Ana SayfaÇalışma YaşamıKESK: 2021 yılı için dayatılan ‘toplu sözleşme’ derhal yenilenmeli

KESK: 2021 yılı için dayatılan ‘toplu sözleşme’ derhal yenilenmeli

HABER MERKEZİ – KESK, TÜİK’in açıkladığı 2020 yılı enflasyon verilerinin gerçekleri perdelediğini belirtti ve toplu sözleşmenin derhal yenilenmesi çağrısı yaptı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Yürütme Kurulu, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 2020 yılı enflasyon verilerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

2020’de hayat pahalılığının arttığına dikkat çekilen açıklamada, “TÜİK vasıtası ile bugün açıklanan enflasyon verileri emekçilerin önüne konulan acı reçetenin, kuru ekmek bütçesinin bir parçasıdır” denildi.

Açıklamada, “Milyonlarca kamu emekçisi, işçi, emekli çarşıda pazarda yaşanan gerçek enflasyonu perdeleyen rakamlarla, sahte verilerle bir kez daha açlığa mahkum edilmek istenmektedir” diye vurgulandı.

Resmi enflasyon verilerinin kamu emekçileri, işçiler, emeklikler başta olmak üzere halkın nezdinde hiçbir karşılığı olmadığı ifade edilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

Pandemi ile artan hayat pahalılığını görmezden gelenler geçtiğimiz ‘toplu sözleşmede’ Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararı ile 2021 yılının ilk altı ayı için %3 maaş artışına mahkum edilen üç milyonu aşkın kamu emekçisinin ve 2 milyon kamu emekçisi emeklisinin bir yıl boyunca sefalet oranlarındaki artışlarla yetinmesini beklemektedir.

Ancak maaş artışları TÜİK’in hedeflenen enflasyon rakamlarına göre yapılan, her yıl yenilenen adaletsiz Gelir Vergisi Tarifesi ile bu artışlar dahi cebine girmeden el konulan, sonuçta her yıl yoksulluk sınırından daha fazla uzaklaşıp açlık sınırına daha fazla yaklaşan beş milyonu aşkın kamu emekçisi ve emeklisinin daha fazla fedakarlık yapacak hali kalmamıştır.

Sadece son bir yıl içinde ortalama kamu emekçisi maaşı ile alınan dolar 114 dolar, çeyrek altın 3 adet, gram altın ise 4,5 adet azalmıştır.

Son bir yıl içinde doğalgaz %32, elektrik %31, baklagiller %60, peynir %27, yumurta %80, ayçiçeği yağı %50 zamlanmış, köprü ve otoyol geçiş ücretlerine daha üç gün önce %26 zam yapılmıştır. Son bir yıl içinde kamu emekçilerinin maaşlarında yapılacak artış ise son açıklanan enflasyon farkı ile birlikte sadece yüzde 13,11’de kalmıştır.

Açlık sınırının 2.600, yoksulluk sınırının 8.600 TL’yi aştığı bugünün koşullarında hiç kimsenin kamu emekçilerinin maaş artışlarında TÜİK vasıtası ile açıklanan sahte enflasyon rakamlarını dayatma hakkı yoktur.

Talepler

Açıklamanın devamında kamu emekçilerinin yaşadığı hak kayıplarının giderilmesi için şu talepler sıralandı:

  • Çoktan hükmünü yitiren, kamu emekçilerine 2021 yılı için %3+%3 maaş artışı dayatılan “toplu sözleşme” derhal yenilenmelidir.
  • Hiç vakit kaybetmeden yapılacak toplu sözleşme ile maaşlarımız yaşanan gerçek enflasyon oranında, satın alma gücümüzdeki azalma ve ekonomik büyüme oranları dikkate alınarak artırılmalıdır
  • Asgari ücret vergi dışı bırakılmalıdır.
  • Birinci vergi dilimi %15 ten % 10’a düşürülerek, yoksulluk sınırına kadar olan maaşlardan yapılan kesinti birinci vergi diliminde sabitlenmelidir.
  • Emekçilerin sağlık, eğitim, gıda, barınma, giyim, elektrik, ısınma giderleri için ödediği vergiler gelir vergisi matrahından mahsup edilmelidir.
  • Yoksulluk sınırı altında geliri olan hanelerin elektrik, doğalgaz, su, internet giderleri pandemi tehdidi tamamen ortadan kalkıncaya kadar Hazineden karşılanmalıdır
  • Bebek maması, bebek bezi ve ekmek, süt ürünleri, elektrik, doğalgaz, su başta olmak üzere temel tüketim maddelerinde KDV sıfırlanmalıdır.

Açıklamanın sonunda ise “KESK olarak, tüm kamu emekçilerini insanca yaşamaya yetecek bir ücret talebine sahip çıkmaya, hayat pahalılığına, adaletsiz vergi sistemine, yoksulluk, yolsuzluk ve israf düzenine karşı emeğin haklarını korumak için birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz” denildi.

  2020 enflasyonu açıklandı, memur ve emeklilerin zam oranı belli oldu

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Temsilciler Meclisi başkanlığına yeniden Pelosi seçildi
Sonraki Haber
Boşanma aşamasında olduğu kadını ölümle tehdit eden erkek gözaltına alındı