Duygu Delen cinayeti davası: Mehmet Kaplan’a beraat ve tahliye

Duygu Delen cinayeti davası: Mehmet Kaplan’a beraat ve tahliye

Antep’te şüpheli şekilde düşerek yaşamını yitiren Duygu Delen’in ölümüne dair davada katil zanlısı Mehmet Kaplan hakkında beraat ve tahliye kararı verildi.

Antep’in Şehitkamil ilçesinde 13 Ağustos 2020 tarihinde 17 yaşındaki Duygu Delen’in şüpheli ölümüne ilişkin tutuklu sanık Mehmet Kaplan hakkında açılan davanın karar duruşması Antep 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

“Kasten öldürme” suçundan yargılanan tutuklu sanık Mehmet Kaplan’ın Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldığı duruşmaya, anne Şenel ve baba Bülent Delen’in yanı sıra sanık avukatı Enes Akbulut, Delen ailesinin avukatları Mehmet Balcı, Ömer Faruk Akan ile Ankara ve Antep barolarından avukatlar katıldı.

Duruşmada ilk olarak söz alan baba Bülent Delen, sanığın en ağır cezayı almasını isterken, anne Şenel Delen de, sanık Kaplan’ın ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını talep etti.

Şenel Delen, “Yavrum geçen hafta 19 yaşına girdi ama toprağın altında. Katili serbest bırakıp, başka suçlar işlemesine neden olmayın. Cezasını çeksin. Bin kere de ölsem davamdan vazgeçmem. Sanık cezasını çeksin başka masumların canını yakmasın” dedi.

Delen ailesinin avukatı Mehmet Balcı, yaptığı savunmada sanık tarafının delilleri karartmaya çalıştığını belirtti.

‘Duygu oda içinde darp edildi’

Sanığın ifadelerinde çelişkiler olduğunu söyleyen Balcı, “Duygu’nun Adli Tıp raporlarına göre kazara düşmesi imkansız. Bize göre Duygu Delen oda içinde darp edildi. Birlikte yere düştüler. Ardından sanık Duygu’yu balkondan aşağıya attı. Mehmet Kaplan çok zeki bir sanık. Benim 40 yıllık meslek hayatımda gördüğüm en zeki sanıklardan biri” diye belirtti.

Daha sonra mütalaasını tekrarlayan savcı, sanığın “Zincirleme şekilde nitelikli cinsel istismar” suçundan beraatına karar verilmesini talep ederek, “Hakaret” ve “konutta yağma” suçlarından cezalandırılmasını istedi.

Mütalaada Kaplan’ın uyuşturucu kullandığı, öfke kontrolü sorunu olduğu ve Duygu’yu geçmişte de darp ettiğine yer veren savcı, “Kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını talep etti.

Mütalaaya karşı savunma yapan sanık Kaplan, “ATK raporunun altına 30 doktor imza attı. 18 aydan sonra kamera kayıtlarına ve Adli Tıp raporlarına neden itiraz ediliyor. Adaletinize güveniyorum” dedi.

Cinayet ve istismara beraat, yağma suçuna ceza

Kaplan’ın avukatı Enes Akbulut ise, savunmasında şunları belirtti:

Mütalaada ‘cinayet işlendi’ deniyor ama nasıl işlendiği anlatılmıyor. Müvekkilimin geçmişine atıf yapılarak bu olaya cinayet demek 18 aylık yargılamayı boşa saymaktır. İlk günden beridir olayın aydınlatılmasını istiyoruz. Karşı tarafın iddialarının sonu gelmeyecek. Bugüne kadar iddia ettikleri her şey delillerle çürütüldü. Yargılamanın başından beri iddialar çürüdükçe yargılama soyut şeylere kaydı. Savcı işi ‘Sanık alkollü, esrar kullanmış’ noktasına getirdi. Yağma suçundan ceza isteniyor ancak müvekkilim yağma suçunu işlememiştir. Soyut iddialarla müvekkilimi suçlamak hukukun temel normlarını sarsar.

Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Mehmet Kaplan’ın “Cinsel istismar” ve “Kasten öldürme” suçlarından beraatına, “Hakaret” suçundan verilen 90 gün hapis cezasının bin 800 TL para cezasına çevrilmesine, “Yağma” suçundan ise 10 yıl hapisle cezalandırılmasına ve hükümle birlikte tahliyesine oy birliğiyle karar verdi.

 

HABER MERKEZİ