Ana SayfaDünyaLitvanya, mültecilere karşı Belarus sınırına bariyer kuracak

Litvanya, mültecilere karşı Belarus sınırına bariyer kuracak

HABER MERKEZİ – Litvanya Başkanı mültecilerin ülkeye girişini durdurmak için Belarus sınırına bariyer kurulacağını açıkladı.

Litvanya, mültecilerin ülkeye girmesini önlemek için Belarus sınırına bir bariyer inşa edeceğini ve sınıra asker konuşlandıracağını duyurdu.

Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta konuşma yapan Başbakan Ingrida Simonyte,1 Haziran’dan bu yana 679 kilometrelik sınırı geçen binden fazla mültecinin tutuklandığını açıkladı.

Konuşmasında Simonyte, Belarus sınırdaki bariyer için “yasadışı göç akışlarının organizatörleri için kesin bir işaret ve caydırıcı güç” ifadelerini kullandı.

Litvanya aynı zamanda Belarus’u, ‘yabancı göçmenlerin sınıra gitmelerine’ izin vermekle suçladı.

27 yıldır iktidarda olan Belarus başkanı Alexander Lukashenko ise iddiaları reddetti.

‘Aydınlanmış, sıcak ve rahat Avrupa’

Belarus Başkanı Lukashenko, makamlarının, AB’ye yapılan göçmen akışını durdurmaya çalışmayacaklarını söylemişti.

Lukashenko Salı günü yaptığı açıklamada, “Polonya, Litvanya, Letonya ve Ukrayna ile sınırlarımızı kapatıp Afganistan, İran, Irak, Suriye, Libya ve Tunus’tan kaçan insanlar için bir kamp haline geleceğimiz düşünülmemelidir” dedi.

Lukashenko sözlerini “Kimseyi tutmayacağız, bize değil, aydınlanmış, sıcak ve rahat Avrupa’ya geliyorlar” diye sürdürdü.

Litvanya’ya gidenlerin çoğu Türkiye’den

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, Belarus’tan Litvanya’ya geçmeye çalışan çok sayıda mültecinin Türkiye’den gittiğini söyledi.

Landsbergis, Türk mevkidaşından bu tür geçişlerin tespit edilmesi için yardım istediğini söyledi.

Türkiye’den Litvanya’ya destek 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Litvanya’ya göç konusundaki desteğini ve uzmanlığını vermek konusunda hazır olduğunu söyledi.

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de düzenlenen basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, konuyu Çarşamba günü Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta Landsbergis ile görüştüğünü ve bakanın Litvanya heyetiyle birlikte önümüzdeki haftalarda konuyu daha ayrıntılı görüşmek üzere Ankara’ya geleceğini söyledi.

Çavuşoğlu ayrıca mültecilerin geçerli pasaportları olmadan uçamayacakları için Belarus’a kendi başlarına uçup uçmadıklarını belirlemeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.




Önceki Haber
Gazeteci Acarer: Saldırgan 'Yazmayacaksın ulan' diye bağırıyordu
Sonraki Haber
Bakan Koca: Covid-19'u atlatanlar da aşı olabilecek