CANLI BLOG | Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatında 4. gün

CANLI BLOG | Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatında 4. gün

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı işgal harekatı 4. gününde devam ediyor. Batılı devletler Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkartılması konusunda anlaştı. Rus heyeti Ukraynalılarla müzakere için Belarus’a gitti. Zelenki ise başka bir ülkede görüşmeye açık olduklarını söyledi.

FIFA Rusya’ya maç yasağı getirdi

FIFA, Rusya’ya maç yasağı getirdi. Açıklamada, hiçbir uluslararası maçın Rusya topraklarında oynanmayacağı, normalde Rusya’nın ev sahipliği yapacağı müsabakaların tarafsız sahalarda ve izleyicisiz oynanacağı kaydedildi.

FIFA ayrıca karşılaşmalarda Rusya bayrağı ve marşının kullanılmayacağını da açıkladı.


Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy:Lukaşenko bana güvence verdi

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, telefon görüşmesi yaptığı Belaruslu mevkidaşı Aleksandr Lukaşenko’nun, Ukrayna’ya Belarus topraklarından saldırı gerçekleştirilmeyeceğine dair kendisine güvence verdiğini söyledi. Zelenskiy, iki sene sonra ilk defa telefonda görüştüğünü söylediği Lukaşenko ile görüşmesine ilişkin şunları kaydetti:

“Ona (Lukaşenko), Ukrayna’ya Belarus’tan roketler fırlatılmamasını, uçaklar ve helikopterler havalanmamasını istediğimi söyledim. Belarus topraklarından Ukrayna’ya asker girmesini istemediğimi söyledim. Bunlara dair bana güvence verdi.”


UAEA: Ukrayna’daki iki radyoaktif atık tesisi vuruldu

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, Ukraynalı yetkililerden edindiği bilgiler doğrultusunda, biri Kiev’de diğeri Kharkiv kentindeki iki radyoaktif atık depolama tesisinin vurulduğunu, söz konusu tesislerde radyoaktif sızıntı olup olmadığına ilişkin henüz bir bilgiye sahip olmadıklarını bildirdi.


İsveç Ukrayna’ya silah gönderecek

İsveç hükümeti, Ukrayna’ya hafif silah ve tanksavar yardımı yapacağını açıkladı.

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, düzenlediği basın toplantısında, hükümetin Ukrayna’ya askeri yardım yapmaya karar verdiğini söyledi. Hafif silahların yanı sıra Ukrayna’ya tanksavar da gönderileceğini belirten Andersson, “5 bin AT4 tanksavar silah, 5 bin çelik yelek, 5 bin askeri kask, 135 bin askere yetecek hazır gıda göndereceğiz. Ayrıca insani yardım için 50 milyon avro ilave destek vereceğiz.” ifadelerini kullandı.

Andersson, sorunun Avrupa’nın tüm güvenliğini ilgilendirdiği için böyle bir karar aldıklarını ve Avrupa Birliği’nde (AB) ileriki günlerde Rusya’ya yönelik daha fazla önlemin alınacağını sözlerine ekledi.


AB, hava sahasını Rus uçaklarına kapatacağını açıkladı

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB hava sahasını Rus uçaklarına kapatacaklarını ve Rus devletinin yayın organlarını hedef alacaklarını açıkladı.

Leyen, Sputnik ve Russia Today ile bunlara bağlı medya kuruluşlarının AB’de yasaklanacağını ve Belarus’a yeni ekonomik yaptırımlar uygulayacaklarını da kaydetti.

Ayrıca von der Leyen, AB’nin tarihinde ilk kez savaştaki bir ülke için silah alımı ve teslimatını finanse edeceklerini açıkladı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de alınacak tedbirlerle Rusya Merkez Bankası rezervlerinin yarıdan fazlasının bloke edileceğini bildirdi.


Zelenskiy: Küçük bir şans da olsa bu şans denenmeli

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna ve Rusya heyeti arasındaki görüşmeye ilişkin açıklama yaptı.

Zelenskiy, “Belarus’taki müzakerelerden bir sonuç beklemiyorum ama  küçük bir şans da olsa bu şans denenmeli” dedi.


DSÖ: Ukrayna’da hastanelerde tıbbi oksijen rezervleri tükenmek üzere

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Ukrayna’da hastanelerdeki tıbbi oksijen depolarının tükenmek üzere olduğu konusunda uyardı.

DSÖ’den yapılan açıklamada, “Kamyonlar oksijen kaynaklarını başkent Kiev de dâhil olmak üzere ülke genelindeki hastanelere ulaştıramıyor. Hastanelerin çoğu oksijen rezervlerini önümüzdeki 24 saat içinde tüketebilir. Bazıları çoktan tükendi. Bu da binlerce hayatı riske atıyor” denildi. Açıklamada, söz konusu tıbbi ekipman tedarikleri için Polonya üzerinden bir lojistik koridoru açılması çağrısı yapıldı.


NATO: Rusya’yla savaş istemiyoruz

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Ukrayna’ya uçaksavar ve tanksavar sistemleri ile mühimmat tedarikimizi artırıyoruz” açıklaması yaptı. Stoltenberg, NATO’nun Rusya’yı kendi güvenliği için “kaçınılmaz” bir tehdit olarak görmediğini, ancak eylemlerinin gözle görülür şekilde daha agresif hale geldiğini savundu. CNN kanalına konuşan Stoltenberg, Putin’in nükleer caydırıcı güçleri alarma geçirme kararına ilişkin ise “Bu, tehlikeli bir retorik, durumun ciddiyetini gösteriyor. NATO Rusya ile savaş istemiyor; bu bir savunma ittifakıdır” ifadelerini kullandı.


Beyaz Saray: ABD ve NATO Rusya’yı tehdit etmiyor

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD ve NATO’nun Rusya’yı tehdit etmediği savunularak, “Moskova, var olmayan tehditlere dayanarak caydırıcı güçlerini yüksek alarma geçiriyor” ifadeleri kullanıldı.


Ukrayna, Rusya ile barış müzakerelerini kabul etti

Ukrayna, Rusya ile barış müzakerelerini kabul etti. Ukrayna Devlet Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Rusya ve Ukrayna heyetlerinin Ukrayna-Belarus sınırında bir araya geleceği belirtildi. Açıklamada, herhangi bir ön koşul olmadığı da ifade edildi. Ayrıca açıklamada Ukrayna heyetinin ziyareti sırasında Belarus’ta konuşlandırılmış olan bütün uçakların, helikopterlerin ve roketlerin havalanmayacağı konusunda Belarus’ta iktidarı elinde bulunduran Aleksander Lukaşenko’nun sorumluluğu üstlendiği belirtildi. Ancak görüşmenin zamanına dair bilgi verilmedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Belarus’un tarafsız olmaması nedeniyle bu ülkede görüşme yapılmasını reddediyordu. Ukrayna’nın açıklaması, Zelenskiy’in Lukaşenko ile yaptığı telefon görüşmesinden sonra geldi.


İspanya ve Kanada hava sahalarını Rusya’ya kapattı

Rusya’ya hava sahasını kapatan Avrupa ülkelerine İspanya da eklendi. Kanada da Rus uçaklarını yasakladığını açıkladı.


Çavuşoğlu: Artık bu çatışma savaşa dönüştü, Montrö’yü uygulayacağız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna’da yaşananları savaş olarak nitelerken, Türkiye’nin Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin maddelerini uygulayacağını söyledi.

CNN Türk yayınında konuşan Çavuşoğlu, “Artık bu çatışma bir savaşa dönüştü, bu durumda taraflardan biri Rusya ya da Ukrayna için Montrö’yü böyle uygularız. 19. madde istisna tanıyor. Savaş ülkesinin gemisi bağlı olduğu limana dönecekse istisna getiriliyor. Montrö’nün tüm hükümlerini şeffaflıkla uygulayacağız” dedi.


Putin nükleer caydırıcı güçleri alarma geçirdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, “NATO ülkelerinden gelen saldırgan açıklamaların ardından orduya, nükleer caydırıcı güçleri yüksek alarma geçirme emri verdiği” açıklandı.

Putin devlet televizyonunda yayınlanan konuşmasında, “Gördüğünüz gibi, Batılı ülkeler ekonomik açıdan ülkemize karşı sadece dostane olmayan önlemler – herkesin iyi bildiği yasadışı yaptırımları kast ediyorum- almakla kalmıyor; aynı zamanda önde gelen NATO üyelerinin üst düzey yetkilileri ülkemize karşı saldırgan açıklamalar yapıyor. Bu nedenle Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı’na, Rus ordusunun caydırıcılık güçlerini özel savaş görevi rejimine geçirmelerini emrediyorum” dedi.

Putin’in ‘nükleer emri’, nükleer silahları da içeren birliklerin alarma geçirilmesi anlamına geliyor.


Ukrayna, Uluslararası Adalet Divan’na başvurdu

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya’ya karşı Uluslararası Adalet Divanı’na başvurduklarını söyledi.

Sosyal medya hesabından başvuru kararını duyuran Zelenski, “Ukrayna, Rusya aleyhindeki başvurusunu Uluslararası Adalet Divanı’na sundu. Rusya, saldırganlığı haklı çıkarmak için soykırım kavramını manipüle etmekten sorumlu tutulmalıdır. Rusya’nın askeri faaliyetlerini şimdi durdurmasını emreden acil bir karar talep ediyor ve davaların önümüzdeki hafta başlamasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.


Zelenski: Rusya’yla başka bir ülkede görüşmeye açığız

Ukrayna lideri Volodimir Zelenski, Rusya’nın Belarus’ta müzakere teklifini reddetti.

Rusya’yla başka bir ülkede görüşmeye açık olduklarını söyleyen Zelenski, Rusya’nın Belarus toprakları üzerinden ülkeye saldırdığını hatırlattı. Zelenski, görüşmeler için İstanbul, Varşova, Bakü ve Budapeşte’yi önerdi.


Keremlin: Rusya müzakerelere hazır

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın müzakerelere hazır olduğunu ve Moskava’nın Ukraynalıları beklediğini söyledi.

Peskov, dışişleri bakanlığı, savunma bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı idaresi temsilcilerinden oluşan Rus heyetinin Ukraynalılarla görüşmek için Belarus’a ulaştığını belirtti.


Rus askerleri Harkov’a girdi

Reuters haber ajansı, Kiev’de siren sesleri duyulduğunu kaydetti.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı ise Rus askerlerinin ülkenin ikinci büyük kenti olan kuzeydoğusundaki Harkov’a girdiğini açıkladı.


BM: Ukrayna’da 64 sivil hayatını kaybetti

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği saldırılarda şu ana kadar 64 sivilin hayatını kaybettiğini ve 240 sivilin yaralandığını duyurdu.


Batı ülkeleri SWIFT kararı aldı

AB, ABD, İngiltere ve Kanada, Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkartılması konusunda anlaştı.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, belirlenen Rus bankalarının uluslararası para transferi sağlayan SWIFT sisteminden çıkarılacağını duyurdu. Başkan Leyen kararı “Rusya Merkez Bankasının varlıklarını felç edeceğiz” ifadesiyle paylaştı.