Ana SayfaDünyaCovid-19: Küresel salgında vaka sayıları 112 milyonu aştı

Covid-19: Küresel salgında vaka sayıları 112 milyonu aştı

HABER MERKEZİ – Küresel salgında Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı iki buçuk milyona yaklaşırken, toplam vaka sayısı da 112 milyonu aştı. Can kaybının 28 binin üzerinde olduğu Türkiye’de ise vaka sayısında bazı kentlerde belirgin artış var. Gelişmeler sayfamızda.

 


Ordu’da Covid-19 ile ilgili yeni kararlar

Türkiye’de en fazla vakanın görüldüğü illerden olan Ordu’da yeni kararlar alındı.

Ordu Valisi Tuncay Sonel Başkanlığı’nda toplanan Ordu Hıfzıssıhha Meclisi’nin aldığı kararlar şöyle:

  • Ev içi bulaşın önüne geçilmesi için misafir kabul etme, misafirliğe gitme, taziye amaçlı ev ziyareti, gün yapma gibi sosyal faaliyetlere izin verilmemesine,
  • Apartman ve site yöneticileri vasıtasıyla apartman ve site gibi toplu yaşam yerlerinin ortak kullanım alanlarının toplu bir şekilde kullanılmasının engellenmesine,
  • Apartman ve site sakinlerinin ev gezmeleri yapmamaları konusunda, apartman ve site yöneticileri tarafından gerekli bilgilendirme duyuruları yapmalarının sağlanmasına,
  • Pozitif vaka tespit edilen apartman, site, müstakil konutlarda ikamet edenlere izolasyon ve karantina kararı uygulanmasına,
  • Çok sayıda işçi çalıştıran işletmelerde, pandemi kurallarına uygun hareket edilip edilmediğinin, İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü ekiplerince gerekli kontrol ve denetimlerinin yapılmasına,
  • İl genelinde tüm mahalle muhtarlarınca, mahallelerinde Covid-19 salgını açısından bulaş kaynağı oluşturacak olan düğün, nişan, kına, mevlid, taziye gibi toplu olarak bir arada bulunulmasına neden olacak etkinliklerin yapılmasına müsaade edilmemesine,
  • Daha önce alınan İl Hıfzıssıhha Kurulu kararlarına istinaden cenaze merasimlerinin belirlenen kurallara (30 kişiyi geçmeyecek şekilde) uygun yapılması konusunda gerekli tedbirlerin alınmasına,
  • Kolluk kuvvetlerimizce özellikle kısıtlama saatlerinde kontrol noktalarında daha sıkı kontrol ve denetimler yapılarak, muafiyete neden olan durum kapsamında ikametlerinden çıkan vatandaşlarımızın muafiyet nedenine dair zaman ve güzergah ile sınırlı kalıp kalmadıklarının etkin bir şekilde denetlenmesi ve muafiyet durumunu istismar/suiistimal edenlere gerekli cezai müeyyidenin uygulanmasına,
  • İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ziraat Odaları ile yapılan istişare neticesinde; mevsim itibariyle yapılacak tarımsal faaliyet bulunmadığından, olsa da hafta içinde yapılabileceğinden (hayvancılıkla uğraşanlar hariç olmak üzere) 27-28 Şubat 2021 ve 06-07 Mart 2021 tarihlerinde Çiftçi Kayıt Belgesi ile kırsal mahallelere (köylere), yaylalara gidilmesine izin verilmemesine,
  • Semptomları olan yurttaşların evlerinden görevli araçlarla alınarak, testleri yapıldıktan sonra yine görevli araçlarla evlerine bırakılmasına ve test sonuçları belli oluncaya kadar izole olmalarının sağlanmasına,
  • Evlerinde izolasyona tabi tutulan vakaların, denetim ekipleri tarafından günlük olarak evlerinde kontrol ve denetimlerinin yapılmasına,
  • Pazar yerlerinin giriş ve çıkış noktalarına belediyelerce bariyerler konulmak ve HES kodu uygulaması yapılmak suretiyle yurttaşların pazar yerlerine girmelerinin sağlanmasına karar verildi.

Alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilmesine ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılacağı bildirildi.


Sağlık Bakanlığı: Son 24 saatte 75 kişi yaşamını yitirdi, 9 bin 107 vaka tespit edildi

Sağlık Bakanlığı’nın “Türkiye Covid-19 Hasta Tablosu”na göre, toplam vaka sayısı 2 milyon 650 bini aştı.

Bugün ülke genelinde 123 bin 734 test yapıldığı ve 633 yeni ‘hasta’ tespit edildiği açıklandı.

Bir gün içinde 75 kişinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği, 5 bin 546 kişinin ise hastalığı atlattığı bildirildi.

Bakanlığın verilerine göre son 24 saatte tespit edilen vaka sayısı ise 9 bin 107.


Eğitim Sen’den öğretmenlerin aşılanması için Sağlık Bakanlığı’na başvuru

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), öğretmenlerin aşılanması hakkında Sağlık Bakanlığı’na başvuruda bulundu.

Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu adına gönderdiği yazıda, yüz yüze eğitime başlanabilmesi için tüm eğitim ve bilim emekçilerinin aşılanmasına bir an önce başlanması talep edildi.

Covid-19 salgınının toplumsal yaşamı ve toplumsal kurumları pek çok alanda etkilediği belirtilen yazıda, “Neredeyse tüm nüfus ile temas halinde olan okullar ve üniversitelerin bileşenleri, yani öğrenciler, öğretmenler ve veliler salgın nedeniyle yapılan kısıtlamalardan çok büyük ölçüde etkilendiler. Bir yıla yakın bir zamandır okullar ve üniversiteler yüz yüze eğitime kapatıldı ve büyük eşitsizliklerin eşlik ettiği bir uzaktan eğitim süreci yaşandı” denildi.

Okulların kademeli olarak açılmaya başlamasının etkileyeceği ekonomik ve sosyal alanlarla birlikte büyük bir nüfus hareketliliğine yol açacağı belirtilen yazıda, şunlar belirtildi:

“Covid-19 ile mücadelede, toplum sağlığı için kitlesel ve hızlı bir aşılamanın önemi Bakanlığınızca da ifade ediliyor. Ne var ki gerek yeterli aşı temini ve gerekse aşılamada istenilen hıza erişilememesi toplum sağlığı açısından kaygıların artmasına yol açıyor.  Eğitimsel önlemlere ek olarak Bakanlığınız uhdesinde olan aşılama yönetiminin, aşı uygulanacak grup sıralamasında ikinci aşamanın 7’inci sırasında yer alan eğitim ve bilim emekçilerinin hızlı bir biçimde aşılanması hem salgının yayılımını önlemede hem de sağlıklı ve güvenli bir eğitim ortamını oluşturmada olumlu sonuçlar doğuracaktır.”

Yüz yüze eğitime başlayabilmek için, MEB ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı bünyesinde çalışan tüm eğitim ve bilim emekçilerinin aşılanmasına bir an önce başlanması talep edilen yazının devamında şunlar yer aldı:

 “Yüz yüze eğitim öğretime geçilmeden meslek yüksekokulu ve üniversite öğrencilerinin aşı programına alınmasını, Üniversiteler de dahil olmak üzere eğitim kurumlarının tamamında görev yapan, taşeron işçilere, servis, kantin, yemekhane vb. alanlarda çalışanların aşı programına dahil edilmesini, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası olarak talep ediyoruz.”


ABD’de can kayıpları yarım milyonu geçti, Biden “dönüm noktasındayız” dedi

ABD’de Covid-19 kaynaklı can kaybı sayısı 500 bini geçti.

Başkan Joe Biden ile yardımcısı Kamala Harris Beyaz Saray’da hayatını kaybedenler için düzenlenen törende saygı duruşunda bulundu.

Ayrıca Biden, ülke genelindeki resmi kurumlardaki ABD bayraklarının yarıya indirilmesi talimatı verdi.

Covid-19 pandemisinde en fazla can kaybı görülen ülkenin ABD olduğunu vurgulayan Biden, “Bugün gerçekten kasvetli ve yürek burkan bir dönüm noktasındayız” dedi.

Biden, son bir yıl içinde salgın nedeniyle ölen ABD’lilerin sayısının, Birinci Dünya Savaşı, İkinci Dünya Savaşı ve Vietnam Savaşı’nda yaşamlarını yitiren ABD vatandaşlarının toplam sayısından fazla olduğunu da belirtti.

Konuşmasında ABD halklarından umutlu olmalarını isteyen Biden, “Acıya karşı sağır olup direnmeliyiz. Her yaşamı bir istatistik verisi olarak görmeye karşı direnmeliyiz” diye seslendi.

“Bu ülke yine gülecek, bu ülke yine güneşli günler görecek. Bu ülke yeniden şenlenecek” diye konuşan Biden, “Bunu atlatacağız, söz veriyorum” dedi.

Konuşmasında ‘normalleşme’ süreci ile ilgili bir açıklama yapmayan Biden, yılın ikinci yarısında durumun önemli ölçüde iyileşmesini beklediğini belirterek, “Asla pes etmedik. Biz Amerikayız. Yapabiliriz ve yapacağız” şeklinde konuştu.


İllere göre haftalık Corona virüsü vaka sayıları açıklandı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, illere göre yedi günlük her 100 bin kişide görülen Corona virüsü vaka sayılarını açıkladı.

Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, 15-21 Şubat haftasına ait il bazında Covid-19 vaka sayılarına yer vererek, “Haftalık 100.000 nüfusa karşılık gelen vaka sayısında bazı illerimizde belirgin artış var. Normalleşmeyi konuştuğumuz şu günlerde daha hızlı normal hayata dönebilmek için her birimiz tedbirlere daha çok uymalıyız” ifadesini kullandı.

Karadeniz’deki kentler vaka sayısında alarm vermeye devam ediyor. Son verilere göre, vaka yoğunluğunun en fazla olduğu il Ordu oldu.

Ordu’da her 100 bin kişiden 228’inde virüs tespit edildi. Ordu’yu her yüz bin kişide 200 barajını aşan Giresun, Trabzon, Samsun ve Rize takip etti.

Türkiye’de vaka yoğunluğunun en az olduğu iller ise Hakkari ve Şırnak.

Üç büyükşehirdeki haftalık vaka yoğunluğunda ise İstanbul öne çıkıyor.

İstanbul’da her 100 bin kişiden 68,23’ünde, Ankara’da her 100 bin kişiden 35,39’unda, İzmir’de ise her 100 bin kişiden 42,67’sinde virüs tespit edildi.

Geçen haftaya göre, Ankara ve İzmir’de önemli bir değişim yaşanmazken, İstanbul’da belirgin bir artış göze çarpıyor.


Küresel salgına dair son veriler

Covid-19 salgını verilerinin derlendiği “Worldometers” adlı internet sitesinin aktardığına göre;

  • Corona virüsü vakaları: 112,263,117
  • Can kayıpları: 2,485,384
  • İyileşenler: 87,798,622
  • Aktif vakalar: 21,979,111

Vaka sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke şöyle:

  • ABD (28,826,307)
  • Hindistan (11,016,434)
  • Brezilya (10,197,531)
  • Rusya (4,177,330)
  • Britanya (4,126,150)

Can kaybı sayısının en yüksek olduğu ilk beş ülke ise şöyle:

  • ABD (512,590)
  • Brezilya (247,276)
  • Meksika (180,536)
  • Hindistan (156,498)
  • Britanya (120,757)



Önceki Haber
AB: HDP’ye yönelik devam eden baskılardan endişeliyiz
Sonraki Haber
Pentagon'dan Türkiye’ye S-400 çağrısı