Ana SayfaEkonomiThodex: Kripto parada vurgun iddiasıyla ilgili neler biliniyor?

Thodex: Kripto parada vurgun iddiasıyla ilgili neler biliniyor?

HABER MERKEZİ – Thodex Kripto Para Borsası’nın internet sitesine günlerdir erişilemiyor. Yurtdışına çıkan şirketin kurucusu Faruk Fatih Özer’in yaklaşık 2 milyar dolarlık vurgun yaptığı iddia ediliyor. Polisler dün şirketin İstanbul Kadıköy’deki merkezine giderek arama yaparken, Thodex hakkında soruşturma başlatıldı. MASAK da şirketin tüm hesaplarına bloke koydu. Bu sabah ise Thodex’le ilişkili olduğu iddia edilen 78 kişiden 62’si gözaltına alındı. Gelişmeleri derledik.

‘Türkiye’nin ilk global lisanslı kripto para borsası’ olarak lanse edilen Thodex’le ilgili gelişmeler günlerdir gündemin ilk sıralarında yer tutuyor.

Türkiye’de kripto para birimlerini alıp satmak için kullanılan borsalardan olan ve 391 bin aktif kullanıcısı bulunan Thodex’in internet sitesine 3 gündür erişim sağlanamıyor.

20 Nisan akşamı Thodex’in Twitter hesabından yapılan açıklamada sitenin 6 saatlik bir bakım için kapatıldığı duyuruldu.

Şirketten 21 Nisan’da yapılan duyuruda ise “Dünya çapında bilinirliği olan banka ve fon şirketleri, uzun süredir şirketimize yatırım yapmak istemekte ve ortaklık teklifinde bulunmaktadır” denilerek, ortaklık teklifinin olumlu değerlendirilmesi kararı alındığı ve 4-5 iş günü sürecek devir işlemleri süresince sitenin kapalı kalacağı aktarıldı.

Açıklamada “İnternette yer alan olumsuz haberlerin gerçeği yansıtmadığı, şirketimizin faaliyetlerine daha güçlü olarak devam ettiği, konuyla ilgili olarak kullanıcılarımızın varlıkları konusunda endişeye kapılacak herhangi bir durum olmadığını bilgilerinize sunarız” denildi.

Ancak Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer’in 20 Nisan’da Arnavutluk’un başkenti Tiran’a gittiği belirtildi.

Ayrıca Thodex’in sitesine girildiğinde bir bakım duyurusu yerine “404 Not Found” uyarısı çıkması, bu borsada parası bulunanların endişelerini artırdı.

Ankara Barosu Sermaye Piyasası ve Finans Hukuku Kurulu Başkanı Avukat Oğuz Evren Kılıç, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Özer’in 20 Nisan akşamı 17.57’de Atatürk Havalimanı’ndan yurtdışına çıktığını söyledi ve ekledi: “Artık bundan sonra çok zorlu ve uzun bir süreç başlıyor. Allah herkese sabır versin.”

İddialar ise Faruk Fatih Özer’in 2 milyar dolarlık kripto parayla yurtdışına kaçtığı yönünde.

Faruk Fatih Özer

Yurtdışına çıktığını doğrulayan şirket sahibi Faruk Fatih Özer, yaptığı açıklamada, hakkındaki iddiaların “asılsız” olduğunu savundu.

Dün (22 Nisan) Faruk Fatih Özer’in imzasıyla Thodex’in Twitter hesabından yapılan açıklamada, şirketin hesaplarında büyük dalgalanmalar görüldüğü, bunun nedenlerini anlamak için işlemlerin durdurulduğu, şirketin yöneticisi Özer’in ise yurtdışı yatırımcılarla görüşmek için ülke dışına çıktığı, birkaç gün içinde Türkiye’ye dönüp adli makamlarla işbirliği yapacağı öne sürüldü.

Soruşturma başlatıldı

22 Nisan’da yazılı bir açıklama yapan İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, şirket hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu:

Thodex adı verilen kripto para borsasında gerçekleşen ve çok sayıda vatandaşın mağduriyetine yol açtığı iddia edilen olaylarla ilgili olarak Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturma başlatılmış olup, adı geçen sistem kapsamında gerçekleşip suç teşkil eden tüm eylemlerin tespiti ve failler hakkında yasal gereğine tevessül edilmesi amacıyla gereken araştırmalar titizlikle sürdürülmektedir.

Soruşturmaya gizlilik kararı getirilirken, dün sabah şirketin İstanbul Kadıköy’de bulunan merkezine polisin geldiği ve incelemenin ardından binadan ayrıldığı bildirildi.

Şirketin tüm hesaplarına bloke kondu

Diğer yandan Mali Suçları Araştırma Komisyonu (MASAK) tarafından da adı geçen kişi ve firma hakkında inceleme başlatıldı.

Thodex’in Türkiye’deki finansal kuruluşlarda bulunan hesaplarına ise dün itibariyle bloke konuldu.

Soruşturmada 78 gözaltı kararı

Faruk Fatih Özer’in 2 milyar dolarlık kripto para vurgunu iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında, bu sabah saatlerinde operasyon düzenlendi.

İstanbul merkezli 8 ilde yapılan operasyonda haklarında gözaltı kararı çıkarılan 78 kişiden şu ana kadar 62’sinin gözaltına alındığı belirtildi.

Operasyonun devam ettiği öğrenilirken, İstanbul Emniyeti’nden yapılan açıklamada şirketin Kadıköy’deki merkezinde yapılan aramalarda da birçok dijital materyal ve dokümana el konulduğu kaydedildi.

Çavuşoğlu ve Soylu’yla olan fotoğrafları tartışma yarattı

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun sosyal medyada Faruk Fatih Özer ile fotoğrafları ortaya çıkması tartışmalara neden oldu.

Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer’i tanımıyorum. Şahsın sosyal medyada dolaşan fotoğrafı; 26 Aralık 2019’da Kocaeli Mv. Saffet Sancaklı’nın oğlu Mert Sancaklı’ya verdiğimiz randevuya eşlik ettiği ziyarette çekilmiştir. Kamuoyunun bilgisine saygılarımla sunarım” dedi.

Yine Twitter hesabından bir açıklama yapan Soylu da “İlgili şahıs Faruk Fatih Özer’i tanımıyorum. Bir yakınımız vasıtasıyla 23 Aralık 2019’da, yazılımcı gençlere verdiğimiz randevuya eklemlenerek gelmiştir. Randevu listesinde ismi mevcut değildir ve sadece fotoğraf çekimi esnasında odaya alınmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” ifadelerini kullandı.

  Interpol, Thodex'in kurucusu Özer hakkında kırmızı bülten çıkardı



Önceki Haber
Cinsiyet eşitliğini için: Norveç'te sokak ve meydanlara erkeklerin ismi verilmeyecek
Sonraki Haber
Muğla'da köylüler ağaç kıyımına karşı nöbette