HABER MERKEZİ – Aladağ’da 11’i çocuk 12 kişinin yaşamını yitirdiği, 24 kişinin de yaralandığı yurt yangınıyla ilgili açılan davanın beşinci duruşmasında mahkeme, tüm sanıkların kusur yönünden değerlendirilmesi için İTÜ’deki akademisyenlerden, yangın konusunda uzman ve dernekler mevzuatına hâkim kişilerden yeni bir bilirkişi heyetinin oluşturulması kararı vererek, duruşmayı 24 Mayıs’a erteledi.
Adana’nın Aladağ ilçesinde 29 Kasım 2016 tarihinde Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu’nda çıkan yangında 11’i çocuk 12 kişinin yaşamını yitirmesi ve 24 öğrencinin yaralanmasına ilişkin açılan davanın beşinci duruşması Kozan Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Mahkemede söz alan müşteki avukatlar, bilirkişi raporuna itiraz ederek, raporu kabul etmediklerini ve yeni bir heyet atanarak raporun tekrar hazırlanmasını talep etti.
Tutuklu 4 sanığın “tali kusurlu” gösterilip tahliye edilmesine de tepki gösteren avukatlar, bilirkişi raporunun hukuk eğitimi almamış teknik elemanlar tarafından hazırlandığını savundu.
Raporda olayın ‘iş kazası’ şeklinde geçmesine itiraz eden avukatlardan Evren İşler, yurt belletmeni Fatma Canatan’ın ise “misafir” diye geçtiğini söyledi.
“Çocukların İş Kanunu’ndan kaynaklanan hiçbir ilişkisi yok. 15 sayfası önceki raporların özeti, 4 sayfa mevzuat, 3,5 sayfalık bilirkişi raporu var elinizde. Delillerin değerlendirmesi aracıdır, delil değildir. Mevzuatımıza göre bilirkişiler kusur derecelendirmesi yapamaz.”
Raporun çelişkili olduğunu söyleyen avukat İşler, “İddianamenin ‘taksirle’ işlendiğini söylüyor ancak biz ‘kast’ ya da ‘olası kast’ uygulanmasını talep ediyoruz” diye konuştu.
Diğer avukatlar da, tutuksuz sanıkların tutukluluğuna karar verilmesini talep etti.
Savcı mütalaa verdi
Ardından sanık avukatları tutuklu müvekkillerinin tahliyesini talep ederken, savcı ise, mütalaasında belgelere ve bilirkişi raporuna katıldıklarını belirterek, yeniden bilirkişi raporunun hazırlanmasının mahkemenin takdirine, itfaiye ile ilgili suç duyurusu talebinin reddine, tutuksuz sanıkların tutuklanması talebinin reddine ve tutuklu iki sanığın ise tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.
Yurt müdürü ‘ihmalim yok’ dedi
İddia makamının mütalaasına karşı savunma yapan tutuklu sanıklardan yurt müdürü Cumali Genç, yangında ihmalinin olmadığını savunarak, yurt ile ilgili her türlü denetimi yaptıklarını ve yurdun tüm tesisatının eksiksiz olduğunu iddia etti.
Genç, çocukların yalan söylemeye zorlandığını da ileri sürdü.
Tutuklu sanık İsmail Uğur ise, yaşlı ve hasta olduğunu belirterek, koğuştaki arkadaşlarının yardımıyla yaşamını idame ettiğini öne sürdü ve tahliyesini talep etti.
Mahkeme, duruşmaya verilen aranın ardından kararını açıkladı.
Yeni bilirkişi heyeti atanacak
Tutuksuz yargılanan sanıkların adli kontrol uygulamasının kaldırılması talebini ret eden mahkeme heyeti, tutuklu yurt müdürü Cuma Ali Genç ve dernek başkanı İsmail Uğur’un tutukluluğunun devamına karar verdi.
Uğur’un cezaevi koşullarında yaşamını sürdürüp sürdüremeyeceğine dair Adli Tıp Kurumu’ndan (ATK) rapor alınmasına karar veren mahkeme heyeti, bilirkişi raporuna yapılan itiraz üzerine sanıkların kusur yönünden değerlendirilmesi için İstanbul Teknik Üniversitesi’ndeki akademisyenlerden, yangın konusunda uzman ve dernekler mevzuatına hakim kişilerden yeni bir bilirkişi heyetinin oluşturulmasını istedi.
Duruşma, 24 Mayıs tarihine ertelendi.
Duruşma sonrası aileler ve avukatlar açıklama yaptı.
‘Herkes için adalet’
“Hak hukuk adalet” ve “İhmal değil cinayet” sloganı atılan açıklamada, Aladağlı aileler, “Hakim ve savcılar ellerini vicdanlarına koyup karar versinler” diye konuştu.
Avukat Can Atalay ise “11 kız çocuğunun bedeli nedir? Hesabını kim verecek bize?” diye sordu.
4 sanık ara kararla tahliye edilmişti
Mahkeme heyetinin değişmesi ardından verilen ara kararda, tutuklu 6 sanıktan dernek yöneticileri Ramazan Keleş, Mahir Kılıç, Mustafa Öztaş ve yurt görevlisi Mahmut Deniz yeni bilirkişi raporunda “tali kusurlu” bulunarak tahliye edilmişti.
Yurt müdürü Cumali Genç ile Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği Başkanı İsmail Uğur’un tutuklu bulunduğu dava dosyasının kamu görevlileri hakkında başlatılan dava dosyası ile birleştirilmesiyle sanık sayısı 14’e çıkmıştı.