Ana SayfaDünyaJaponya’da 44 yıllık nükleer reaktör yeniden açılıyor

Japonya’da 44 yıllık nükleer reaktör yeniden açılıyor

HABER MERKEZİ – Kansai Electric Power, batı Japonya’daki Mihama istasyonunun 3 No’lu reaktörünü yeniden çalıştırmaya başlayacak. Karara, “Hükümet Fukuşima’dan ders almamış gibi görünüyor” şeklinde tepkiler yükseliyor.

Japonya’da Fukuşima felaketini hatırlatarak tartışmalara neden olan bir karar alındı.

Kansai Electric Power, bugün batı Japonya’daki Mihama istasyonunun 3 No’lu nükleer reaktörünü 44 yılın ardından  yeniden çalıştırmaya başlayacak.

Reaktör, 2011 Fukuşima felaketinden bu yana yeniden başlatılan en eski reaktör. Bu nedenle ömrünün standart 40 yıllık sınırın ötesine uzatılması için özel onay gerektiriyordu.

Japonya’daki çoğu reaktör, düzenleme ve gözetimdeki eksiklikler nedeniyle Fukuşima felaketinden sonra kapalı kaldı.

‘Ders alınmamış’

Reuters’ın haberine göre, Kabine Ofisi Atom Enerjisi Komisyonu eski başkan yardımcısı Tatsujiro Suzuki, yeniden başlatma için onayın nasıl alındığı konusunda şüpheleri olduğunu belirtti.

Nükleer güvenlikle ilgili bir meclis komitesinin danışma kurulunda bulunan Suzuki, “Sektör ve hükümet Fukuşima’dan ders almamış gibi görünüyor” dedi.

Mihama, Japonya’daki 54 reaktörden, yeniden başlatma için öne çıkartılan veya nihai onay alan 16 reaktörden biri. Onaylanan bu birimlerin dörtte birinin kullanım ömrü uzatıldı.

Japonya’da kamuoyu anketlerine göre halk, nükleer enerjiye karşı olmaya devam ediyor.

Fukuşima Felaketi

Mart 2011’de Japonya’nın kuzeydoğu kıyısında, 9.0 büyüklüğünde bir deprem oldu.

Deprem, 15 binden fazla kişinin can vermesine ve Fukuşima Daiichi nükleer istasyonundaki soğutucuları durduran bir tsunamiye neden oldu.

Reaktörler eridiğinde, patlamalar bölgeyi sarstı ve radyoaktif madde bulutlarının kara ve deniz üzerinde dağılmasına neden oldu.

Krizde vurgulanan başarısızlıklardan birisi de Tokyo Electric’in tsunami riskini küçümsemesiydi.




Önceki Haber
Başkaldırının rengi: Onur Haftası
Sonraki Haber
Akşener'den Kabil tepkisi: Afganistan’ı kim bu hale getirdiyse, bırak o toplasın