Ana SayfaGüncelRoboski Katliamı: 34 yurttaş anılıyor

Roboski Katliamı: 34 yurttaş anılıyor

HABER MERKEZİ – Çoğunluğu çocuk 34 yurttaşın hayatını kaybettiği Roboski Katliamı’nın üzerinden tam dokuz yıl geçti. Katliamda yaşamını yitirenler için yapılacak anmaya katılacak olan HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan’ın soruşturma süreci hakkında önemli bilgiler paylaşacağı belirtiliyor. Diğer yandan katliamda birçok yakınını yitiren Veli Encu, tutuklu bulunduğu cezaevinden gönderdiği mesajında ‘adalet’ talebini yineledi.

28 Aralık 2011 tarihinde Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu yaşamını yitiren 19’u çocuk 34 yurttaş anılıyor.

Roboski’de yapılacak anmaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, HDP Sözcüsü Ebru Günay, milletvekilleri Sezai Temelli, Nuran İmir, Hüseyin Kaçmaz, Hasan Özgüneş, Kemal Bülbül, Alican Önlü, Tayip Temel ve Feleknas Uca katılacak.

Saat 13.00’te yapılacak anmada konuşacak olan Buldan’ın, Roboski soruşturması sürecine ilişkin önemli bilgiler paylaşacağı belirtildi.

İnsan hakları örgütleri başta olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşu da yapacağı açıklamalarla katliamda hayatını kaybedenleri anacak.

Veli Encu: Reformlar dava dosyasını raflardan indirecek mi?

Diğer yandan katliamda birçok yakınını yitiren ve Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) kapatılan Roboski İçin Adalet Yeryüzü İçin Barış Derneği’nin (Roboski-Der) Başkanı Veli Encu, tutuklu bulunduğu Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’nden gönderdiği mesajında ‘adalet’ talebini yineledi.

Veli Encu

“Örgüt üyeliği” suçlamasıyla yaklaşık iki yıl önce tutuklanan Encu, beş yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Encu’nun, Mezopotamya Ajansı (MA) aracılığıyla paylaştığı mesajın tamamı şöyle:

Dokuz yıl önce 28 Aralık 2011’de Roboski sınırında TSK’ye ait savaş uçaklarının bombardımanıyla 19’u çocuk 34 yakınımız hunharca katledildi. Katliamın 9’uncu yıldönümüne girerken, gerçeğin ortaya çıkartılmaması, sorumluların yargılanıp cezalandırılmaması, dava dosyasının kapatılarak tozlu raflarda çürümeye terk edilmesi bizleri üzmüş, acımıza acı katmıştır. Devletin yargısına ve yöneticilerine olan güvenimizi sarsmıştır. Dokuz yıl geçti hala Roboski failleri ülkenin yargısı tarafından bulunup cezalandırılmamış, katliamın üzerinin örtülmesine, unutulmasına karanlık dehlizlere sürüklenmesine sebep olanlar, çaba gösterenler, yargı eliyle failleri aklayıp kol kanat gerenler, bugün çıkmış hukukta reform yapacaklarını söylüyorlar.

Soruyoruz sizlere; yapacağınız reformlar, hukuk ve yargı eliyle zulmettiğiniz, adaletsizliğe hukuksuzluğa terk ettiğiniz biz Roboskili ailelerin acısını dindirecek mi? Tozlu raflarda çürümeye terk ettiğiniz dava dosyasını yeniden raflardan indirecek mi? Yargınıza adalet anlayışınıza ve sizlere olan güvensizliğimizi adalete olan beklentimizi giderecek mi? Bırakın Roboskili ailelerin dokuz yıldır beklediği adalet yerini bulsun. ‘İsterse kıyamet kopsun’, denilecek mi? Dokuz yıldır talep ettiğimiz adalet, feryat figanla haykırdığımız çağrılarımız, sorularımız karşılık bulacak mı? İlk günden beri sürdürdüğünüz üç maymunu oynama tavırlarınızdan, vurdumduymaz yaklaşımlarınızdan, olup bitene sağır ve kör kalma tutumlarınızdan vazgeçin.

34 yakınımızın yokluğuyla birlikte annelerimizin feryatları, adalet talepleri, çığlıkları acı ve zulümle yorulmuş sözleri, katliamcı zihniyetin değişmeyen yüzü olarak tarihte hep var olacaktır. Bizlere adaletsizliği dayatanlar, asla yok olmayacak. Nefretimizi kazandılar, kendilerine kin ve nefretten bir gelecek kuranlar, gün gelir yarattıkları o kin ve nefretin içinde boğulacaklar. Cezalandırmak, ezmek, cezaeviyle korkutmak, pişman etmek, ortadan kaldırmak, dokuz yıldır biz Roboskili aileler için uygulanan bu amaçlarınızdan, çabalarınızdan asla sonuç alamayacaksınız. Haklılığımızla, kararlılığımızla sürdürdüğümüz onurlu mücadelemiz sonuna kadar devam edecektir.

  9 yıl geçti: Roboski'de ne oldu, katliamın ardından neler yaşandı?
  Roboski’den çıkan bir hikaye: 'Hatırlıyorum'

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Çadırda yaşamak zorunda bırakılan tarım işçileri: Bizi virüs değil, koşullar öldürecek
Sonraki Haber
Hakkari'de çığ: Bir askerin daha cansız bedenine ulaşıldı