Ana SayfaGüncelArjen Arî Şiir Yarışması’nın sonuçları açıklandı

Arjen Arî Şiir Yarışması’nın sonuçları açıklandı

HABER MERKEZİ – Bu yıl 8’incisi düzenlenen Arjen Arî Şiir Yarışması’nın sonuçları açıklandı. Ödüle Welat Esen’in, “Ev Rû, Ev Xerîbî-Bu Yüz, Bu Yabancılık)” adlı dosyası layık görülürken, onur ödülü ise Kadir İnanır’a verildi.

Bu yıl 8’incisi düzenlenen Arjen Arî Şiir Yarışması’nın sonuçları açıklandı. Konuya ilişkin Arî ailesi tarafından yapılan açıklamada, “Bugün Kürt Dil Bayramı. Yarışma ve yayınevi adına kutluyor ve bu yarışmanın daha birçok güçlü kalemi Kürt edebiyatına kazandırmasını ve o gençlerle Kürt edebiyatının daha ilerilere taşınmasını umut ediyoruz” temennisi dile getirildi.

Ödül Welat Esen’e

Bu yılki yarışmada 9 başvuru olduğu belirtilen açıklamada, “Bu yılki jüri Evîn Şikakî, Îrfan Amîda, Mueyed Teyîb, Berken Bereh ve Necla Arî’den oluşuyordu. Bu sene Welat Esen Ev Rû, Ev Xerîbî (Bu Yüz, Bu Yabancılık) isimli dosyası ile ödüle layık görülmüştür” denildi.

Ödül alan Esen cezaevinde

Açıklamada, ödüle layık görülen Welat Esen hakkında şu bilgi verildi:

Welat Esen 1973 yılında Mardin’in Derik ilçesinde dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Derik’te tamamladı. 1991 yılında Dicle Üniversitesi Tarih Öğretmenliği Bölümü’nde üniversite eğitimine başladı, ancak ikinci yılında politik faaliyetlerinden dolayı eğitimini yarıda bırakmıştır. 1996 yılında İzmir’de tutuklanmıştır. Tam 26 yıldır tutuklu; bir başka deyişle ömrünün yarısından fazlasını hapishanelerde geçirdi. Müebbet hapis cezası ile tutukludur. Sırasıyla Buca, Konya, Sincan, Kırıkkale hapishanelerinde kalan Esen halen Bandırma Hapishanesi’ndedir.”

Onur ödülü Kadir İnanır’a

Fotoğraf: Bilal Güldem / MA

Şiir ödülünün yanı sıra düzenleyicilerin bir de onur ödülü verildiği hatırlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Bu yıl sinema oyuncusu Kadir İnanır onur ödülüne layık görülmüştür. Öyle bir duruma gelindi ki Türkiye’de insanlar serbestçe fikirlerini dile getirememekte, demokratik hak talebinde bulunamamaktadır. Baskı ve tahakküm giderek artıyor. Kürt halkına ve demokratik taleplerine saldırılar ağırlaşmakta. Bu şartlar altında Sayın Kadir İnanır barıştan yana tavır almış, Kürt halkının demokratik taleplerini dile getirmiş ve Kürt sorununun çözümüne dair talepte bulunmuş, bu anlamda sözünü de sakınmamıştır.

Pandemi koşullarının el vermesi durumunda ödül töreni yüz yüze, koşulların el vermemesi durumunda törenin online yapılabileceğine işaret edilen açıklamada, konuya ilişkin kamuoyunun bilgilendirileceği aktarıldı.

Açıklamada, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da kadın-erkek şairleri önümüzdeki yıl devam edecek olan yarışmaya katılmaya, Kürt kurum ve kuruluşlarını da yarışmayı sahiplenmeye çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı.




Önceki Haber
38 kiloya düşen hasta tutuklu için 'infaz erteleme' çağrısı
Sonraki Haber
Diyarbakır’da bir kadın erkek saldırısında yaşamını yitirdi