Ana SayfaYazarlarİbrahim AslanMunzur 432 gündür Gülistan’ın acısını biriktiriyor

Munzur 432 gündür Gülistan’ın acısını biriktiriyor


İbrahim Aslan


Munzur’un önünü beton setlerle kapattılar. Daha önce Dersim coğrafyasına girdiğinizde, Peri Köprüsü’nden itibaren yol boyunca büyük bir dinginlikle akardı Munzur suyu.

Dersim merkezinde Gola Çhetu ziyaretinde Pülümür Çayı ile birleşen Munzur suyu daha da büyüyerek, akışını sürdürürdü.

Sonra Dersimlilerin ve yaşam savunucularının tüm tepkilerine ve mücadelelerine rağmen devlet, Mazgirt Köprüsü civarında Munzur’un önüne set çekti. Büyük bir dinginlikle akan Munzur, Uzunçayır Barajı ile engellendi.

Artık Mazgirt köprüsünü geçtikten sonra büyük bir dinginlikle akan Munzur suyu yerine, doğallığı tahrip edilerek oluşturulan yapay bir baraj gölü boyunca yol alıyorsunuz. Munzur ve Pülümür sularının birleştirdiği, Dersimliler için kutsal olan Gola Çhetu’ya kadar manzara bu şekilde.

Bu yolda baraj yapılmadan önce geçmeyenler için Uzunçayır Barajı gölü de iyi bir manzara olabilir ancak baraj öncesini bilen tüm insanlar için Dersim coğrafyasının doğallığı ve güzelliği bozulmuş ve tahrip edilmiştir.

İşte bu yapay baraj gölünün adı, 432 gündür kendisinden haber alınamayan Gülistan Doku’dan dolayı memleketin her tarafında artık biliniyor.

432 gündür bulun(a)mayan Gülistan’ın kaybının baş şüphelisi Zaynal Abarakov. Baş şüpheli Abarakov’un üvey babası ise yakın bir zamana kadar polisti.

Yani baş şüphelinin yolu bir şekilde devlet ile kesişiyor. Bu yol devlet ile kesişince de Gülistan’ın bulun(a)mamasının sebebine ilişkin izler de ortaya çıkıyor.

Tunceli Valiliği’nin açıklamasına göre, Gülistan’ı bulmak için (kendisini atmış olabileceği ihtimaline karşı) Uzunçayır Barajı’nda, 542 personel, 88 araç, 38 bot, 10 row, 6 drone, 4 sonar, 3 arama köpeği ile 226 gün arama yapıldı ancak Gülistan bulunamadı.

Resim

Gülistan’ın ablası Aygül, annesi Bedriye ve diğer yakınları, aylarca Uzunçayır Baraj gölünde yapılan aramalar sırasında Gülistan’a ilişkin bir iz bulmak için beklediler ancak hiçbir iz ortaya çıkmadı.

Acılı ailesinin aylarca çektikleri yetmezmiş gibi Gülistan’ın bulunması ve sorumluların cezalandırılması için yaptıkları oturma eylemine de müdahale edildi. Gülistan’ın ablası ve annesi gözaltına alındı.

Doku ailesi, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile de, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de görüştü. Gülistan’ı bulacaklarına ilişkin devletin bu en yetkili ağızları aileye söz verdi ancak buna rağmen Gülistan’a ilişkin en küçük bir ize bile rastlanmadı.

Gülistan, hepimizin hafızalarında bir kafenin önünde baş şüpheli Zaynal Abarakov ile yaptığı konuşma sonrası başı önde yürüyüşü ve yoldan karşıya geçişiyle kaldı.

432 gündür yaşadığına veya yaşamını yitirdiğine ilişkin herhangi bir iz bulunamayan Gülistan’dan dolayı Uzunçayır Barajı gölünün yanından geçerken içinizi bir hüzün kaplar.

Gülistan’ın başı önüne eğik son yürüyüşündeki hüzün, köprünün parmaklarından Uzunçayır Barajı’na bakan Gülistan’ın annesinin gözyaşlarından akan acı, ablasının haykırışları birikmiştir bu baraj gölünde.

Bundan dolayı daha da içinizi karartır Uzunçayır Barajı. Sadece Munzur’u tutsak etmemiştir bu baraj, 432 gündür Gülistan’ın acısını da biriktiriyor setleriyle engellediği Munzur suyunda.

Gülistan’a ilişkin yapılan her resmi açıklama da, Munzur suyunu tutan Uzunçayır Barajı’nın beton setlerinden başka bir anlam ifade etmiyor.




Önceki Haber
Erbil'den Ankara'ya 'pul' yanıtı
Sonraki Haber
Trans kadına cinsel saldırıda bulunan erkek serbest bırakıldı