Ana SayfaToplumsal CinsiyetAleyna Çakır Davası: Tanıklar yeniden dinlenecek

Aleyna Çakır Davası: Tanıklar yeniden dinlenecek

HABER MERKEZİ – Ankara’da şüpheli şekilde yaşamını yitiren Aleyna Çakır’ın evine zorla girilmesine ilişkin Ümitcan Uygun hakkında açılan davanın duruşması, tanıkların yeniden dinlenilmesine karar verilerek, 12 Ekim’e ertelendi.

Ankara’da Haziran 2020’de intihar ettiği iddia edilen Aleyna Çakır’ın evine zorla girilmesine ilişkin baş şüpheli Ümitcan Uygun hakkında “tehdit ve konut dokunulmazlığını ihlal” suçundan açılan davanın dördüncü duruşması yapıldı.

Duruşmaya Aleyna’nın ailesi ile avukatı, Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi ve avukatları, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu avukatları ile CHP Ankara İl Kadın Kolları Başkanı Ayfer Ayaz katıldı.

“Uyuşturucu kullanmak ve özendirmek” suçundan Sincan Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan şiddet faili Ümitcan Uygun, duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken, avukatları duruşma salonunda hazır bulundu.

Çok sayıda gazetecinin de katıldığı davayı izlemek isteyen Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri ile izleyici kadınlar, duruşma salonuna alınmadı. Stajyer avukatların da davayı izlemesine izin verilmedi.

Duruşmada konuşan Aleyna’nın abisi Himmet Esen şikayetinin devam ettiğini belirtirken, avukatları ise yeteri kadar delilin toplandığını kaydederek mütalaanın okunmasını talep etti.

JinNews’te yer alan habere göre Uygun’un avukatları, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi ve tanık S.A.’nın yeniden dinlenmesi talebinde bulundu.

Ara kararını açıklayan mahkeme başkanı tanık S.A. ve M.A.’nın adreslerinin tespit edilerek mahkemece tekrar dinlenmesine karar vererek bir sonraki duruşmayı 15 Ekim’e erteledi.

Duruşmanın ardından Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Kadınlar adına konuşan Süheyla Oğuz, etkin bir soruşturma yapılmadığını belirterek, yarın Aleyna’nın yaşamını yitirmesinin yıl dönümü olduğunu hatırlattı.

Oğuz, “İstanbul Sözleşmesini bir gecede feshedenler bilsinler ki biz kazanım ve mücadelemize güveniyoruz. Siz işinizi savsakladığınız sürece biz mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Aleyna’nın şüpheli ölümü

Ankara Keçiören’de yaşayan Aleyna Çakır ismini kullanan Sema Esen’in 3 Haziran 2020 tarihinde intihar ettiği iddia edilmişti.

Aleyna’nın cenazesini bulduğunu ve intihar ettiğini iddia eden sevgilisi Ümitcan Uygun’un kadını darp edip, bayılınca da görüntüleri sosyal medyada paylaştığı ortaya çıkmıştı.

Aleyna Çakır’ın ölümünden sorumlu tutulan Ümitcan Uygun (Fotoğraf: DHA)

Aleyna’nın daha önce Uygun ve onun bir arkadaşı tarafından darp edildiğini belirterek, emniyete şikayette bulunduğu ancak erkeklerin serbest bırakıldığı öğrenilmişti.

Uygun hakkında yalnızca ‘konut dokunulmazlığının ihlali’, ‘kasten yaralama’, ‘tehdit ve hakaret’ suçlarından 1 ay uzaklaştırma tedbiri uygulanmıştı.

30 Haziran’da ise olayın intihar olmayabileceğine dair verilerin yer aldığı otopsi raporu çıkmıştı. Ailesi, Aleyna Çakır’ın otopsi sonucuna dayanarak ve daha önce kızlarına şiddet uyguladığını vurgulayarak Ümitcan Uygun’u cinayetten sorumlu tutuyor.

Otopsi raporunda Aleyna’nın vücudunda ölmeden önce bir erkekle cinsel ilişki yaşadığına dair bulgular var. Rapora göre kadının tırnaklarında deri örnekleri de bulunmuştu.

Adli Tıp Uzmanı Nevzat Alkan, Ümitcan Uygun’un ifadesinin cinayet ekiplerince değil polisler tarafından alındığını, soruşturmada sorulmayan birçok soru ve eksik kalan birçok parça olduğunu söylemişti: “Kendisinden herhangi bir DNA örneği alınmamış, gözaltında tutulmamıştır. Yapılması gerekenler tam yapılmamış. Ben burada sorgulamada büyük hatalar ve eksiklikler olduğunu düşünüyorum.”

İstanbul Adli Tıp Kurumu’nun hazırladığı rapora göre, Aleyna Çakır’ın ‘ası’ sonucu hayatını kaybettiği belirlenmişti. Fakat asının Aleyna Çakır tarafından mı yoksa başkası tarafından mı gerçekleştirildiğine dair herhangi bir tespit yapılmamıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, otopside bulunan DNA örneklerinin şüpheli Ümitcan Uygun’un DNA örnekleri ile karşılaştırılmasına karar vermişti.

Yapılan incelemede, Aleyna’nın vajinasında bulunan sperm ve dokuların Ümitcan Uygun’a ait olduğu belirlenmişti.




Önceki Haber
Trump'tan Mondi'ye dinci-milliyetçi-sağcı trendin trajik çözülüşü
Sonraki Haber
AKP'den gümrük savunması: Bir iki koliydi, baklava da götürdük