Ana SayfaGüncelAİHM’den Atilla Taş kararı: İfade özgürlüğü ihlal edildi

AİHM’den Atilla Taş kararı: İfade özgürlüğü ihlal edildi

HABER MERKEZİ – AİHM, Atilla Taş’ın yaptığı başvuruyla ilgili kararını açıkladı. Mahkeme, Taş’ın güvenlik ve özgürlük hakkı ile ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti. Taş ise kararın ardından, “‘Avrupa’da hakimler varmış!’ Keşke ülkemizde de olsaydı” şeklinde bir yorumda bulundu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Atilla Taş’ın yaptığı başvuruyla ilgili kararını açıkladı.

AİHM, Taş’ın güvenlik ve özgürlük hakkı ile ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti.

Mahkeme, Ankara’nın Atilla Taş’a 12 bin 275 euro manevi tazminat ve 3 bin 175 euro da mahkeme masrafı ödemesine karar verdi.

İnsan hakları hukukçusu Kerem Altıparmak, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarla karara ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

AİHM’in Atilla Taş kararı, Kavala ve Demirtaş’ta olduğu gibi bir soruşturmadan bırakıyormuş gibi yapıp başka soruşturmadan tutuklamanın hukukun etrafından dolanmak olduğunu ve aynı olaylar nedeniyle iki farklı kuraldan tutuklamanın tek tutuklama sayılması gerektiğini söylüyor. Bir başka deyişle Atilla Taş kararı (para. 71-79)’da neden Kavala’nın ve Demirtaş’ın aynı olaylar ve fakat başka gerekçelerle tutuklanmasının Sözleşmenin ruhuna aykırı olduğuna da bir kez daha saptamış oluyor.

Atilla Taş ise kararın ardından yaptığı ilk yorumda, “‘Avrupa’da hakimler varmış!’ Keşke ülkemizde de olsaydı” ifadesini kullandı.

Ne olmuştu?

Atilla Taş, 15 Temmuz 2016 tarihindeki darbe girişiminin ardından açılan “FETÖ’nün medya yapılanması” davası kapsamında tutuklanmış, 14 ay cezaevinde kalmış ve ardından tahliye edilmişti.

Mart 2019’da İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme heyeti, Taş’ın “darbe teşebbüsü” suçlamasından beraatine karar vermişti.

Ancak Atilla Taş, “örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına mahkum edilmişti.




Önceki Haber
HDP'den çağrı: Seçmeli Kürtçe dersleri seçelim
Sonraki Haber
Metal işçileri engellemelere rağmen Ankara’da Çalışma Bakanlığı'yla görüştü