CANLI BLOG | Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatında 12. gün

CANLI BLOG | Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatında 12. gün

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı işgal harekatı 12. gününde devam ediyor. Rusya, Ukrayna’nın Kiev, Mariupol, Harkiv ve Sumi şehirlerinden sivillerin tahliyesi için Moskova saatiyle 10.00 itibarıyla ateşkes ilan ettiğini duyurdu. Taraflar arasında üçüncü görüşme bugün gerçekleştirilecek.

Petrol fiyatı 139 doları gördü

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya petrollerinin ithaline yasak getirebilecek bir adımla ilgili Avrupa Birliği ile etkin bir şekilde müzakere yürütüldüğünü açıkladı.

Almanya olası yasağa açıkça karşı çıkıyor. Reuters haber ajansına konuşan bir kaynak, AB’nin son 24 saatte yasaklama fikrine daha açık bir konuma gelindiğini söyledi. Yasak ihtimali konuşulurken petrol fiyatı 139 doları gördü.


4 bin 600’den fazla kişi gözaltında

Rusya’nın farklı şehirlerinde pazar günü Kremlin’in Ukrayna’ya açtığı savaşı protesto eden 4 bin 600’den fazla kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Rus haber ajanslarının aktardığına göre başkent Moskova’da bin 700, St. Petersburg’da da bin 500 kişi gözaltına alındı. Gözlem kuruluşu OVD-Info ise pazar günü 65 şehirde toplam 4 bin 644 protestocunun gözaltına alındığını bildirdi.


4 kentte ateşkes

Rusya, Ukrayna’nın Kiev, Mariupol, Harkov ve Sumi şehirlerinden sivillerin tahliyesi için Moskova saatiyle 10.00 itibarıyla geçici ateşkes ilan ettiğini duyurdu. Rus yetkililer, Putin’in, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un kişisel talebi üzerine bu kararı aldığını ifade etti.


Mıkolayiv’de bombardıman

Ukrayna’nın güneyindeki liman kenti Mıkolayiv’ın belediye başkanı Oleksandr Senkevych, Rus güçlerinin kenti top atışına tuttuğunu söyledi. Senkevych, “Kentte patlamamış gülle var. Bunlara yaklaşmayın, kendiniz kaldırmaya çalışmayın” diye halka seslendi.