Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nin bu ayın başında yaptığı seçim anketinin sonuçlarına göre, AKP’nin oyları yüzde 28,9’a, MHP’nin ise yüzde 6,1’e düştü. 18 ilde yapılan araştırmada, HDP ve CHP başta olmak üzere muhalefetteki partilerde oy artışı kaydedildi.
Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, 1-4 Nisan 2022 tarihleri arasında gündeme ve seçmen eğilimine dair Türkiye genelinde yaptığı anketin sonuçlarını açıkladı. İstanbul, Ankara, Adana, İzmir, Bursa, Konya, Mersin, Samsun, Antalya, Erzurum, Ağrı, Diyarbakır, Şanlı Urfa, Mardin, Batman, Şırnak, Van ve Adıyaman kentlerini kapsayan ankete 2 bin 10 kişi katıldı.
Hata payı yüzde 3 güven aralığı yüzde 98 olarak açıklanan anketin yarısı yüz yüze, yarısı da bilgisayar destekli gerçekleştirildi.
En büyük sorun ekonomi ve işsizlik
Katılımcıların yüzde 62,7’si Türkiye’nin birinci sorunu olarak ekonomi/işsizliği, yüzde 11’i demokrasinin olmayışını, yüzde 9,9’u hukuk sisteminin mevcut durumunu, yüzde 8,1’i Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni yüzde 4’ü ise eğitimi gördü.

Millet ittifakı önde
Katılımcılara olası bir seçimde hangi ittifaka oy verecekleri sorulan ankette, katılımcıların yüzde 36,2’si “Millet İttifakına oy veririm”, yüzde 34,9’u “Cumhur İttifakına oy veririm”, yüzde 15,7’si “Oy verdiğim parti içinde olursa ancak oy verebilirim” dedi. Bu da HDP seçmeninin kritik bir konumda olduğunu gösteriyor.
AKP birinci ancak oyu düşüyor
Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nin yaptığı ankette AKP hâlâ birinci parti olarak görülüyor. Ancak oy kaybeden AKP ile CHP arasındaki makas kapanıyor.

AKP-MHP 11,9 puan kaybetti
Verilen yanıtlara göre, AKP’nin 2018 Haziran seçimlerine göre 9,4 puan, MHP’nin 2,5 puan oy kaybettiği, CHP’nin 2,9 puan, HDP ve İYİ Parti’nin 0,5 puan oylarını arttırdığı tespit edildi.
Üç aday Erdoğan’ın önünde
Araştırmayla Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’la muhtemel diğer rakiplerinin durumu da tespit edilmeye çalışıldı. Buna göre ayrı ayrı karşılaştırıldığında Ekrem İmamoğlu, Kemal Kılıçdaroğlu ve Mansur Yavaş Erdoğan’ın önünde görünüyor.
İşte o sonuçlar: