CANLI BLOG: Rusya, Ukrayna’ya yönelik askeri harekat başlattı

CANLI BLOG: Rusya, Ukrayna’ya yönelik askeri harekat başlattı

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’a “özel askeri operasyon” başlattıklarını duyurdu. Putin, Ukrayna askerlerine “Derhal silahlarınızı bırakıp evinize dönün” çağrısında bulunurken, Kiev’de de patlama sesleri duyuldu. Rusya’nın Belarus üzerinden kuzeyden de Ukrayna’ya yönelik askeri hareket başlattığı belirtiliyor.


AB Komisyonu Başkanı: Yaptırımlarla Rus ekonomisi zayıflatılacak

AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, “Rus ekonomisini ciddi şekilde geriletecek” yaptırımlar belirlendiğini söyledi.

Rusya’ya uygulanacak yaptırımlar şunlar:

  • AB’deki Rus varlıkları dondurulacak ve Rus bankalarının Avrupa finans piyasasına erişimi durdurulacak
  • Önlemler Rusya’yı ciddi şekilde etkileyecek, sermaye çıkışını artıracak, enflasyonu yükseltecek ve endüstriyel temelini kademeli olarak zayıflatacak
  • Rusya’nın yüksek teknoloji konumu zayıflatılacak.

Fotoğraf: AFP

Rus birlikleri Kiev bölgesinde

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin bir danışmanı, Rusya’nın şu aşamada her türlü görüşmeyi reddettiğini söyledi.

Rusya’nın Ukrayna’ya azami düzeyde zarar vermeye çalıştığını ifade eden yetkili, şu an itibarıyla Rusya’nın 30’dan fazla sivil ve askeri tesise saldırı düzenlediği kaydetti.

Kiev yakınlarındaki Hostomel askeri havaalanında yoğun çatışmaların olduğunu belirten yetkili, Rus paraşütçülerin Kiev’e inerek, hükümet binalarını ele geçirmeye çalışmasının mümkün olduğunu öne sürdü.

Fransız haber ajansı AFP de Ukrayna Sınır Koruma güçlerinin yaptığı bir açıklamada Belarus tarafından ülkeye giriş yapan Rus güçlerinin Grad füzeleri ile askeri noktaları vurduğunu duyurdu.


NATO Genel Sekreteri: 100 savaş uçağı göreve hazır

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İttifak’ın topraklarını korumak için gerekeni yapacağını söyledi.

NATO’ya üye ülkelerin daimi temsilcileri ile yaptığı toplantı sonrasında konuşan Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısı nedeniyle İttifak’ın doğu kanadının güçlendirileceğini ifade etti.

100’den fazla savaş uçağının göreve hazır hale getirildiğini kaydeden Stoltenberg, “Yeni bir kararlılıkla ve daha güçlü bir şekilde tepki vermeliyiz” dedi.

Stoltenberg, NATO’nun birliklerin hızla hareket edebilmesini sağlamak için savunma planlarını da aktive ettiğini sözlerine ekledi.

Ukrayna’da NATO birliklerinin bulunmadığını ifade eden Stoltenberg, Ukrayna’ya asker gönderme planlarının da bulunmadığını vurguladı.


Almanya Başbakanı Scholz: Durum çok ciddi

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i Avrupa’daki barışı tehlikeye atmakla suçladı.

Rusya’nın Ukrayna’yı hedef alan askeri operasyonuna ilişkin olarak bugün Berlin’de açıklamalarda bulunan Almanya Başbakan Scholz, “Rus Devlet Başkanı Putin Ukrayna’ya yönelik saldırı ile açık bir şekilde uluslararası hukuka aykırı davranıyor” dedi.

“Durum çok ciddi” diyen Scholz, Rusya’ya yönelik sert yaptırımlar uygulanacağını söyledi.


Kremlin’den işgal saldrısına ‘Nazi’ kılıfı

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Ukrayna’ya yönelik askeri harekatın süresinin sonuçlara bağlı olduğunu söyledi.

Peskov, harekatın amacının, Ukrayna’yı “Nazi yanlılarından ve Nazi ideolojisinden arındırmak” olduğunu öne sürdü.

Kremlin Sözcüsü, Rusya vatandaşlarının büyük bir kısmının harekatı desteklediğini savundu.

Peskov, işgal kelimesinin kullanılmaması gerektiğini de iddia etti.


Cumhurbaşkanlığı: Rusya’nın saldırısı kabul edilemez

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen Güvenlik Zirvesi’nden sonra yapılan açıklamada “Rusya’nın saldırısı kabul edilemez” denildi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, zirvede, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahelesi ele alındı.

Zirvede, Rusya’nın Minsk mutabakatlarını ortadan kaldıran bu saldırısının uluslararası hukuku ihlal ettiği ve kabul edilemez olduğu ifade edildi.

Bölge ve dünya güvenliğine de tehdit oluşturan bu saldırının durması için Rusya ve uluslararası platformlar nezdinde bulunulabilecek girişimlerin değerlendirildiği zirvede, Türkiye’nin Ukrayna’nın siyasi birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteğini sürdüreceği vurgulandı.

Beştepe’de yapılan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlık ettiği zirveye, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, TBMM AK Parti Grup Başkanı İsmet Yılmaz, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın katıldı.


Zelenskiy: İsteyen her Ukraynalıya silah vereceğiz

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, isteyen her Ukraynalıya silah vereceklerini söyledi.

Zelenskiy, Rusya ile tüm diplomatik ilişkilerin kesildiğini duyurdu.

Ukrayna Devlet Başkanı’nın açıklamaları satırbaşlarıyla şöyle:

Putin Ukrayna ile ve tüm demokratik dünya ile savaş ilan etti. O ülkemi yıkmak istiyor. Devletimizi ve birlikte inşa ettiğimiz her şeyi yıkmak istiyor.

Ukraynalı askerlerimize seslenmek istiyorum. Siz cesur, kararlı ve Ukraynalısınız.

Şu anda ülkede olan vatandaşlarımıza panik yapmamalarını söylüyorum. Silahlı kuvvetlerimize destek için her şeyi yapalım.

Düşman ağır kayıplar veriyor. Rusya halkına dışarı çıkarak protesto etme çağrısı yapıyorum

Eline silah alarak, ülkeyi savunmak isteyen Ukraynalılar için tüm sınırlamaları kaldırıyoruz.


Ukrayna: 6 Rus uçağı düşürüldü

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada ülkenin doğusunda 6 Rus uçağının düşürüldüğü belirtildi. Ayrıca 50 Rus askerinin yaşamını yitirdiği açıklandı.


‘Boğazları Rus gemilerine kapatın’

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Türkiye’den İstanbul ve Çanakkale boğazlarını Rus gemilerine kapatmasını ve Moskova’ya yaptırımlar dayatılmasını talep ettiklerini söyledi.

Bodnar, “Hava sahasının, İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kapatılmasını istiyoruz. İlgili talebimizi Türk tarafına ilettik. Aynı zamanda Rus tarafına yaptırımlar dayatılmasını istiyoruz” dedi.


Halk metroyu sığınak olarak kullanıyor

Rusya’nın saldırısından sonra çok sayıda sivil Ukraynalı sığınacak yer aramaya başladı.

Başkent Kiev’de  çok sayıda kişinin, metro istasyonunu sığınak olarak kullandığı bildiriliyor.

Çok sayıda kişi de kentten ayrılmak için otobüslere yöneldi.

BBC muhabiri Sarah Rainsford, “İnsanlar bunu bekliyordu, ama burada kimse bunun gerçekleşmiş olduğuna inanamıyor” diyerek yaşanan durumu özetledi.


Ankara’dan seyahat uyarısı

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’da yaşayan Türkiye vatandaşlarından “mevcut aşamada” evlerinde ya da güvenli bir yerde kalmalarını ve seyahatten kaçınmalarını istedi.

“Ülkeden ayrılmak isteyenler için gerekli destek ve yönlendirme sağlanacaktır” diyen Bakanlık, çeşitli kentler için irtibat telefon numaraları paylaştı.


Siviller Kiev’i terk ediyor

Kentte patlama seslerinin duyulmasından sonra pek çok kişi otomobilleriyle şehri terk etmeye çalışırken, otoyollarda trafik yoğunlaştı.

İnsanlar ayrıca benzin istasyonları ve bankamatikler önünde de kuyruklar oluşturdu.


Ukrayna ordusu: Rus hava saldırısını püskürtülüyor

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, yayımladığı yazılı açıklama ile, Rus ordusunun ülkenin doğusundaki birliklerini “yoğun bir biçimde bombalamaya” başladığını duyurdu.

Ordu, Kiev yakınlarındaki Boryspil Havaalanı da dahil olmak üzere diğer bazı havaalanlarına da füze saldırısı düzenlendiğini aktardı.

Açıklamada, Ukrayna hava kuvvetlerinin Rusya’nın saldırısına karşı cevap verdiğini ve püskürttüğünü belirtildi.
Öte yandan ordu, güneydeki Odesa şehrinde, Rus paraşütçü birliklerinin olduğu yönündeki haberleri de yalanlandı.


Ukrayna: Belarus’taki Rus birlikleri de harekete geçti

AFP haber ajansı, Ukrayna sınır güvenlik birimlerinin açıklamasını aktardığı haberinde, ülkenin kuzey sınırı boyunca topçu saldırısına uğradığını ve Ukrayna güçlerinin de ateşe karşılık verdiğini bildirdi.

Bu saldırının şimdi Ukrayna’nın kuzeyinden de geldiği anlamına geliyor.

Ukrayna’nın kuzey sınırında bulunan Belarus, uzun süredir Rusya ile müttefik. Askerlerinin bir kısmını Belarus’a yığan Rusya, bir süredir de Minsk yönetimiyle ortak tatbikat düzenliyordu.


THY seferleri durdurdu

Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada bugünkü tüm Ukrayna seferlerinin iptal edildiğini duyurdu.


Ukrayna’da sıkıyönetim kararı

Zelenskiy ayrıca Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi’ne ülkede sıkıyönetim ilan etme çağrısında bulundu. Konseyin konuyu karara bağlamak için acil bir toplantı yapması bekleniyor.


Halka ‘evde kalın’ çağrısı 

Zelenskiy, halka sükunete çağırarak, evde kalmalarını söyledi. Ukrayna lideri, “Çalışıyoruz. Biz güçlüyüz. Herkesi yeneceğiz çünkü biz Ukrayna’yız” dedi.


Zelenskiy saldırıyı doğruladı

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülkeye yönelik füze saldırıları olduğu yönündeki haberleri doğruladı.

Zelenskiy, ülkesinin altyapılarına ve sınır muhafızlarına füze saldırıları düzenlediğini söyledi.


Başkent Kive’de patlama sesleri 

Putin’in Dombas’ta askeri harekat yaptıklarını açıklasa da açıklamadan sonra Ukrayna’nın Başkenti Kiev’de de patlama sesleri duyuldu. Ayrıca Harkov, Kramatorsk, Mariupol, Mykolaiv, Odesa kentlerinde art arda patlamalar yaşandı.

Yerel kaynaklar Rusya’nın askeri hedeflere yönelik füze saldırısı yaptığını bildirdi.


Ukrayna: Rusya geniş çaplı savaş başlattı

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ise ”Putin, Ukrayna’ya karşı geniş çaplı bir savaş başlattı. Ukrayna’nın barışçıl kentlerinde saldırılar sürüyor. Ukrayna kendini savunacak ve kazanacak. Dünya Putin’i durdurabilir, durdurmalı. Harekete geçme zamanı” dedi.


Putin: İşgal etme planımız yok

Rusya Devlet Başkanı Putin bu sabah erken saatlerde ulusa sesleniş konuşması yaparak, “Özel bir askeri operasyon düzenlemeye karar verdim. Operasyonun amacı sekiz yıldır Kiev rejimi tarafından istismara, soykırıma maruz kalan insanları korumaktır. Rusya Federasyonu vatandaşlarına da dahil olmak üzere sivillere karşı çok sayıda kanlı suç işleyenleri adalete teslim etmenin yanı sıra Ukrayna’nın Nazizm’den ve militarizmden arındırılması için çaba göstereceğiz” iddiasında bulundu.

Ukrayna topraklarını işgal etme planları olmadığını öne süren Putin, kimseye zorla bir şey dayatmayacaklarını ifade etti.


Rusya Dışişleri’nden açıklama

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Halen uluslararası hukuk ve sorumluluklara dönme şansımızın olduğunu umuyoruz. Rusya her zaman diyalog için hazır. ABD ve NATO ile gerilim üzerine detaylı görüşme yaptık” dedi.


Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ‘somut adım’ beklediği liderler arasında Erdoğan’ı da saydı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Putin karşıtı bir koalisyon kuruyoruz” dedi. Zelenskiy, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu bir dizi liderle somut yaptırımlar ve ordularına somut yardım konusunda görüştüğünü belirterek, “Kararlı adımlar bekliyoruz” dedi.

 


NTV: Türk gemisine bomba isabet etti

NTV,  Karadeniz’de Marshall Adaları bayraklı bir Türk gemisine bomba isabet ettiğini duyurdu. Buna göre, Odessa’dan hareket eden ve Romanya’ya doğru giden YA-SA Denizcilik’e ait Jüpiter isimli geminin ambarında hasar meydana geldi.  Olayda can kaybı ve yaralı olmadığı kaydedildi.

Fotoğraf:DHA

 


Çernobil nükleer tesisi alanına girildi 

Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı Rus güçlerinin Belarus tarafından Çernobil nükleer tesisi sahasına girdiğini açıkladı.

Fotoğraf:Reuters


Kiev’de sokağa çıkma yasağı

Kiev’de sokağa çıkma yasağı ilan edildi.


‘Herson bölgesinin bazı noktaları Ukrayna’nın kontrolünden çıktı’

Ukrayna’nın güneyindeki Herson bölgesinin bazı noktalarının artık Ukrayna’nın kontrolünde olmadığı belirtildi. Açıklama, bölge yönetiminden geldi.


Moskova’da savaş karşıtı gösteriye müdahale 

Rus ajansı RIA, Rusya’nın başkenti Moskova’daki Puşkin Meydanı’nda savaş karşıtı gösteri için toplanan bazı eylemcilerin polis tarafından gözaltına alındığını duyurdu. Rusya İçişleri Bakanlığı kısa süre önce “İzinsiz gösteriler ile ilgili çağrılar saptanıyor, gerekli önlemler alınacak” açıklaması yapmıştı.


Ukrayna: Rusya Gostomel’e paraşütçü indirdi

Ukrayna ordusu, 20 Rus helikopteri ile Mi-8 uçağının, Kiev bölgesinde bulunan Gostomel havalimanına paraşütçü indirdiğini duyurdu. Havalimanının kontrolü için çatışmalar yaşandığı belirtiliyor.


Putin: Bu önlemleri almaya mecbur bırakıldık

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’daki büyük şirketlerin ve işletmelerin temsilcileriyle yaptığı toplantıda, “En önemli husus, şu anda yaşananların zorunlu önlem olduğunun anlaşılması. Başka türlü davranmaktan başka şansımız yoktu. Durumu değiştirme amaçlı önceki girişimlerimizin tamamı sonuçsuz kaldı” dedi.

Putin, “Bu önlemleri almaya mecbur bırakıldık. Rusya hâlâ küresel ekonominin parçasıdır. Ait olduğumuz sisteme zarar vermeyi planlamıyoruz” ifadelerini kullandı.

Rusya’ya yeni yönelik yaptırımların risklerinin değerlendirildiğini belirten Putin, “Şu anda kısıtlamalar ve yaptırım politikası bakımından yaşananlara öyle veya böyle hazırlandık. Güvenlik alanında öyle riskler yarattılar ki, buna başka araçlarla karşılık vermemiz imkansızdı” dedi.


Çernobil nükleer santrali Rus güçlerine geçti

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi danışmanı Mikhaylo Podolyak, Çernobil nükleer santralinin Rus güçlerinin eline geçtiğini açıkladı. Podolyak santralin güvenli olduğunu söylemenin mümkün olmadığını belirtti. Ayrıca kuzeydeki, başkent Kiev’e 20 kilometre uzaklıktaki Gostomel Havalimanı’nın da Rus güçlerinin eline geçtiği açıklandı.


Rus havayolu şirketi Aeroflot’a yasak geldi

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 100’den fazla Rus vatandaşı ve şirketine yaptırım uygulama kararı aldıklarını açıkladı. “100’den fazla kurum ve bireyin varlıklarını donduruyoruz” diyen Johnson, yaptırımların aralarında silah üreten firmaların da bulunduğu sektörler için geçerli olacağını, ayrıca Rus havayolu şirketi Aeroflot’un İngiltere’ye inmesine de izin verilmeyeceğini bildirdi. Rusya’nın önünü İngiltere finansal piyasalarında kesmeyi hedeflediklerini belirten Johnson, yaptırımların Rusya’nın en büyük ikinci bankası olan VTB Bank da dahil olmak üzere tüm büyük Rus bankalarının varlıklarının dondurulmasını içerdiğini söyledi. İngiltere ayrıca, Rusya’dan yarı iletkenler de dahil olmak üzere çeşitli yüksek teknoloji ürünlerinin ihracatını yasaklama kararı aldı.


AB liderler zirvesinde ek yaptırım kararı çıktı

Avrupa Birliği (AB) liderleri olağanüstü zirvede Rusya’ya yönelik finans, enerji, ulaşım, ihracat kontrolü ve finansmanı, vize politikası ve kişileri hedef alan ek yaptırımları kabul etti.


ABD, Rusya büyükelçiliği müsteşarını sınır dışı edecek 

ABD hükümeti, Rusya’nın Amerikalı diplomatı sınır dışı etmesine karşılık Rusya’nın Washington Büyükelçiliği Müsteşarı’nı sınır dışı etme kararı aldı.


Rusya’ya ait askeri kargo uçağı düştü

Sputnik’in haberine göre, Rusya Batı Askeri Bölgesi, Ukrayna’dan tek taraflı olarak bağımsızlık ilan eden Lugansk Halk Cumhuriyeti’yle sınırı bulunan Rusya’nın Voronej Bölgesi’nde AN-26 tipi bir Rus askeri kargo uçağının düştüğünü açıkladı.

Açıklamada, “24 Şubat’ta Voronej Bölgesi’nde askeri teçhizatın taşınmasına yönelik planlı uçuş sırasında Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri’ne ait An-26 uçağı düştü. Mürettebat hayatını kaybetti” denildi.

HABER MERKEZİ