Ana SayfaGüncelSoma Davası’nda mahkeme heyetine tepki: İtimadınız kalmadı

Soma Davası’nda mahkeme heyetine tepki: İtimadınız kalmadı

HABER MERKEZİ – Soma Davası’nda Selçuk Kozağaçlı’nın katılım talebini reddeden mahkeme heyetine tepki gösteren avukat Can Atalay, “Sizden talebimiz bu tiyatroya son verin. Geçen duruşmada reddedilen bir hakimsiniz. Dosyada itimattınız kalmadı” dedi.

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te meydana gelen katliamda yaşamını yitiren 301 madencinin ölümünden sorumlu Can Gürkan, Efkan Kurt, Adem Ormanoğlu ve Haluk Evinç’in Yargıtay tarafından bozulmasının ardından görülen davanın 3’üncü duruşması yapıldı.

Duruşmada dava avukatlarından Selçuk Kozağaçlı’nın tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılmasının reddedilmesi üzerine avukatlar söz aldı.

Avukat Hatice Aslan Atabay, “Meslektaşımız özgür iradesi ile burada avukatlık yapamıyor. Bakanlık genelgeleri gerekçe gösterilerek Kozağaçlı’nın duruşmaya katılması kısıtlanamaz” diyerek, Selçuk Kozağaçlı’nın da duruşma da olması gerektiğini ifade etti.

Avukat Seçil Ege Değerli de CMK’nin zorlanarak Kozağaçlı’nın katılma talebinin reddedildiğini söyledi. “Yapılan avukatlık kanuna ve TCK’ye aykırıdır” diyen Değerli, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Heyet olarak karar verdik dediniz ama savcılıktan görüş bile istemediniz. Bu yargılamada vekaleti bulunan yüzlerce müvekkili olan bir avukatı göz göre göre engelliyorsunuz. SEGBİS gibi teknolojik yöntemleri kanunu dolanmak için kullanamazsınız. Sizi neden reddettiğimiz bir kez daha anlaşıldı. Biz burada aileler adına hareket ediyoruz. Bu yargılamada yüzlerce müvekkili bulunan avukatın savunma hakkını müvekkillerine bakarak reddettiniz. Tayininize rağmen yargılamaya çıktığınız yetmiyormuş gibi meslektaşımızın duruşmaya katılmasını engelliyorsunuz. Kozağaçlı’nın duruşmaya katılması bugün bir zorunluluktur.

Avukat Can Atalay da, “Kozağaçlı için kıyas yaparak uyguluyorsunuz” diyerek tepki gösterdi.

Yaşanan gelişmeleri “tiyatro” olarak yorumlayan Atalay, “Sizden talebimiz bu perdeyi yırtın. Sizden önceki görülen duruşmada savcı mütalaa hazır dedi. Sonra ara verildi ve mütalaa verilmedi” dedi.

Doğal yargıç ilkesinin ayaklar altına alındığını belirten Atalay, şöyle devam etti:

Ancak 3 buçuk yıldır bir kez olsun kararı siz verin. Sizin heyetiniz bu sanıklar ile ilgili madencilik yapamaz diye karar verdi. O karar İzmir İstinaf Mahkemesi’nde kalktı. Can Gürkan ile ilgili uyguladıklarınızı Kozağaçlı için uygulamıyorsunuz. Bu bir tören, amiyane tabirle tiyatro. Sizden talebimiz bu tiyatroya son verin. Geçen duruşmada reddedilen bir hakimsiniz. Dosyada itimattınız kalmadı. Tezgah çok büyük. Mesele sizi aşar. İnsanlığımızı savunuyoruz.

Mağdur vekillerinin talebi üzerine Kozağaçlı’nın esasa dair savunma verme talebi değerlendirmek üzere mahkeme heyeti oturuma ara verdi.

Heyet ara kararı verirken duruşmayı takip salonda kayıp yakınları, mahkeme başkanına “Elbistan’ın katillerini boşa çıkardığınız gibi bunu da boşa çıkaracaksınız. Sana inanmıyoruz” diye tepki gösterdi.

Aranın ardında heyet dava avukatlarının talebini reddetti.

Avukatların beyanlarının ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, eksik hususların toplanmasıyla bir sonraki duruşmayı 16 Haziran’a erteledi.




Önceki Haber
Kobani Davası’nda reddi hakim talebine ret
Sonraki Haber
Yerelden küresele bakmak