Ana SayfaDünyaBMGK’ya yeni tasarı: Yardımlar Til Koçer sınır kapısından da yapılsın

BMGK’ya yeni tasarı: Yardımlar Til Koçer sınır kapısından da yapılsın

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne Suriye’ye ilişkin sunulan yeni tasarının içeriği basına sızdı. Tasarıda, insani yardımların Bab el-Hava dışında Til Koçer Sınır Kapısı üzerinden yapılması da öneriliyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sunulan ve basına sızan yeni karar tasarısı, Suriye’ye yapılacak insani yardımların, Türkiye ve Irak üzerinden ulaştırılmasını öngörülüyor.

Rusya uzun zamandır Suriye’nin egemenlik ve toprak bütünlüğünü tanıma gerekçesiyle insani yardımın çatışmaların yaşandığı bölgelerden ulaştırılmasında ısrar ediyor.

Ancak, Suriye’de uzun bir süredir insani durumun kötüleşmesi ve milyonlarca insanın açlık tehlikesiyle karşılaştığı gerekçesiyle ABD ve BM Güvenlik Konseyi’nin diğer üyeleri Rusya’nın bu ısrarından vazgeçmesi için bastırıyor.

BM Güvenlik Konseyi, iç savaşın başladıktan üç yıl sonra 2014 yılında 4 sınır kapısından insani yardımların ulaştırılmasına yeşil ışık yakmıştı.

Rusya veto etmişti

Ancak Rusya, 2020 yılının ocak ayında veto hakkını kullanarak, insani yardım gidecek bu sınır kapılarının sayısının önce ikiye düşmesini, yine aynı yılın temmuz ayında ise sadece Türkiye ile Suriye arasında yer alan Bab el-Hava Sınır Kapısından gerçekleşmesini sağlamıştı.

Bu kapıdan gerçekleşecek insani yardımların geçişi için BM tarafından verilen izin süresi 10 Temmuz’da sona eriyor.

ABD dört kapıda ısrarcı

BM Güvenlik Konseyi üyeleri Norveç ve İrlanda tarafından hazırlanan ve Associated Press tarafından ele geçirilen yeni tasarı, insani yardımların Bab el-Hava Sınır Kapısı dışında Kürtlerin kontrolündeki Til Koçer (Al Yarubiyah) Sınır Kapısı’ndan da geçmesini öngörüyor.

BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan tasarıda, Suriye’deki insani yardımın giderek kötüleştiği uyarısı yapılıyor.

Euronews Türkçe‘de yer alan habere göre, bu tasarıyı da yeterli bulmayan ABD, eskisi gibi insani yardımların dört sınır kapısından ulaştırılmasında ısrar ediyor ve özellikle Türkiye ile Suriye arasındaki Bab al-Salam sınır kapısının da kullanılmasını istiyor.

Karınca duyurmuştu

Beyaz Saray’dan üst düzey yetkililerin de olduğu ABD’li bir heyet, önceki aylarda Kuzey ve Doğu Suriye’yi ziyaret ederek, bölgedeki yetkililerle toplantılar yapmıştı.

Toplantıda yer alan isimlerden olan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Eş Başkan Eş Başkan Yardımcısı Bedran Çiya Kurd, Dış Kapı’dan Recep Karadoğan’a toplantıya ilişkin bilgiler verdi.

Çiya Kurd, ABD’li yetkililerin Til Koçer Sınır Kapısı’nın açılması için çabalayacaklarının sözünü verdiğini bildirmişti.

ABD Başkanı Joe Biden da 16 Haziran’da Cenevre’de Rusya Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede, Moskova’nın bu tür yardım kapılarının açılması yönündeki veto tavrından vazgeçmesi için çağrı yapmıştı.




Önceki Haber
Bülent Kılıç: Metin Göktepe’yi öldüren kötülük beni nefessiz bırakmak istedi
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.