Ana SayfaGüncelAB liderleri Erdoğan’la görüştü: AİHM’in kararlarına uyulması önemli

AB liderleri Erdoğan’la görüştü: AİHM’in kararlarına uyulması önemli

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Türkiye’nin AİHM kararlarına uymasının önemli olduğunu ve İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi nedeniyle derin kaygı duyduklarını ifade etti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Türkiye’yi ziyaret ederek, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü.

Von der Leyen ve Michel, görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında ele alınan konular hakkında açıklamalarda bulundu.

Erdoğan ile görüşmelerinde hem kendinin hem de Charles Michel’in, temel insan hakları ile hukukun üstünlüğü ilkesine vurgu yaptıklarını dile getiren Von der Leyen, bu konuların AB için belirleyici öneme sahip olduğunu ve Türkiye’nin kadınları korumayı hedefleyen İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinden çok derin endişe duyduklarını kaydetti.

İnsan hakları konuları müzakere edilemez. Kesinlikle öncelik bunda. AİHM’in Kavala ve Demirtaş konusunda açıkça karar bildirdiğini gündeme getirdik. Avrupa Konseyi kurucusu olarak Türkiye’nin kararlara saygı duyması önemli. İstanbul Sözleşmesi konusunda Türkiye’yi ikna edemedik ancak kesinlikle çağrı yaptık.

AB ile Türkiye arasında son haftalarda olumlu bir hava olduğunu kaydeden Von der Leyen, “Şu an bir yolun başındayız, bu yolun bizi nereye götüreceği sadece müzakerelerin içeriğine bağlı değil. Aynı zamanda Türkiye’nin bu olumlu ivmeyi devam ettirme isteği ve taahhütüne de bağlı” dedi.

Türkiye ile “açık ve dürüst bir ortaklık” istediklerini belirten Von der Leyen, Türkiye’ye mültecilerle ilgili yapılan mali yardımlarında devam etmesinden yana olduğunu bildirdi.

“Kaygılarımızı Erdoğan’a ilettik”

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile dostane bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade ettikten sonra Brüksel için “Doğu Akdeniz’de güvenli ve istikrarlı bir ortam”ın çok önemli olduğunu vurguladı.

Erdoğan ile yapılan görüşmede, Ankara-Brüksel temaslarının önümüzdeki dönemde ağırlıklı olarak üç ana başlık altında sürdürülmesi üzerinde mutabakata vardıklarını belirten Michel, bunların ekonomik iş birliği, göç ve Avrupa ile Türkiye halkları arasındaki temaslar olduğunu dile getirdi.

Hukukun üstünlüğü ve ifade özgürlüğü ilkesine vurgu yapan Michel, Türkiye’de siyasi partilerin ve medyanın hedefe konmasından duydukları kaygıyı Erdoğan’la görüşmelerinde ifade ettiklerini aktardı.

İki gün önce Libya’ya bir ziyaret gerçekleştirdiğini hatırlatan Michel, bu ülkedeki tüm yabancı savaşçıların derhal çekilmelerine yönelik çağrılarını da yinelediklerini bildirdi.


Karınca, BBC Türkçe, DW Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mardin'de 15 gün süreyle eylem ve etkinlik yasağı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.