Ana SayfaGüncelOsman Kavala hakim karşısına çıkıyor

Osman Kavala hakim karşısına çıkıyor

HABER MERKEZİ – Gezi Parkı Davası’ndan beraat ve tahliyesine karşın, ‘casusluk’ suçlaması nedeniyle tutukluluk hali süren Osman Kavala, bugün hakim karşısına çıkıyor.

Gezi Parkı Davası’ndan beraat ettikten sonra tekrar tutuklanan iş insanı ve Anadolu Kültür A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, hakkında açılan yeni davada yeniden hakim karşısına çıkıyor.

İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek davada Kavala’ya “cebir ve şiddet kullanarak anayasal düzeni ortadan kaldırmak” ve “siyasal ve askeri casusluk” suçlamaları yöneltiliyor.

Kavala ile birlikte ABD merkezli düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi (CFR) kıdemli uzmanı Henri Barkey de gıyabında yargılanacak.

Af Örgütü’nden çağrı

Duruşma öncesi bir çağrı yapan Uluslararası Af Örgütü, mahkemenin Kavala hakkında beraat ve tahliye kararı vermesi gerektiğini vurguluyor.

İddianameden

15 Temmuz 2016 öncesi Kavala ve Barkey’in yaptığı görüşmelerin anlatıldığı iddianamede, “Osman Kavala ve Henri Jak Barkey’in darbe girişimi öncesindeki faaliyetlerinin hayatın olağan akışına aykırı bir şekilde darbe girişimi hazırlıkları ile kesiştiği, bu durumun her iki şüphelinin de 15 Temmuz darbe girişiminden önceden haberdar oldukları” iddia ediliyor.

İddianamede Kavala’ya beraat ettiği Gezi Parkı eylemleriyle ilgili de suçlamalar yöneltiliyor.

Osman Kavala’nın, Gezi direnişi sürecinde İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Türkiye Raportörü Emma Sinclair-Webb’le çok sıkı ilişki içerisinde olduğu, hatta zaman zaman Sinclair-Webb’in Kavala’nın telefonundan başka yabancı kişilerle görüşmeler gerçekleştirdiğinin tespit edildiği belirtiliyor ve Kavala’nın yönlendirmesi ile Sinclair-Webb’in Türkiye üzerinde uluslararası baskı kurulması için bir dizi faaliyette bulunduğu öne sürülüyor.

Ne olmuştu?

Osman Kavala, 18 Ekim 2017’de gözaltına alındı ve 15 gün gözaltında tutulduktan sonra 1 Kasım 2017’de “Gezi eylemlerinin yöneticisi olmak” ve “15 Temmuz darbe girişimine katılmak” suçlamalarıyla tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne konuldu. Halen aynı cezaevinde tutuluyor.

Kavala tutuklandıktan yaklaşık 1,5 yıl sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame düzenlendi.

İlk duruşma 24 Haziran 2019’da Silivri Cezaevi’ndeki duruşma salonunda yapıldı. Oy çokluğu ile Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verildi. 18 Temmuz ve 9 Ekim’deki duruşmalarda da mahkeme Osman Kavala için tahliye taleplerini reddetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 10 Aralık 2019’da Osman Kavala’nın makul şüphe bulunmadan siyasi gerekçelerle tutuklandığına hükmetti ve tutukluluğun derhal sona erdirilmesini istedi.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, AİHM’in kararının henüz kesinleşmediği gerekçesiyle oy birliği ile Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

18 Şubat 2020’de yapılan duruşmada mahkeme, aralarında Osman Kavala’nın da olduğu Gezi Parkı Davası’nda yargılanan sanıkların beraatine karar verdi.

Silivri Cezaevi’nden tahliyesi gerçekleşmeden Osman Kavala hakkında 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili daha önce re’sen tahliye edildiği başka bir soruşturmadan yeniden gözaltı kararı verildi.

Kavala ertesi gün bu kez “casusluk” suçlamasıyla tutuklandı.

‘Casusluk’ gerekçesiyle yeniden tutuklanan Osman Kavala hakkında hazırlanan yeni iddianamede, Kavala için üç kez ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıl hapis cezası isteniyor.


Karınca, DW Türkçe



Önceki Haber
İstanbul merkezli beş ilde Halk Cephesi'ne operasyon
Sonraki Haber
Hakkari köylerine adı konulmamış 'ambargo'