CANLI BLOG | Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatında 5. gün

CANLI BLOG | Rusya’nın Ukrayna’yı işgal harekatında 5. gün

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı işgal harekatının 5. gününde gözler müzakere masasında. Rusya ekonomisi yaptırımların yükünü hissetmeye başladı. Rus rublesi yüzde 30 değer kaybetti.

ABD yaptırımların kapsamını genişletti

ABD Hazine Bakanlığı Amerikalıların Rusya Merkez Bankası, Maliye Bakanlığı ve Putin’in yakın bir müttefiki tarafından yönetilen Ulusal Varlık Fonu’yla herhangi bir işlem yapmasının engellendiğini duyurdu.

Bakanlık yeni yaptırımlar kapsamında ABD’de tutulan Rusya Merkez Bankası varlıklarının dondurulduğunu açıkladı.

ABD’li yetkililer, Washington tarafından uygulanan en yeni mali önlemlerin Rusya’nın enflasyonunu yükselteceği ve satın alma gücüne zarar vereceği beklentisini paylaştı.


Rusya caydırıcı silahlarını yüksek alarm seviyesine çıkardı

Ukrayna ile Rusya arasında müzakere sürerken Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, nükleer başlıklı füzeleri de kapsayan caydırıcı silahların yüksek alarm seviyesine çıkarıldığı açıklandı.

Açıklamaya göre stratejik füzeler ile Kuzey ve Pasifik filosunun yüksek alarm seviyesinde olduğu Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu tarafından Devlet Başkanı Vladimir Putin’e iletildi.

Putin, Pazar günü yayımladığı bir video mesajda, caydırıcı silahlar ifadesini kullanmış, ancak nükleer silahlardan açıkça bahsetmemişti.


Zelenskiy’nin danışmanı: Rusya ile görüşmeler başladı

Reuters haber ajansının Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin danışmanı Mykhailo Podolyak’a dayandırdığı haberine göre, Ukrayna ve Rusya arasındaki görüşmeler Belarus sınırında başladı.

Ukraynalı yetkililer gündemlerindeki ana konunun ateşkes ve Ukrayna topraklarından askerlerin çekilmesi olduğunu açıklamıştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy Pazar günü yaptığı konuşmada, bu görüşmelerden bir ilerleme beklemediğini söylemişti. Ancak, küçük de olsa bu şansı denemeleri ve kullanmaları gerektiğini de sözlerine eklemişti.


Heyetler müzakere için Belarus’ta

Ukraynalı ve Rus heyetler, Belarus’a müzakere için ulaştı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Belarus’ta başlamak üzere olan müzakereler için “Temel konu derhal ateşkes ve Rus birliklerin Ukrayna’dan çekilmesidir” dedi.

Zelenski, Avrupa Birliği’nden Ukrayna için özel prosedür kapsamında “derhal üyelik” talebinde bulundu.


İngiltere, Rusya Merkez Bankası ile işlemleri yasaklıyor

İngiltere, Rus finans kurumlarının Batı’yla ilişkisini kesmeyi hedefleyen bir dizi yeni yaptırımı açıkladı. Buna göre İngiliz finans kurumlarının Rusya Merkez Bankası ile işlemleri yasaklandı.

İngilltere Maliye Bakanı Rishi Sunak önlemin, “Rusya’ya yüksek maliyeti getireceğini ve bu çatışma devam ettiği sürece Rusya’nın uluslararası finansal sistemden bağlantısını keseceğini” söyledi.

Tedbirler ayrıca İngiliz finans kurumlarının Moskova’nın Maliye Bakanlığı ve onun varlık fonuyla işlemlerini yasaklayacak. Yetkililer bu hamlenin Rus şirketlerinin İngiltere’de devredilebilir menkul kıymetler ve para piyasası araçları ihraç etmesini engelleyeceğini söyledi.

Yeni yaptırımlar aynı zamanda Rus finans kurumlarına yönelik ek kısıtlamaları, ticaret kısıtlamalarını güçlendirmeye yönelik önlemleri ve bazı bankaların “İngiltere üzerinden sterline erişmesini ve ödemeleri takas etmesini” önlemeyi de içeriyor.


 

Avrupa Birliği hava sahasını Rusya uçaklarına kapattı

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği (AB)’nin Rusya uçaklarına genel uçuş yasağı getirdiğini duyurdu.

Von der Leyen: “Rusya’ya ait, Rus tescilli veya Rus kontrolündeki uçaklar için AB hava sahasını kapatıyoruz” dedi.

Özel jetleri de dahil olmak üzere tüm bu tür uçaklar artık herhangi bir AB ülkesine inemeyecek, buradan havalanamayacak veya ülkelerin üzerinde uçamayacak.

Rus uçaklarının İngiltere hava sahasından çıkması da yasaklandı.

Karar öncesinde farklı Avrupa ülkeleri hava sahalarını Rusya uçaklarını kapattıklarını açıklamışlardı.

Almanya, yasağın üç ay süreceğini belirtmişti.

Uçuş kısıtlamaları, Rusya havayollarının dolambaçlı rotalar kullanmasını gerektirecek ve bu da uçuş sürelerinin uzamasına neden olacak.

Rusya’nın en büyük havayolu şirketi Aeroflot, Pazar günü buna bir yanıt olarak Avrupa destinasyonlarına olan tüm uçuşlarını iptal edeceğini söyledi.

Ursula von der Leyen, AB’nin Rusya’nın devlete ait haber kuruluşları Sputnik ve Russia Today yayınlarını da yasaklayacağını söyledi.


Rusya Merkez Bankası faiz oranlarını yükseltti

Rusya Merkez Bankası, faiz oranlarını yüzde 9,5’tan yüzde 20’ye çıkardı.

Banka tarafından yapılan açıklamada, kararın rublenin değer kaybı ve enflasyon riskine karşı atıldığı belirtildi.

Twitter üzerinden yapılan açıklamada, “Putin’in kara kuvvetlerinin büyük bir kısmı, çatışmanın ilk günü için kilit bir Rus hedefi olan Hostomel havaalanını savunan Ukrayna kuvvetleri tarafından yavaşlatıldığı için, Kiev’in 30 km kuzeyinde kalıyor. Çernihiv ve Harkov çevresinde şiddetli çatışmalar devam ediyor, ancak her iki şehir de Ukrayna’nın kontrolünde. Lojistik başarısızlıklar ve Ukrayna’nın kararlı direnişi, Rus ilerlemesini engellemeye devam ediyor. Rus nüfusundan çatışmanın ayrıntılarını gizlemeye yönelik sürekli girişimlere rağmen, Rus Silahlı Kuvvetleri ilk kez kayıpları kabul etmek zorunda kaldı” denildi.


Belarus Dışişleri Bakanlığı, Rusya ve Ukrayna arasında müzakerelerin yapılacağı salonu paylaştı.

Yabancılara menkul kıymetler satış yasağı

Rusya Merkez Bankası, döviz piyasasındaki işlemlere başlama saatini ertelerken, yabancı müşteriler adına Rus menkul kıymetlerin satışını geçici olarak yasakladı. Rusya Merkez Bankası yaptığı yazılı açıklamada, Batılı ülkelerin yaptırımları nedeniyle (TSİ) 07.00’da başlaması gereken döviz piyasasındaki işlemlerin saat 10.00’da başlayacağını duyurdu.


AB’de gaz kesintisi endişesi

Avrupa Birliği ülkelerinin enerji bakanları Brüksel’de olağanüstü bir toplantı düzenleyecek. Bakanlar, Rusya’nın Avrupa’ya gönderdiği gazı azaltmasından endişeleniyor. Avrupa Birliği doğal gaz ihtiyacının yüzde 40’ını, petrol ihtiyacının ise çeyreğinden fazlasını Rusya’dan karşılıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, hafta sonu AB’nin getirdiği yeni yaptırımlara karşılık olarak bu ülkelere gönderdiği gazı kesmesinden endişeleniliyor.


Rus rublesi yüzde 30 değer kaybetti

Piyasaların açılmasıyla birlikte Rus rublesi dolar karşısında yüzde 30 civarında değer kaybetti.


Zelenski: 24 saat gelecek için kritik

İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile dün akşam bir telefon görüşmesi yapan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülke genelinde çatışmalar sürerken önümüzdeki 24 saatin Ukrayna’nın geleceği için kritik öneme sahip olduğunu söyledi.