Ana SayfaDünyaTrump destekçileri Kongre binasına girdi, Washington’da sokağa çıkma yasağı

Trump destekçileri Kongre binasına girdi, Washington’da sokağa çıkma yasağı

HABER MERKEZİ – ABD’de 3 Kasım 2020’de yapılan başkanlık seçim sonuçlarının tescil edileceği Kongre oturumu devam ederken, Başkan Donald Trump’ın destekçileri ile polis arasında çatışma çıktı, kimi protestocular güvenliği aşarak Kongre binasına girdi. Protestolar nedeniyle başkent Washington’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

ABD’de 3 Kasım 2020’deki başkanlık seçim sonuçlarına göre belirlenen delege oylarının sayılıp, sonuçların resmen tescil edileceği Kongre oturumu, siyasi tartışmaların gölgesinde başladı.

Başkan Donald Trump’ın seçim sonuçlarını kabul etmeyeceğini açıklamasının ardından destekçileri ile polis arasında çatışma çıktı.

Çıkan olaylar nedeniyle Kongre binasının kapıları kapatıldı.

Trump’ın destekçileri ile polis arasında arbede yaşanırken, protestocuların bazıları Kongre binasına girdi.

Protestocuların bazılarının Kongre binasına girmesi nedeniyle yapılan oturum askıya alındı.

Fotoğraf: New York Times

Olayların artması üzerine Washington Belediye Başkanı Muriel Bowser, saat 18:00’dan sonra sokağa çıkma yasağı ilan ettiğini açıkladı.

Ülkedeki seçim yasalarına göre, 14 Aralık 2020’de tüm eyaletlerdeki Seçiciler Kurulu delegelerinin kullandığı oyların tek tek sayılıp ardından seçim sonuçlarının tescil edileceği ortak oturum, Başkan Donald Trump’ın “sonuçları kabul etmeyeceğim” açıklamalarının gölgesinde gerçekleştiriliyor.

Trump: Pence bizim için mücadele etmeli

Trump, oturum öncesi Washington’da toplanan destekçilerine hitaben yaptığı konuşmada, başkanlık seçimlerinde yenilgiyi kabul etmeyeceğini ve mücadeleyi bırakmayacağını söyledi.

Demokratlar’ın seçimlerde usulsüzlük yaptığını savunan Trump, Kongre oturumunu yönetecek ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in de seçim sonuçlarına itiraz etmesi gerektiğini söyledi:

“Pence, bizim için mücadele etmeli, bunu yapmazsa bugün ülkemiz için kötü bir gün olacak ve ben hayal kırıklığına uğrayacağım.”

Kendisini destekleyen kişilerle, oturumun yapılacağı Kongre binasına yürüyeceğini belirten Trump, “Burada demokrasimizi korumak için bulunuyoruz” dedi.

Pence: Tek taraflı davranamam

ABD Başkan Yardımcısı Pence, Trump’ın sözlerinin ardından yaptığı açıklamada “tek taraflı” davranmak gibi bir yetkisi olmadığını söyledi.

Kongredeki oturumdan dakikalar önce yazılı açıklama yayımlayan Pence, “Anayasayı desteklemeye ve savunmaya yönelik ettiğim yemin, beni hangi Seçiciler Kurulu oyunun sayılıp sayılmayacağına karar vermek için tek taraflı yetki iddia etmekten alıkoyuyor” dedi.

Pence, Seçiciler Kurulu oylarına itiraz etmek için kendisinin yetkisi olmadığını da belirterek, ABD tarihinde hiçbir başkan yardımcısının böyle bir hak iddiasında bulunmadığını ifade etti.

Fotoğraf: AP

Oturumun başlamasından birkaç dakika sonra seçimin kritik eyaletlerinden Arizona’nın delege oylarına Cumhuriyetçiler itiraz etti.

Senato ve Temsilciler Meclisinden birden fazla ismin imza attığı itiraz dilekçesinin oturum başkanlığına ulaşmasının ardından oturuma 2 saat sürecek tartışma bölümü için ara verildi.

Tartışma bölümünün ardından söz konusu itirazın kabul mü ret mi edileceğine ilişkin oylama yapılması ve ardından Kongrenin yeniden ortak oturuma dönerek delege oylarının sayımına devam etmesi bekleniyor.

Fotoğraf: AP

Bu siyasi tartışmalar altında başlayan oturumda, Seçiciler Kurulu’nda yer alan her bir eyaletin delegelerinin 14 Aralık 2020’de kullandığı oylar, Pence’in önüne kapalı zarflar içinde sunulacak.

Pence’in zarfları alfabetik sıraya göre açıp, tek tek eyaletlerdeki delege oylarının hangi başkan adayı için kullanıldığını okuması gerekiyor.

Kongre kurallarına göre, her iki kanattan en az birer isim bu işleme itiraz ederse, o zaman Senato ve Temsilciler Meclisi kendi içinde konuyu tartışacak.

2 saatlik bu tartışma bölümünün ardından Kongre’nin her iki kanadında da, itirazların kabul edilip edilmemesine yönelik oylama yapılacak. İtirazın, kabul edilebilmesi için her iki kanatta da salt çoğunluğun oyunu alması gerekiyor.

Temsilciler Meclisi’nde, Demokratlar çoğunlukta olduğu ve Senato’da da birden fazla Cumhuriyetçi isim Joe Biden’ın seçimleri kazandığını kabul ettiği için 2 saatlik tartışma bölümünün ardından “delege oylarının sayılacağı” asıl bölüme devam edilmesi ve seçim sonuçlarının Biden lehine tescil edilmesi bekleniyor.

Trump, uzunca bir süredir Cumhuriyetçi Kongre üyelerine çağrıda bulunarak, seçim sonuçlarına itiraz etmelerini ve 6 Ocak’ta sonuçları tescil etmemelerini istiyordu.

3 Kasım 2020’de yapılan başkanlık seçimlerinin ardından 14 Aralık 2020’de ülke genelindeki 538 delege oylarını kullanmış, Demokrat aday Biden 306 delegeyle seçimleri kazanmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Demirtaş’tan öğrencilere: Ne yaptınız gençler ya, sesiniz buraları sallıyor
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.