Ana SayfaGüncelRoboski Katliamı: Üzerinden 6 yıl geçti, ‘gök kubbemiz adaletsizlikten çatırdıyor’

Roboski Katliamı: Üzerinden 6 yıl geçti, ‘gök kubbemiz adaletsizlikten çatırdıyor’

HABER MERKEZİ – Roboski Katliamı’nın üzerinden altı yıl geçti. Hava saldırısında hayatını kaybeden 34 sivilin yakınları, mezarlık başında anma düzenledi. Aileler adına konuşan Veli Encü, “Bugün iktidar ‘adalet, ağacını sulamak’ yerine ‘zulüm dikenine su veriyor’ ve gök kubbemiz adaletsizlikten çatırdıyor” dedi. Öte yandan HDP de yazılı bir açıklama yaparak, “Roboski Katliamı’nın üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin, hesap sorma mücadelesi durmayacaktır” denildi.

28 Aralık 2011 tarihinde Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19’u çocuk 34 sivilin yaşamını yitirmesinin 6’ncı yıl dönümü dolayısıyla anma gerçekleştirildi.

34 yakınını kaybeden aileler, siyah elbiselere bürünerek mezarlıkta anma düzenledi.

Askerler tarafından zırhlı araçlarla yoğun ‘güvenlik’ önlemlerinin alındığı Roboski’deki anmaya ailelerin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, HDP milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Mithat Sancar, Leyla Birlik, Aycan İrmez ile HDP ve DBP’li yöneticiler katıldı.

Yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşunun ardından aileler adına hava bombardımanında kardeşiyle birlikte 27 yakınını kaybeden Veli Encü konuştu.

Adalet taleplerini yükseltmeye devam edeceklerini vurgulayan Encü, “Erdoğan ve tüm Bakanlar faillerinin yargılanacağını söylüyorlardı. Ancak 6 yıldır adalet sağlanmadı. Faillere ilişkin yargı zırhı var. Roboski failleri yargılansaydı belki diğer katliamlarda açığa çıkardı. Bugün iktidar ‘adalet, ağacını sulamak’ yerine ‘zulüm dikenine su veriyor’ ve gök kubbemiz adaletsizlikten çatırdıyor. Eminim bu sesi hepiniz çok iyi duyuyorsunuz” ifadelerini kullandı.

HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay ise şunları söyledi:

Bildiğimiz gibi daha önce ‘33 kurşun’ olayı yıllarca toplumdan gizlendi. O katliam ile yüzleşmedik. Katliam yapanlar hesap vermedi. Hesap verseydi belki bu katliamlar yaşanmazdı. Katliamcıların hesap vermesi için mücadele veren vekiller tutuklanıyor. Ama hesap sormaktan geri durmayacağız. Sorumlular hesap verinceye kadar mücadele edeceğiz.

 

Ayrıca katliamda yaşamını yitirenler birçok kentte yapılan eylemlerle anıldı.


Tutuklu vekilden Roboski mektubu


HDP: 100 yıl da geçse Roboski Katliamı’nı unutmayacağız 

“Unutanlara bir kez daha hatırlatalım; iktidarın savaş uçaklarının Roboski’de (Uludere) çoğu çocuk ve genç 34 insanı bombalayarak katletmesinin üzerinden altı yıl geçti. Bu süre boyunca Roboski’li ailelerin, toplumdaki tüm vicdanlı bireylerin ve demokratik kurumların talebi, sorumluların yargı önüne çıkarılması oldu.

“Ancak askeri ve siyasi sorumlular yargı önüne çıkarılmadığı gibi, o katliamda ailesinden çok kişiyi kaybetmiş olanlara yönelik baskılar ve tutuklamalar durmadı. Roboski’de yaşayanlar 6 yıldır çeşitli defalar askeri güçlerin ve özel harekatın saldırıları ile karşı karşıya kaldı. O kişilerden biri olan Şırnak Vekilimiz Ferhat Encü de gerçekleri dile getirdiği için halen cezaevinde tutuluyor. Bu iktidar, yaptırılan Roboski Anıtı’nı bile yıktırarak suçluluğunu itiraf etmiş oldu.

“Dönemin Başbakanı ve Genelkurmay Başkanı’nın işbirliği sayesinde katliamın asker, sivil, bürokrat ve siyasetçi sorumluları savcılık kararları ile korundu. Özel savaş politikalarının bir sonucu olan bu katliamın emir komuta zinciri bilinmesine rağmen sorumluların hiç birinin ifadesi dahi alınmadı. Meclis’te kurulan komisyonun AKP’li çoğunluğu, katliamın üstünün örtülmesi için raporlar yazdı.

“O gün Roboski’yi yapan iktidar, daha sonra Cizre, Sur, İdil, Nusaybin, Şırnak, Silopi, Yüksekova gibi kentleri yakıp yıktı. Ama iktidarın düşmanlığı sadece yaşayanlara değil ölülere de yöneldi. İnsani ve ahlaki değerlerin hepsi yerle bir edilerek birçok kentte Kürt halkının mezarlıkları tahrip edildi. Son olarak Bitlis’te 267 cenaze mezarlarından çıkarıldı.

“Saldırıların hepsi halklarımızın eşit ve bir arada yaşama iradesine; Kürt halkının demokrasi, özgürlük, adalet, barış ve eşitlik taleplerine indirilmiş darbelerdir.

“Zaman aşımı olmayan insanlığa karşı işlenen suçları yok saymak, unutturmak ya da üstünü örtmek mümkün değildir. Roboski Katliamı’nın üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin, bu katliamın sorumlularını yargı önüne çıkarma ve cezalandırılmalarını sağlama, hesap sorma mücadelesi durmayacaktır.”


Hatırlıyor musunuz?


Bu haberde MA ve BBC Türkçe’den yararlanılmıştır.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Türkiye'nin verdiği güvencelere istinaden': ABD randevu kısıtlamasını kaldırdı
Sonraki Haber
‘Süreci bitiren’ Ceylanpınar cinayetleri davasında 6'ncı kez savcı değişti: Avukatlar AYM'ye gidecek