaçacak!