Seçim öncesi taleplerini partilere iletmek üzere Diyarbakır’da basın toplantısı yapan Kürt Dil Platformu, “Kürt dili ve kimliği kırmızı çizgidir. Tüm adaylar için Kürt dili ortak kriter olmalı” çağrısı yaptı.
Seçim tarihi yaklaşırken halkın çeşitli kesimlerinden, dernek ve STK’lardan, siyasi partilere ve adaylara çağrılar sürüyor.
Kürt Dil Platformu da (Platforma Zimanê Kurdî) Diyarbakır’daki Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde, 2023 seçimlerine yönelik taleplerine dair bir basın toplantısı düzenledi.
Toplantıya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Eş Başkanları Zeyyat Ceylan ve Gülistan Atasoy, Kürt Edebiyatçılar Derneği Eşbaşkanı Sultan Yaray ve birçok parti temsilcisi katıldı.
‘Ya Kürt halkının inkarı devam edecek ya da statüsü kabul edilecek’
Toplantıda konuşan Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefxan Cizirî, yaklaşan Mayıs seçimlerini işaret ederek, tüm siyasi partilerin çözüm önerilerini sunduğunu anımsatarak şunları söyledi:
Sunulacak bu siyaset ya kararlılıkla çözümden, barıştan, diyalogdan, özgürlükten, demokrasiden ve eşitlikten yana olacaktır ya da Türkiye Cumhuriyeti’nin Kürt halkına karşı yüz yıldır yürüttüğü siyaset devam edecektir. Ya Kürtlerin inkarı, asimile edilmesi ve yok sayılması devam edecek ya da Kürt halkının statüsü kabul edilecek.
Kürtlerin dilini ve kimliğini yok sayan, ırkçı seçim çalışmalarını kabul etmediklerine dikkat çeken Cizirî, “Kürt Dili Platformu’nun tavrı çok nettir; bizim için Kürt dili ve kimliği kırmızı çizgidir. Herkes ve siyasi taraflar şu gerçeği iyi bilsinler: Biz Kürdüz, dilimiz Kürtçe” dedi.
Kürt dili ile ilgili talepler
Kürt Dili Platformu’nun 2023 seçimlerine yönelik taleplerini sıralayan Cizirî, bölgedeki köy, şehir, mahalle ve sokak isimlerinin Kürtçe olması gerektiğini söyledi.
Cizirî’nin sıraladığı taleplerden bazıları şöyle:
- Anaokullarından, ilkokul ve ortaokullara, hatta üniversitelere kadar eğitim dili Kürtçe olmalıdır.
- Bölge camilerinde hutbeler Kürtçe okunmalıdır.
- Bu isteklerin gerçekleşmesi için resmi Kürt Dil Kurumu kurulmalı ve bu kuruma bütçe ayrılmalıdır.
- Bölgemizdeki seçimlerde milletvekili ve belediye adaylarının Kürtçe bilmesi gerekmektedir.
- Bölgemizde seçimlere katılacak tüm adaylar için Kürt dili ortak kriter olmalıdır.
- Tüm Kürt adaylarının Kürtçe konuşmasını, tartışmalar yapmasını, toplantı, konferans ve panellere katılmasını, Kürtçe sloganlar atmasını talep ediyoruz.
Siyasi partiler ve oluşturdukları ittifaklar pek çok farklı vaat ve söylemle seçimlere hazırlansa da platformun dile getirdiği talepler bu vaatler içinde çok fazla yer bulmuyor.
İttifaklar ne diyordu?
Millet İttifakı’nın, dokuz ana başlıktaki “Ortak Politikalar Mutabakat Metni”nde söz konusu taleplere yer verilmiyor.
Cumhur İttifakı ortak bir metin yayınlamazken, iktidar partisi ve iktidarın en büyük ortağı AKP “Doğru adımlarla yola devam” sloganı ile hazırladığı beyannamesini henüz açıklamadı.
Yeşil Sol Parti ise seçim beyannamesinde “Dünyada ekonomik kriz ve hegemonya savaşları yaşanıyor. Türkiye’de de başta Kürt sorunu olmak üzere tarihsel, toplumsal ve siyasal sorunların çözülememiş olması nedeniyle yaşanan çoklu kriz ağırlaşıyor” diyerek çözüm yolları sunuyor.
Beyannamenin sunulduğu toplantıda HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da “Yeni bir dönemin temellerini hep birlikte atıyoruz. Bildirgemiz Türkiye’nin demokratik çözüm programıdır.” demişti.