Kadıköy’den haykırdılar: Savaşın tek masumu halklardır, işgalden vazgeçilmeli

Kadıköy’den haykırdılar: Savaşın tek masumu halklardır, işgalden vazgeçilmeli

Kadıköy’de bir araya gelen İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, “Savaşı durdurmak için geç değildir” dedi.

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı askeri operasyonu protesto etmek için Kadıköy Rıhtım’da bir araya gelerek, açıklama yaptı.

Açıklamayı Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Mesut Mike okudu.

Havadan ve karadan saldırının aralıksız olarak devam ettiğine işaret eden Mike, “Çok sayıda can kaybının olduğu, yerleşim yerlerinin yıkıldığı bir süreci yaşıyoruz. Emperyalistler arasında artan hegamonik güç savaşları ve silahlanma yarışı Ukrayna krizi şeklinde lanse edilerek bir savaşa dönüştürülmüştür. Tüm gelişmeler çatışmaların kısa sürede sonlanmayacağını, emperyal güçlerin dünya sisteminde lehlerine sonuçlanacak değişiklikler için düğmeye bastığını göstermektedir” dedi.

‘Özgürlük mücadelesi yükseltilmeli’

NATO’nun emperyalist bir savaş örgütü olduğunu ve dünyanın farklı coğrafyalarında krizler yaratarak işgaller gerçekleştirdiğini dile getiren Mike, “Rus emperyalizminin ve NATO nun yayılmacı ve işgal politikalarının bir sonucu olarak Ukrayna hedef alınmıştır. Savaş, Ukrayna’ya kimin hâkim olacağıyla ilgilidir. Emperyalist çıkarlar, yayılmacı ve sömürgeci hevesler savaşla sonuçlanmıştır. Kapitalist emperyalist sistem yıkılmadıkça kan ve gözyaşı dinmeyecektir. İşçi sınıfı ve ezilen halkların tüm ülkelerde kapitalist efendilere karşı eşitlik ve özgürlük mücadelesini yükseltmesi gerekmektedir” diye belirtti.

‘NATO’dan çıkılmalı’

Ülkenin barış savunucuları olarak yanı başlarını es geçemeyeceklerinin altını çizen Mike, “ABD ve Rusya ile birlikte AKP –MHP iktidar bloğu da savaş politikaları ile Ortadoğu ve Suriye’de varlık göstermekte başta Rojava ve Suriye’nin kuzeyi olmak üzere Kürt Arap Türkmen Suryani, Ermeniler ve diğer bölge halklarının özgürce bir arada yaşamasına müdahale edilmektedir. Hükümete buradan çağrımızdır, savaş politikalarından vazgeçilmeli, başka ülkelerdeki askeri varlıklar geri çekilmeli, savaş örgütü olan NATO’dan derhal çıkılmalıdır” ifadelerini kullandı.

‘Tek masum emekçiler’

Savaşlarda en büyük bedeli ezilenler ve emekçilerin ödediğini söyleyen Mike, Ukrayna krizinde şimdiden yerleşim yerlerinin bombalandığını ve sivillerin hayatlarını kaybettiğini belirtti. Mike, “Çok iyi biliyoruz ki savaşın tek masumu bölgede yaşayan halklar ve emekçilerdir. Bu nedenle geçmişten bu yana emekçiler ve ezilen halklar savaşa karşı barışı savunurken, emperyalistler sömürüyü ve savaşı varlıklarının temeli olarak görmüştür” dedi.

‘Rusya işgalden vazgeçmeli’

“Savaşı durdurmak için geç değildir” diyen Mike, “Rusya işgalden vazgeçmeli, saldırılarını durdurmalı ve bölgede barış tesis edilerek halkların kendi geleceğine kendilerinin karar vereceği olanaklar yaratılmalıdır. NATO başta olmak üzere askeri paktlar dağıtılmalı, başka ülkelerdeki askeri varlıklar sonlandırılmalıdır. Bu kapsamda Ukrayna’daki tüm yabancı güçler geri çekilmelidir. Ülkemizde ve dünyada savaşa, silahlanmaya ayrılan kaynaklar kamusal hizmetlere, insan onuruna yaraşır bir yaşam için kullanılmalıdır. Savaş çığırtkanlarına, savaştan nemalanmak, kendi baskı politikalarına yeni bir gerekçe yaratmak isteyenlere taviz verilmemelidir” şeklinde konuştu.

Açıklama daha sonra İngilizce okundu. Sonrasında sloganlar eşliğinde son buldu.

 

HABER MERKEZİ
Kaynak: Mezopotamya Ajansı