Ana SayfaGüncelDilop dergisinin yeni sayısında anadilsizlik ve asimilasyon var

Dilop dergisinin yeni sayısında anadilsizlik ve asimilasyon var

HABER MERKEZİ – Kürtçe ve Türkçe yayınlanan kültür-sanat-politika dergisi dilop’un Mart-Nisan sayısı çıktı. 2018 Newrozu’nda yayın hayatına başlayan dergi dördüncü yılına girerken, yeni sayıda anadilsizlik ve asimilasyon konusu işleniyor.

İki aylık periyotlarla Kürtçe ve Türkçe yayınlanan kültür-sanat-politika dergisi dilop’un 19’uncu sayısı çıktı.

Dosya sayfalarında yer alan söyleşide anadili ve asimilasyon konuları ele alınan derginin bu sayısında, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Bülent Küçük, çeşitli boyutlarıyla anadilin olmamasını anlatıyor ve çözümlenmesine dair perspektifler sunuyor.

Barış Avşar, Urartu uygarlığından Newroz’a uzanan tarihsel yol haritasını ele alırken, Şair Sezai Sarıoğlu da bölge kentlerini yazdığı yazılara, tarihsel Urartu’nun hemen yanı başındaki Kars ile devam ediyor.

Arkeolog Mesut Alp, Şahmaran mitini farklı varyasyonlarıyla ele alarak, yanlış bilinenleri tartışıyor ve Şahmaran’ın gündelik hayata yansımalarını örneklerle ortaya koyuyor.

Roni Nasırkaya’nın sözlü Kürt edebiyatının en önemli unsurlarından hikayeleri derleyip halka ulaştırmak isteyen Ayhan Erkmen’le yaptığı röportajda, Erkmen’in hikayelerle serüveni anlatılıyor.

Recep Maraşlı, ‘Müzik bu, çalınır…’ başlığıyla çalıntı müzikler serisine, ‘Kafkas marşı, nasıl İzmir marşı oldu?’ soruna yanıt arıyor.

Şakiro’nun klamlarındaki ‘erotizm’ imgeleri

Ozan Serhedî ise dengbêjlerin piri olarak anılan Şakiro’nun klamlarındaki ‘erotizm’ imgelerinin peşine düşüyor ve örneklerle ortaya koyuyor.

28 Şubat 2015’te yaşamını yitiren edebiyatın büyük çınarı Yaşar Kemal’e dair yazı kaleme alan derginin daimi yazarlarından Mehmet Bayrak, Kemal’le tanışmasını, demokrasi ve Kürt meselesine dair çabalarını ele alıyor.

Yaptığı çalışmalarda Kürtlere dair imgelere yeniden renk katan ressam Xelef Diljan, Mela Mihyedîn ile söyleşi ile Ozan Brader’i hatırlatıyor.

Fewzî Bîlge’nin resimlerine dair okumaların yer aldığı bu sayıda Çîdem Baran, Bulent Gedîk, Bengi Berfin Odabaşı, Savaş Yadırgı, Veysi Ülgen, Ragıp İncesağır, İbrehim Karaca, Îbrahîm Genç ve Şeyhmus Diken yazı ve söyleşileriyle; Arjen Arî, Mela Ehmedê Namî ve Hejar Mukriyanî de şiirleriyle yer aldı.

Derginin kapak fotoğrafı ise Dersim’den Malik Kaya’nın Zemheriden bahara başlıklı fotoğrafı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Batman’da iki öğrencinin hayatını kaybettiği kazada servis sürücüsü tutuklandı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.