Ana SayfaEkolojiKanal İstanbul projesinde köprünün temeli atıldı

Kanal İstanbul projesinde köprünün temeli atıldı

HABER MERKEZİ – Tartışmalı Kanal İstanbul projesinin temeli olduğu belirtilen Sazlıdere otoyol köprüsünün temeli atıldı.

Doğaya vereceği zarar nedeniyle pek çok çevrenin tepki gösterdiği Kanal İstanbul projesinin temeli olduğu belirtilen Sazlıdere otoyol köprüsünün temeli bugün atıldı.

Temel atma töreninde konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bugün Türkiye’nin kalkınma tarihinde yeni bir sayfa açıyoruz. Kanal İstanbul’a İstanbul’un geleceğini kurtarma projesi olarak bakıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kanal İstanbul projesini bundan 11 yıl önce kamuoyuyla paylaştıklarını belirten Erdoğan, “Türkiye’nin bu süreçte yaşadığı iç ve dış badireler sebebiyle maalesef projenin ilerlemesi biraz gecikti” dedi.

2050 yılında Boğaz’dan geçecek gemi sayısının 78 bini bulacağını hesapladıklarını söyleyen Erdoğan, İstanbul Boğazı’nın güvenli gemi geçiş kapasitesinin ise 25 bin olduğunu söyledi.

‘Devlette devamlılık esastır’

Erdoğan, CHP’nin iktidara gelmesi halinde Kanal İstanbul için ödeme yapmayacağı yönündeki açıklamalarına da değindi.

Millete hizmet eden ne kadar abide eser varsa bu çapsız zihniyetin karşı çıkmasına rağmen ülkemize kazandırıldı. Basiretsiz bu zihniyete rağmen projeleri yaptık. Şimdi de Kanal İstanbul’a karşı çıkıyorlar. Devlet adabını bile hiçe sayarak akıllarına ne gelirse söylüyorlar. Yatırımcıları tehdit ediyorlar. ‘Biz geliyoruz, geldiğimizde bilesiniz ki ödeme yapmayacağız…’ Bankaları tehdit ediyorlar. Bu ne terbiyesizliktir ya.

Devletlerde devamlılık esastır. Bunlar devlet terbiyesi de görmediler. Siz nasıl devlet yönetimine talipsiniz ya. Söke söke sizden bu paraları uluslararası tahkim yoluyla da alırlar. Bunları öğren. Bunlar tam manasıyla çaylak. Ödeme yapmazmış, bankalara ödeme yapmazmış. Milletimiz CHP kafasına kalsa, ülke ne baraj, köprü ve fabrikalara kavuşamayacağını bildiği için söylenenleri ciddiye almıyor.

‘Temel atma bir illüzyon’

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise Kanal İstanbul için düzenlenen temel atma töreninin ‘illüzyon’ olduğunu, temeli atılan köprünün, önceden planlanan Kuzey Marmara Otoyolu bağlantı yolu projesine dahil olduğunu söylemişti.

Çok daha önceden planlanmış bir köprünün ayaklarını buraya dikmek suretiyle, ‘Kanal temeli attım’ demek, sadece siyaseten günü kurtarma gayretidir. Bugün Türkiye’nin gündeminde Kanal İstanbul diye garabet bir gündem olmasaydı dahi, bu köprü yapılacaktı. İşte illüzyon budur.




Önceki Haber
Onur Yürüyüşü'ne polis müdahalesi: Çok sayıda kişi darp edilerek gözaltına alındı
Sonraki Haber
Élisée Reclus'nün gözünden 'Dağ'