Ana SayfaEkolojiKaşlılardan ÇED toplantısına çağrı: Yol projesi coğrafyayı olumsuz etkileyecek

Kaşlılardan ÇED toplantısına çağrı: Yol projesi coğrafyayı olumsuz etkileyecek

HABER MERKEZİ – Kaş’ta yapılması planlanan Devlet Yolu projesinin bölge coğrafyasını olumsuz anlamda etkileyeceğini ve mevcut yolların yeterli olduğunu vurgulayan Kaşlılar, yarın yapılacak ÇED toplantısına katılım çağrısı yaptı.

Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü’nce yapılması planlanan Finike-Demre-Kaş-Kalkan Devlet Yolu Projesi ile ilgili başlatılan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında, Demre ve Kaş ilçelerinde ÇED toplantıları yapılacak.

Toplantılardan ilki 1 Temmuz Perşembe günü saat 11:30’da Turan Erdoğan Yılmaz Fen Lisesi’nde yurttaşların katılımıyla yapılacak.

Toplantının Kaş coğrafyasını tehdit eden bölünmüş karayolu projesini hazırlayan taraflarca düzenlendiğini belirten Kaşlılar, “Toplantı yapıldığı takdirde, proje süreci başlayacaktır. Bu nedenle, olabildiğince kalabalık katılım sağlayarak toplantıyı yaptırmamak, projeyi sorgulayarak itirazlarımızı dile getirmemiz çok önemlidir” ifadelerini kullandı.

Projenin telafisi imkansız sorunlar yaratacağını belirten Kaşlılar, şu bilgileri paylaştı:

Finike-Demre-Kaş-Kalkan (Finike kısmı iptal edilmiştir) güzergahını içeren otobanın maliyeti 2.165.698.077.-TL’dir. Ancak bilirkişiler maliyetin 4-5 milyara, inşaat süresinin ise 4-5 yıla çıkacağını öngörmektedir. Kaş Belediyesi bütçesinin 10 katı olan bu çaptaki bir yatırım, sürdürebilir turizm, sosyal, kültürel ve tarımsal gelişim gibi projelere aktarılsa, Kaş’ın ekonomisi ve özellikle turizmden dolaylı dolaysız pay alan Kaş halkının refah seviyesi çok daha yüksek seviyelere çıkmayacak mıdır?

Projede iddia edildiği gibi, mevcut sahil yolu sürücü için yorucu değil, tam aksine güvenli ve rahat bir sürüş sağlamaktadır. Virajlı olmasından dolayı yavaş ve emniyetli seyir söz konusudur (ortalama 60km/sa hız). Ötesi, 33 km’lik güzergahın topu topu kat etme süresi ortalama 28 dakika olan (ağır taşıtlar için 30-40 dk) yol, aynı zamanda keyifli ve manzaralıdır.

Projede iddia edildiği gibi, bu kıyı yolunda yoğun bir trafik söz konusu değildir. KGM raporuna göre, 2016 yılı ortalama günlük trafik 2360 taşıt olarak hesaplanmıştır. Yıllık %5 artışla 2021 yılına uyarlandığında ise 3262 araç sayısına ulaşılmaktadır. Görüldüğü gibi, 1 saatte geçen yıllık ortalama taşıt sayısı 100’ün altındadır.

Kış aylarında ise bu sayı yarıya, hatta hayli altına düşmektedir. Yoğunluk, turizm nedeniyle daha çok yaz aylarındadır. Özellikle 1. Derece Doğal Sit alanı içinde olan Kaputaş Plajına tesis kurulması sonucu, ziyaretçi doğal olarak gün boyu burada kalmayı tercih etmekte, ancak bu uzun süreli kalışların yol açtığı park sorunu zaman zaman tıkanıklığa yol açmaktadır.




Önceki Haber
Gülistan Doku ailesi Ordu'ya yürüyecek: Kızımın bedeni nerede?
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.