Ana SayfaDünyaPolonya’da kürtaj yasağı yürürlüğe girdi, kadınlar sokağa çıktı

Polonya’da kürtaj yasağı yürürlüğe girdi, kadınlar sokağa çıktı

HABER MERKEZİ – Polonya’da, kürtaj yasağını daha da katılaştıran düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna karşı sokağa çıkan çoğu kadın binlerce kişi “Bu, savaş demektir” yazılı pankartlar taşıdı.

Avrupa’nın en katı kürtaj yasalarına sahip ülkelerinden biri olan Polonya’da, Anayasa Mahkemesi, fetüsün kusurlu olduğu durumlarda yapılan kürtajların da anayasaya aykırı olduğuna karar vermişti.

Kürtajı neredeyse tamamen yasaklayan bu karar Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Uygulamayı protesto eden çoğu kadın binlerce kişi, başkent Varşova’da sokağa çıktı.

Dün akşam meşaleler ve gökkuşağı rengindeki şemsiyelerle yürüyen eylemciler, “Bu, savaş demektir,” “Terör değil özgür seçim” yazılı pankartlar taşıdı.

DW Türkçe’de yer alan habere göre Anayasa Mahkemesi önünde başlayan yürüyüş iktidardaki Hukuk ve Adalet (PiS) partisinin merkezine kadar devam etti.

Eylem çağrısı yapan kadın hakları aktivistlerinden Marta Lempart “Öfkenizi bugün olabildiğince ortaya koyun” diye konuştu.

“Herkese sokaklara çıkma çağrısı yapıyoruz” diyen Lempart mahkemenin verdiği kararı bir suç olarak tanımladı.

Kürtaj yasağı

Mahkemenin verdiği bu kararla birlikte bundan böyle sadece ensest, tecavüz ve annenin sağlığı risk altındaysa kürtaja yasal olarak izin verilecek. Bu da neredeyse kürtajın tamamen yasaklanması anlamına geliyor.

Cenindeki bozukluk yasada “ciddi ve geri döndürülmesi mümkün olmayan cenin bozuklukları ya da ceninin hayatını tehdit eden tedavisiz hastalık” olarak tanımlanıyor. Geçen yıl ülkede yapılan ve resmi kayıt altına alınan bin 110 yasal kürtajın neredeyse tamamının bu kapsama giren Down Sendromu nedeniyle yapıldığı belirtiliyor.

Ülkede 2016 yılında da kürtajı tamamen yasaklama girişimleri olmuştu. Bunun üzerine siyah giyinen kadınlar tarafından ülke genelinde protestolar düzenlenmişti.

Protestoların ardından hükümet bu girişimini sonlandırma kararı almak zorunda kalmıştı.




Önceki Haber
Yazar Faik Bulut DTK davasından beraat etti
Sonraki Haber
Gülistan Doku davası: Algı yaratmak isteyen polis duruşmaya gelmedi