Ana SayfaDünyaABD ve Avrupa’dan İstanbul Sözleşmesi açıklamaları

ABD ve Avrupa’dan İstanbul Sözleşmesi açıklamaları

HABER MERKEZİ – Avrupa Konseyi, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı kararı ile İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine ilişkin yaptığı açıklamada, Ankara, “kadınları şiddetten korumaya yönelik uluslararası sistemi zayıflatmamaya” çağrıldı. ABD Başkanı Joe Biden ise Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin hayal kırıklığı yarattığını açıkladı.

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen ‘Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi‘nden Cumhurbaşkanı kararı ile çekilmesi uluslararası alanda tepki çekmeye devam ediyor.

Avrupa Konseyi liderleri tarafından bir açıklama yayımlandı. Açıklama Avrupa Konseyi’nin dönem başkanlığını yürüten Almanya’nın Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Rik Daems ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejčinović Burić tarafından yapıldı.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, Türkiye’nin on yıl önce anlaşmayı parlamentosunda onaylayarak kabul eden ilk Avrupa Konseyi üye ülkesi olduğunun anımsatıldığı açıklamada, “Türkiye Cumhurbaşkanı’nın ülkede geniş destek bulan sözleşmeden herhangi bir parlamento tartışması olmaksızın çekilme kararı almış olmasından büyük üzüntü duyuyoruz” denildi.

Açıklamada, “Sözleşmenin amacının kadına yönelik şiddeti önlemek, mağdurları korumak ve failleri kovuşturmak olduğunu hatırlıyoruz. Sözleşme kadınların temel bir insan hakkı olan şiddetten uzak bir yaşam hakkını savunmaktadır” ifadeleri yer aldı.

Avrupa Konseyi’nden yapılan yazılı açıklamada, “Sözleşmeden ayrılmak, Türkiye’yi ve Türkiye’deki kadınları şiddetle mücadelede hayati bir araçtan mahrum bırakacaktır. Bu nedenle yetkilileri İstanbul Sözleşmesi’nin getirdiği kadınları şiddetten korumaya yönelik uluslararası sistemi zayıflatmamaya çağırıyoruz” diye vurgulandı.

AB karardan geri dönmeye çağırdı

Kararla ilgili yazılı açıklama yapan Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de “Türkiye’nin sözleşmeden çekilme kararına anlam veremediğimizi ve bundan derin bir üzüntü duyduğumuzu dile getirmekten başka elimizden bir şey gelmez. Türkiye’yi kararından dönmeye çağırıyoruz” dedi.

Josep Borrell’in açıklamasını kenti Twitter hesabında paylaşan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise “Kadınlara yönelik şiddet tolere edilemez. Kadınlar korunmaları için güçlü bir yasal çerçeveyi hak ediyor. İstanbul Sözleşmesi’ni destekliyorum ve imzacı tarafları sözleşmeyi onaylamaya çağırıyorum” ifadelerini kullandı.

Biden: Derin hayal kırıklığı

ABD Başkanı Joe Biden (Fotoğraf: AP)

Son olarak ABD Başkanı Joe Biden’dan da bir açıklama geldi

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesini “derin hayal kırıklığı” olarak niteleyen Biden, konuyla ilgili düşüncelerini yazılı açıklamasında dile getirdi.

Biden bunun kadınlara şiddeti sona erdirme konusundaki çabalarda geri adım olduğunu kaydetti.

Amerika’nın Sesi ‘nde yer alan habere göre Joe Biden yazılı açıklamasında, “Ülkeler kadınlara yönelik şiddetin sona ermesi konusundaki taahhütlerini güçlendirmeli ve yenilemeli, kadınları korumaya yönelik ve ihlal edenleri sorumlu tutan uluslararası anlaşmaları reddetmemeli” dedi.

ABD Başkanı, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesiyle ilgili, “Bu, küresel çapta kadınlara karşı şiddeti sona erdirme konusundaki uluslararası hareket için cesaret kırıcı bir geri adım” nitelemesinde de bulundu.

  Berlin'den Ankara'ya İstanbul Sözleşmesi tepkisi
  Barolar 'Sözleşme yürürlükte' dedi, EŞİK'ten muhalefet partilerine çağrı
  AKP'nin yeni hamlesi: 'Ankara Sözleşmesi'
  Türkiye İstanbul Sözleşmesi'nden ayrıldı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Van'dan Ege kentlerine: Newroz coşkusu alanlardan taştı
Sonraki Haber
Diyarbakır Newrozu: Bu ateş yandığı sürece kimse bize diz çöktüremez