Ana SayfaEğitimBoğaziçili öğrencilerden ikisine tutuklama, ikisine ev hapsi

Boğaziçili öğrencilerden ikisine tutuklama, ikisine ev hapsi

HABER MERKEZİ – Boğaziçi Üniversitesi’ne “Kabe üzerine şahmeran temalı figür ve LGBT-İ bayrak teması” içeren resim asıldığı iddiasıyla gözaltına alınan öğrencilerden ikisi tutuklandı, ikisine de ev hapsi verildi.

29 Ocak Cuma günü Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen ve Melih Bulu’nun rektörlüğe atanmasına karşı başlatılan protestoların bir parçası olan sergi etkinliğinin ardından üniversite öğrencilerine yönelik gözaltı operasyonu gerçekleşmişti.

İstanbul Valiliği, yaptığı yazılı açıklamada “rektörlük binası karşısına ‘Kabe üzerine şahmeran temalı figür ve LGBT-İ bayrak teması’ içeren resim asıldığını” iddia etmiş ve “Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılamak” suçlamasıyla beş öğrencinin gözaltına alındığını duyurmuştu.

İki öğrenci tutuklandı

Gözaltına alınan öğrencilerden biri savcılık sorgusu sonrası serbest bırakılırken, diğer dördü dün adliyeye sevk edildi.

Yapılan savcılık sorgularının ardından mahkemeye sevk edilen öğrencilerden ikisi hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 216/1 Maddesini oluşturan “Halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” suçlamasıyla tutuklama kararı verildi.

Diğer iki öğrenci için ise ev hapsi kararı çıktı.

Hedef gösterilmişlerdi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu gözaltına alınan dört öğrenciyi “LGBT sapkını” diyerek hedef göstermiş ve nefret söyleminde bulunmuştu.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Bulu da yaşananların kabul edilemez olduğunu belirterek, bunun “Boğaziçi değerlerinde asla yeri olmadığını” ve kapsamlı soruşturma başlatıldığını ifade etmişti.

Hükümet yetkilileri, AKP sözcüsü Ömer Çelik ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da yaptıkları kimi açıklamalarla öğrencileri hedef gösterirken, CHP Sözcüsü Faik Öztrak’ın “Bu alçak provokasyonu şiddetle kınıyoruz. Görünen ve görünmeyen sorumlularının bir an önce ortaya çıkarılmasını bekliyoruz” demesi dikkat çekmişti.

Boğaziçi Dayanışması’ndan açıklama

Diğer yandan Boğaziçi Dayanışması yapılan gözaltı ve tutuklamaların ardından “#BundanSonrasıBizde” etiketiyle bir yazılı açıklama yaptı.

Nefret söylem ve suçlarına dikkat çekilen açıklamada, “LGBTİ+lar, öğrenciler, sanatçılar, Kürtler, kadınlar, işçiler… toplumun direnen her kesimi bu saldırıların hedefindedir. Direnenler; onların baskından, kayyumdan başka hiçbir şey vaat etmeyen iktidarlarını sarsmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın devamında ise şu talepler sıralandı:

  • Tutuklanan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın, ev hapsi uygulaması kaldırılsın.
  • Polis, kampüsü ve çevresinin bir an önce terk etsin.
  • Kayyum Melih Bulu ve tüm kayyumlar derhal istifa etsin.
  • Rekörlük seçimleri , üniversitelerin tüm bileşenlerinin katılımıyla demokratik bir biçimde yapılsın.
  • LGBTİ+lara yönelik nefret söylemi suç kapsamına alınsın.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İnuit Çelişkisi: Sebze-meyve yemeden de sağlıklı kalmak mümkün mü?
Sonraki Haber
Migros direnişi: İşçilerden “Sesimizi duyun, sesimiz olun” çağrısı