Ana SayfaDünyaCovid-19 pandemisinde vaka sayısı 97 milyonu aştı

Covid-19 pandemisinde vaka sayısı 97 milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Dünya genelinde iki milyonu aşkın insanın yaşamını yitirmesine yol açan Corona virüsü pandemisinde toplam vaka sayısı 97 milyonu aştı. Bu vakalardan dörtte biri ise halen ‘aktif’. Türkiye’de aşılama programında yeni adıma geçiliyor; şu ana kadar ise bir milyondan fazla kişi aşılandı. Günün öne çıkan gelişmeleri sayfamızda.

 


Biden: Covid-19 ölümleri Şubat’ta 500 bine ulaşabilir

Fotoğraf: Reuters

ABD Başkanı Joe Biden, görevi devralmasının ardından Beyaz Saray’da ilk konuşmasını gerçekleştirerek, Covid-19 salgınına dair değerlendirmelerde bulundu.

Yeni çabaların etkisini göstermesine kadar virüs kaynaklı vaka ve ölümlerde artışın devam edeceğini belirten Biden, Covid-19’a bağlı ölümlerin Şubat’ta toplamda 500 bine ulaşabileceğini kaydetti.

Kürsüde, yönetiminin 198 sayfalık Covid-19’la mücadele planını eline bulunduran Biden, ayrıca ‘yardım yolda’ mesajını verdi.

Görevdeki ilk 100 gününde ana hedefinin 100 milyon ABD’li aşılamak olduğunu ifade eden Biden, bu amaç doğrultusunda mümkün olan her şeyi yapacaklarını belirtti.

Biden, ayrıca tıp uzmanlarının paylaştığı maske kullanımının Nisan ayına kadar 50 bin kişinin hayatını kurtarabileceği yönündeki tahminini hatırlatarak, federal binalarda maske kullanımının zorunlu olmasına yönelik bir kararname imzaladığını ve yakında aynı kararın otobüs, tren ve uçaklarda da geçerli olacağını kaydetti.

Maske takmanın önemine dikkat çeken Biden, “Yapabileceğimiz en iyi şey bu, aşılardan daha önemli” dedi.

ABD’de Covid-19 vaka sayısı 25 milyonu aşarken, can kaybı da 418 bini geçmiş durumda.


Eczacılar ve eczane çalışanları da aşılanmaya başlandı

Kovid-19 Aşılama Programı’na dahil edilmek üzere Türk Eczacıları Birliği (TEB) tarafından ilaç ve eczacılık hizmetinin sunulmasında görev alanlar, 15 Ocak’ta Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanlığı’na bildirildi.

Görüşmelerin ardından, birlik tarafından iletilen sorumlu müdür (depo ve eczane), ikinci eczacı, yardımcı eczacılar, eczane çalışanları, hastane dışında çalışan kamu eczacıları,

Bölge Eczacı Odası çalışanları, Türk Eczacıları Birliği ve Yurtdışından İlaç Temin Birimi personeli ile eczacılık fakültelerinin stajyer öğrencileri için sisteme giriş işlemleri Sağlık Bakanlığı’nca gerçekleştirildi.

Bu kapsamda, bugünden itibaren 15 gün boyunca eczane ve ecza deposu çalışanları ile eczacılık fakültelerinin stajyer öğrencileri aşılanacak.

Türkiye’de Çin’den alınan Covid-19 aşısı CoronaVac’ın yaygın uygulamasına 14 Ocak’ta başlanmıştı.

Şu ana kadar 1 milyondan fazla yurttaşa aşı uygulandı.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 153 kişi yaşamını yitirdi, 6 bin 289 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam vaka sayısı 2 milyon 400 bini aştı.

Bugün ülke genelinde 165 bin 109 test yapıldığı ve 743 yeni ‘hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 153 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 6 bin 113 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte tespit edilen vaka sayısı ise 6 bin 289. Böylece toplam vaka sayısı 2 milyon 412 bin 505’e yükseldi.


Toplum Bilimleri Kurulu üyesi: CoronaVac aşısında şu ana kadar ciddi bir yan etki yok

Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, 14 Ocak’tan itibaren Çin merkezli biyoteknoloji şirketi Sinovac’ın geliştirdiği CoronaVac aşısı yaptıranlarda en çok görülen yan etkileri açıkladı.

DHA’ya konuşan Prof. Dr. İlhan, aşıya bağlı çok ciddi yan etkilerin gözlemlenmediğini belirtti.

İlhan, “Şu ana kadar aşıya bağlı yan etkiler nedir diye baktığımızda; en çok aşı yapılan yerde kızarma, ağrı, rahatsızlık hissi olduğu, bir kısım arkadaşlarımızda ise aşıdan sonra biraz halsizlik hissi olduğu, baş ağrısı hissettiklerini söyleyebiliriz. Onun dışında çok ciddi bir yan etki kayıtlarda görünmüyor” dedi.


Türkiye’de 1 milyondan fazla kişi aşılandı

Fotoğraf: AFP

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de bir hafta içinde 1 milyondan fazla kişiye Covid-19 aşısı yapıldı.

Bakanlığın “Covid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu” sayfasında aşı yapılan kişi sayısı 1 milyon 56 bin olarak belirtildi.

Sağlık çalışanlarının ardından 90 yaş ve üzerindekileri aşılama çalışmaları yapılıyordu. Bugünden itibaren ise 85 yaş üzerindekilerin de aşılanmasına başlanılıyor.

Türkiye, Çin merkezli biyoteknoloji şirketi Sinovac’ın geliştirdiği CoronaVac aşısına 13 Ocak’ta acil kullanım onayı vermişti.

Aynı gün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca aşı olurken, 14 Ocak’ta AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile AKP MKYK üyelerinin aşı olmasının ardından sağlık çalışanlarına aşı yapılmaya başlanmıştı.


Dünya genelinde aktif vakalar 25 milyonun üzerinde

Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 97,309,892
  • Can kayıpları: 2,083,326
  • İyileşenler: 69,851,616
  • Aktif vakalar: 25,374,950

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (24,998,975)
  • Hindistan (10,611,719)
  • Brezilya (8,639,868)
  • Rusya (3,633,952)
  • Britanya (3,505,754)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (415,894)
  • Brezilya (212,893)
  • Hindistan (152,906)
  • Meksika (144,371)
  • Britanya (93,290)



Önceki Haber
Yunanistan’da gazetecilere haber takibi kısıtlaması
Sonraki Haber
Bağdat’taki bombalı saldırıyı IŞİD üstlendi