Ana SayfaGüncelRoboski’den çıkan bir hikaye: ‘Hatırlıyorum’

Roboski’den çıkan bir hikaye: ‘Hatırlıyorum’

HABER MERKEZİ – Yönetmen Selim Yıldız, Roboski Katliamı’nın ardından çektiği “Bîra Mı’ Têtın” adlı belgeselini, katliamın dokuzuncu yılında ücretsiz ve online olarak erişime açtı.

34 insanın hayatını kaybettiği katliamdan bir yıl sonra Roboski’de fotoğraf atölyesi kuran yönetmen ve fotoğrafçı Selim Yıldız, 2016 yılında çektiği “Bîra Mı’ Têtın” (Hatırlıyorum) adlı belgeseli çevrimiçi olarak erişime açtı.

Daha önce ulusal ve uluslararası birçok festivalde gösterilen ve ödüller alan belgesel 29 Aralık’a kadar ücretsiz izlenebilecek.

Belgeselin sinopsisi şöyle:

Roboskililer, üç nesilden bu yana ekonomik faaliyetlerinin büyük bir kısmını kaçak yollarla idame ediyorlar. Sınırların çizildiği yaklaşık 100 yıllık süreçte hep ölümler meydana gelmiş ve hala devam etmektedir. En son 28 Aralık 2011 yılında Türk savaş uçakları tarafından sınır ticareti yaptıkları sınır hattında 19’u çocuk, 34 insan katledildi. Son 62 yıllık sınır ticaretine tanıklık eden Ahmet Encü, her şeyi ‘Hatırlıyorum’ derken; 2011 yılındaki katliamda 16 yaşındaki abisini kaybeden 14 yaşındaki Sinan’ın sınır ticareti… Geriye tek oğlu kalan ve eve bakmakla sorumluluğu üstlenmiş Sinan’ı telaşla hüzünle, korku ile bekleyip yaşayan Sinan’ın annesi, yani Hayyam’ın tüm isteği Sinan’ı kaybetmemesi.


Belgeseli BURADAN izleyebilirsiniz


28 Aralık 2011 tarihinde Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19’u çocuk 34 sivil yaşamını yitirdi.

Katliamın ardından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılsa da 1,5 yıl sonra görevsizlik kararı verilerek Genelkurmay Askeri Savcılığı’na gönderildi.

Askeri savcılık da dosya hakkında Ocak 2014’te takipsizlik kararı verdi. Avukatların itirazı ise reddedildi.

Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yapılan başvuru da reddedilince Roboskili aileler, 2016’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu.

Ancak AİHM, 17 Mayıs 2018’de aileler adına başvuru yapan avukatların eksik belgeleri geç göndermelerini gerekçe göstererek başvuruyu “kabul edilemez” buldu ve başvuruyu reddetti.

Katliamın üzerinden 9 yıl geçse de kimse yargılanmış değil.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Antalya'da şüpheli kadın ölümleri
Sonraki Haber
Covid-19: Küresel salgında aktif vakalar 22 milyonu geçti